FALLER UTENFOR. Valnesfjord helsesportssenter er en av flere bedrifter i Indre Salten som faller utenfor de nye kompensasjons-ordningene fra regjeringen, skriver ordførerne i Indre Salten i en felles uttalelse. Foto: Sylvia Bredal (Arliv)
FALLER UTENFOR. Valnesfjord helsesportssenter er en av flere bedrifter i Indre Salten som faller utenfor de nye kompensasjons-ordningene fra regjeringen, skriver ordførerne i Indre Salten i en felles uttalelse.

Felles uttalelse fra ordførere i Indre Salten:

- Regjeringen svikter oppstartsbedriftene

Regjeringen legger overføringene til bedriftene som til nå har falt igjennom kompensasjonsordningene fram som en gladsak. Det er ordførerne i Fauske, Saltdal og Beiarn uenig i.

Publisert Sist oppdatert

Ordførerne mener de aktuelle bedriftene må bli en del av den nasjonale rettighetsbaserte kompensasjonsordningen, som andre bedrifter får støtte fra nå.

- Den nye kompensasjonsordningen som skal tildeles gjennom kommunene, bidrar til forskjellsbehandling av bedriftene som til nå har falt utenom, skriver de tre ordførerne i en felles pressemelding.

- Småpenger

Opposisjonspartiene på Stortinget gjorde vedtak om at regjeringen skulle rette opp svakhetene ved kompensasjonsordningene. Stortingets intensjon med vedtaket var å ivareta bedrifter som er betydelig rammet av koronapandemien, men som av ulike grunner faller utenfor de generelle kompensasjonsordningene.

FÅR ANSVARET. Ordfører i Beiarn, André Kristoffersen mener regjeringen skyver ansvaret over til kommunene.
FÅR ANSVARET. Ordfører i Beiarn, André Kristoffersen mener regjeringen skyver ansvaret over til kommunene.

- Det regjeringen nå gjør, er å gi kommunene småpenger for å løse problemet med at kompensasjonsordningene til nå ikke har truffet de som sårt har behov for hjelp. Jeg mener at dette ansvaret ikke skal skyves over til kommunene fra regjeringen, sier ordfører i Beiarn, André Kristoffersen.

-Særfordeler

Ordførerne viser til at regjeringen har snart hatt ett år på å tilpasse kompensasjonsordningen for næringslivet, slik at ordningen kunne truffet flere og bedre, uten å lykkes.

Slik ordningen er i dag mener de at ordningen fører den til uheldig konkurransevridning og gir store særfordeler til noen bedrifter framfor andre. Det kan de ikke akseptere.

- Mer arbeid

BEHOV. Poenget må være at kompensasjons-ordningen skal komme bedriftene til gode når de trenger det, mener ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg Foto: Helge Simonsen
BEHOV. Poenget må være at kompensasjons-ordningen skal komme bedriftene til gode når de trenger det, mener ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg

- Den første overføringen av Covid-19 midler til kommunenes næringsliv resulterte i en større arbeidsmengde og svært ulik praksis fra kommune til kommune. Det blir unødvendig lang saksbehandlingstid når slik tildeling skal gjøres gjennom politiske beslutninger i kommunene. Hele poenget er jo at kompensasjons ordningen skal komme bedriftene til gode når de trenger det, sier ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg.

- Småpenger

- Slik det legges opp nå må kommunene fordele småpenger fordelt ut fra antall innbygger, hvilket vil slå skjevt ut i seg selv. Antall bedrifter som har falt utenfor kompensasjons-ordningen og deres behov henger ikke sammen med innbyggertall.

SMÅPENGER. - Kommunene må fordele småpenger fordelt ut fra antall innbygger, sier ordfører i Saltdal, Rune Berg. Foto: Helge Simonsen
SMÅPENGER. - Kommunene må fordele småpenger fordelt ut fra antall innbygger, sier ordfører i Saltdal, Rune Berg.

- I noen kommuner er det mange bedrifter som trenger støtte, og i andre kommuner er det få, sier Rune Berg, ordfører i Saltdal.

Omsetnings-vekst

Ordførerne viser til at mange oppstarts-bedrifter kan ha stor vekst i omsetning fra et år til det neste.

- I mange tilfeller vil disse virksomhetene derfor ikke komme innenfor kompensasjons-ordningens krav til omsetningsfall. Dette selv om bedriften kan være hardt rammet av pandemien, og de faste uunngåelige kostnadene vil normalt ha økt i takt med omsetningsveksten i startperioden.

- Kan forsvinne

Mange av bedriftene som faller utenfor, kan bidra til omstilling og innovasjon i næringslivet. Mange frykter at disse nå skal forsvinne som følge av de ikke har fått hjelp av støtteordningene.

Stiftelser, VTA- (varig tilrettelagt arbeid) bedrifter og AFT (arbeidsformidlingstiltak) bedrifter har også falt utenfor ordningene. Valnesfjord helsesportssenter er blant disse.

- Sårbare

- Disse bedriftene har ikke anledning til å opparbeide seg stor egenkapital og er sårbar for bortfall av inntekter. Fauske kommune får for eksempel 887.000 kroner. Dette er et beløp som ikke dekker bortfall av inntekter til selv bare en av aktørene.

I krisepakken før jul fikk kommunene ekstra midler for å motvirke at det lokale næringslivet stoppet opp. Disse midlene kunne ikke tildeles drift, men basert på utviklingsprosjekter. Mange bedrifter har ennå ikke tatt ut sine tildelte midler fordi dette, etter forskrift, må forskutteres av bedriften selv.

- Trenger tilskudd

Ordførerne viser også til at bedriftene melder om at de ikke har midler til å forskuttere dette, og dermed ikke kan gjennomføre prosjektene på bakgrunn av manglende likviditet.

- Mange mener at det bedriftene som ikke omfattes av kompensasjonsordningen i dag trenger, ikke er prosjektmidler. De de trenger er tilskudd som kompenserer faste uunngåelige kostnader, tilsvarende de som til enhver tid dekkes av kompensasjonsordningen for andre bedrifter.

Presemeldingen er underskrevet av ordfører i Beiarn Kommune, Andrè Kristoffersen, ordfører i Saltdal Kommune, Rune Berg og ordfører i Fauske Kommune, Marlen Rendall Berg.

Powered by Labrador CMS