SELGER. Robert Johansen og Polar Quality får fortsatt solgt laksen som produseres i Skjerstadfjorden til akseptable priser, men både markedet og logistikken skaper utfordringer. Foto: Polar Quality
SELGER. Robert Johansen og Polar Quality får fortsatt solgt laksen som produseres i Skjerstadfjorden til akseptable priser, men både markedet og logistikken skaper utfordringer.

Oppdretterne reddes av dårlig kronekurs:

Men bestillinger kanselleres og logistikken er vanskelig

(INDRE SALTEN) Polar Quality får fortsatt solgt laksen for Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm og dårlig kronekurs gir god inntjening. Men koronaviruset skaper problemer og usikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

– Det hadde sett helt annerledes ut nå om vi ikke hadde hatt kjempedrahjelp av en svak kroner, sier Robert Johansen som er daglig leder i Polar Quality.

Nå selges laksen i det europeiske markedet for rundt 4,5 euro mot 7 euro som ville vært normalt. Men fordi euroen er så mye sterkere enn kronen er prisene akseptable.

– Prisen ligger 36 prosent under normalen i euro, men bare 20 prosent under normalprisen i norske kroner, sier Johansen.

80 prosent av laksen Polar Quality selger går normalt til det europeiske markedet.

Logistikk

Men det er ikke bare prisene som er unormale om dagen.

Fiskeoppkjøperne som selger til restaurant-markedet har i hovedsak kansellert eller minimert sine ordrer, mens oppkjøperne som selger til supermarkeder har økt sine bestiller noe.

– Oppkjøpere for restaurantmarkedet har kastet kortene og bestiller ikke, nå springer de fra avtaler. De som selger til supermarkedene klarer seg fortsatt godt og øker noe, sier Johansen.

Dermed får Polar Quality fortsatt solgt rundt 400 tonn i uka.

Men alle flykanselleringene som følge koronakrisen gjør det vanskeligere å få produktene fram.

– Foreløpig har det som leveres på hjul i Europa gått greit, men det er store utfordringer med å få fisken fram til Asia og USA til en akseptabel pris, sier Johansen.

SOLGT. Laksen fra Skjerstadfjorden finner fortsatt veien til middagsfat verden over. Foto: Eva S. Winther
SOLGT. Laksen fra Skjerstadfjorden finner fortsatt veien til middagsfat verden over.

Kanselleringer

Noen avbestillinger på allerede solgt fisk opplever Johansen også, blant annet med et parti som skulle til Italia.

– Vi har fått kansellerte bestillinger både i Italia og Nederland, og det gjør at vi må selge fiske på nytt igjen. Det gjør det dyrere og skaper mer arbeid, sier Johansen.

Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarms merkevare i USA, Nordic Blu, er blant den best betalte fisken. Men kanselleringer av flyavganger gjør det utfordrende å få den fram.

– Det er spesielt vanskelig å få fiske ut til de best betalte markedene, og prisene for frakt er gjerne 3-5 ganger dyrere om man finner fly. Må vi sette opp egne fly blir det fort ekstremt dyrt, sier Johansen.

USA er verdens største marked for laks og betaler godt, 65 prosent av laksen fraktes med fly, ifølge Dagens Næringsliv.

Mot normal i Asia

Normalt selger Polar Quality 10 prosent av fisken til Asia, og 10 prosent til USA. I forbindelse med den pågående krisen har det vært en nedgang i en liten periode i Asia, men det er i ferd med å gå seg til.

– Behovet i Asia har begynt å øke igjen og det nærmer seg normal etterspørsel, men logistikk er utfordringen, sier Johansen.

Denne uka opplevde han å få kansellert ordrer på 50 tonn av de 400 tonnene de hadde solgt, men de har funnet andre kjøpere.

– Det er garantert andre som har opplevd flere kanselleringer enn oss, og vi prøver å jobbe proaktivt med å selge fisken der vi ikke forventer problemer, sier Johansen.

Står sammen

Som eksempel nevner han et parti som var plassert på trailer til Nord-Italia.

– Det var nok vel optimistisk og vi forsøker å unngå slike situasjoner nå. Det er slitsomt og dyrt å selge allerede pakket fisk på nytt, sier han.

I tillegg til å selge fisk for Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm, selger han også fisk for Gifas i Gildeskål og noe for Lovvund laks.

– Vi har faste oppdrag for dem 52 uker i året, og når det er vanskelig å få omsatt fisken kunne det vært fristende å hoppe fra avtalene. Men når vi er sammen i gode tider, skal vi også være sammen i dårlige tider.

Kan bli verre

I likhet med norske kunder opplever de europeiske kundene at det hamstres også der. Det kan ha bidratt til økningen i omsetningene i supermarkedene, men Johansen tror det er begrenset hvor mange ganger folk hamstrer.

– Vi håper vi er i den verste fasen nå, men frykter at det kan bli verre. Det er ikke usannsynlig at kundene som selger til supermarkedene vil redusere sine ordrer framover, og da er det et tynt kundegrunnlag, sier Johansen.

Normalt jobber de mot neste ukes salg på fredag, men de har nå skjøvet blikket over på neste uke allerede onsdag.

Lengre i havet

Om markedet svikter må de løse ting på nye måter.

– Det har vi nesten ikke turt å tenke på, men vi har en viss kapasitet til å fryse ned fisk i påvente av salg. Vi kan håndtere en slik krise i noen uker, men strekker det seg lengre enn det er vi avhengig av tiltak fra myndighetene, sier Johansen.

Fisken kan stå på fryselager et år uten problemer, men fryselagrene er ikke store nok for en langvarig stopp.

Derfor mener Johansen det mest effektive tiltaket da vil være å la oppdretterne holde fisken lengre i havet, men da må myndighetene la dem ha flere tonn i havet - enn de har lov til i dag.

– Hvis ikke det gjøres må vi i verste fall destruere fisk. Oppdretterne er tvunget til å slakte fisken når de har nådd maks antall tonn de har lov å ha i havet, sier Johansen.

Tidenes inntjening

Dagens Næringsliv (DN) har snakket med Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård, som beskrives et fantastisk inngang på året for oppdretterne.

– Det er tidenes beste kvartal med tidenes beste inntjening vi nå er på vei ut av. Verdien ved utgangen av februar var 17 prosent høyere enn på samme tid i fjor, som også var rekordhøyt, sier Giskeødegård.

Kostprisen ligger på et gjennomsnitt på 40 kroner kiloen, og snittprisen for laksen er nå 70 kroner kiloen dette kvartalet. Forrige uke var gjennomsnittsprisene nede i 63 kroner per kilo etter tjue prosent fall i dollar og euro.

DN har også snakket med oppdretter Alf Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett, og han er begeistret for de gode prisene de har fått.
– Dollaren er på 12 kroner og vi får betalt i dollar. Det utgjør noe djevelsk med penger. Jeg holdt på å ramle av stolen, så borti natten er det, sier Knutsen til DN

Powered by Labrador CMS