FAUSKE: - 12. mars i fjor kjørte vi inn i en fartsdump. Vi var godt i gang med nye læreplaner, og så kom korona.
Det sier Karl-Inge Borgen som er rektor for 646 elever på Vestmyra skole på Fauske. Han er redd for hvilke konsekvenser nedstenging og sosial avstand vil få på lang sikt.
Snudd oppned
I løpet av ei lita helg ble fokuset i undervisningen på Vestmyra flyttet fra fagfornyelsen til hjemmeskole. I tillegg fikk de en del nye ord inn i dagligtalen, som korona og kohort.
- Det som er litt interessant med kohort er at det opprinnelig var betegnelsen på 420 romerske infanterisoldater. Det er litt misvisende, men samtidig ikke, for det er jo en flokk som skal ta vare på seg og sine. Det ser vi hos oss. Selv om vi er ei kjempestor skole i Salten og i nordnorsk sammenheng, er det nå mange mindre skoler her, og kohortene driver seg selv, sier Borgen.
Fordeler og ulemper
Rektoren ser både fordeler og ulemper med ha skolen delt opp i kohorter.
- En fordel er at alle har kontroll på sine, men samarbeidet på tvers av klasser og trinn for å bli ei skole, er vanskelig å få til. Det er også en ulempe at mange har trivdes med å være hjemme. En del unger og voksne som ikke er så sosiale, synes det har vært helt greit, mens andre synes hjemmeskole har vært helt forferdelig.
- Har det kommet noe positivt ut av dette året foruten at den digitale kompetansen har økt?
- Foreldrene har kanskje fått øynene mer opp for skolen på en annen måte fordi de har blitt mer involvert. Samtidig er det veldig utfordrende for de foreldrene som har måttet drive hjemmeskole på hjemmekontor sammen med flere som har hjemmekontor.
Senvirkninger
Karl-Inge Borgen er opptatt av de konsekvensene koronatiden vil få for samfunnet.
- Jeg tror vi får en del senvirkninger av dette året som vi ikke skuer ennå. Vi kommer til å se flere elever som ikke kommer tilbake på skolen, mener han.
De har oppdaget at de har det greit hjemme, mens andre absolutt ikke vil være hjemme og har opplevd den sosiale nedstenginga som forferdelig.
- Det kommer til å overraske folk hvor mye problemer vi vil få i etterkant av dette. Da tenker jeg på psykisk helse blant spesielt unge.
- Et kjempeeksperiment
Borgen tror det kommer til å bli forsket mye på koronatiden.
- Det er jo et kjempedigert sosialt eksperiment. Folk har sluttet å håndhilse og å gi en klem der man åpenbart ser noen som trenger en klem. Du ser folk som går helt inntil veggen i garderoben her for ikke å komme i nærheten av andre, og både unger og voksne som nesten har blitt manisk med vasking og spriting.
- Er det mye smittefrykt på skolen?
- Noen er engstelige for å bli smittet, for å komme hit og å være her. I begynnelsen ble alle kastet ut, men da noen skulle begynne å komme tilbake etter så mye snakk om korona, sykdom, komplikasjoner, innleggelser og død, så har det nok blitt en overload for mange. Andre som har sterk skalle og lyst sinn, de rammer det ikke like hardt.
Trafikklyset
Det har vært mange utfordringer underveis dette året.
- Utrolig mye organisering og omorganisering på bakgrunn av nye beskjeder, direktiver og tolkninger. Vi har måttet endre ting ganske kjapt fra ett nivå til et annet. Noe som er lov i dag er ikke lov i morra.
- Da kommer vi inn på trafikklysmodellen?
- Det gjør vi. Vi må hele tiden vurdere hva slags trafikklyssignal vi har. Er det gult må vi være forberedt på det verste, er det rødt så er det det verste.
Hvis det blir rødt nivå, vil de klare å ha 1. til 4. klasse på skolen, men vil ha store problemer med å ha resten av klassene der.
- Noen må ha hjemmeskole, og vi må bytte på hvem som er hjemme og hvem som er på skolen. Det er veldig utfordrende å jobbe med, for det er forventninger om at lærerne skal serve de hjemme like godt som de som er på skolen. Vi har ikke nok folk til det.
Honnør til elevene
- Har elevene vært flinke til å følge reglene?
- Man må ta hensyn til at dette er unger. Meteren har kanskje ikke vært innafor hele tiden, men det er umulig. De har voldsomt behov for kontakt, også fysisk. Du ser gjerne to som klarer å holde avstand inne på skolen, men når de går ut av døra så går de og holder rundt hverandre.
Karl-Inge Borgen vil gi elevene honnør for å ha vært med på dette.
- Et helt år er utrolig lenge for dem. Både for 5-6-åringer og for de som er i ungdomstida så er det en utrolig komplisert og krevende situasjon.
- Folk har stått i det
Rektoren har hatt mye kontakt med smittevernlegen Gregory Hautois underveis.
- Han har gjort en fantastisk jobb. Selv om han har det travelt, tar han seg tid hver fredag til å ha nettmøte med ungdomsskoleelever, videregående-elever og lærere.
Karl-Inge Borgen vil egentlig gi ros til alle.
- Folk har vært utrolig fleksible og det har vært minimalt med sutring. De har stått i det selv om vi vet det er tøft og helt ekstremt for mange.
- Hvordan holde trøkket oppe framover?
- Vi har ikke noe valg. Der de har sluppet opp og ikke brydd seg er det et voldsomt trøkk og mange har strøket med.