Advokat Øystein Hansen reagerer etter tirsdagens oppslag i Avisa Nordland (AN) om Minas Kafeteria AS.
Der blir lensmann Ronny Borge blant annet sitert på at han mener Ramazan Temurs bruk av ulovlig arbeidskraft ”tenderer til menneskehandel”.
– Det er veldig negativt ladet og tyder på at Borge er personlig engasjert, kanskje for mye, sier Øystein Hansen til Saltenposten.
Han mener seg feilsitert av AN på en rekke punkter i tillegg til at han reagerer på Borges uttalelser, og i dagens avis skriver Hansen om sin oppfatning av saken i et leserinnlegg.
Inhabil
Hansen reagerer blant annet på at Borge også siteres på at konkurrende virksomheter av Minas, har varslet om frustrasjon knyttet til Temurs bruk av ulovlig arbeidskraft.
– Jeg lurer på hva Borges rolle er her. Som lensmann sitter han på mye informasjon han ikke kan dele, men velger han å bruke den må det gjøres på en måte som gjør at alle som er delaktig i saken får mulighet til å svare, sier Hansen.
– Mener du Borge kan være inhabil også som lensmann?
– Det kan virke sånn når han holder utenom opplysninger som er relevant for klagen og som partene har rett til innsyn i. Det kan likevel tenkes at noen av medlemmene i Helse og omsorgsutvalget og Formannskapet har fått disse opplysningene muntlig fra Borge. Om Borge har opplyst om dette muntlig mener jeg han også er inhabil i denne saken som tjenestemann, sier Hansen.
Mangler dokumenter
Borge har uttalt seg både til Saltenposten og AN om en ny etterforskning mot Temur, noe Hansen også reagerer på. Selv ble han informert om saken i begynnelsen av mai.
– Jeg har bedt om dokumentene i saken, men har ikke fått dem. Normalt går det raskt, men i denne saken har det tatt tid, og da reagerer jeg på at Borge går ut og kommenterer saken uten at jeg er kjent med innholdet, sier Hansen.
Han mener denne type opplysninger åpenbart burde vært en del av behandlingen av inndragningen av serveringsbevillingen.
Forutinntatt
– Om noen av disse opplysningene har blitt lagt til grunn for behandlingen av inndragningssaken er det en ganske alvorlig saksbehandlingsfeil. Da har de fattet et vedtak basert på annen informasjon enn partene har hatt, sier Hansen.
Hansen vil skrive om sitt syn på Borges rolle i saken i klagebehandlingen hos Fylkesmannen i Nordland. Hansen mener Borge framstiller sakene på Temur verre enn de er:
– Mitt inntrykk er at Borge er forutinnatt. Han snakker om at det er menneskehandel, men det er ikke det saken handler om. Det er snakk om enkeltstående tilfeller der folk har vært innom, sier Hansen.
Kritikk
– Borge går aktivt ut i media med disse sakene, hvordan ser du på det?
– Jeg syns det er kritikkverdig. Det er greit at man har et personlig syn på brudd på Utlendingsloven, men jeg synes han blander sammen ting på en måte som stiller min klient i et dårligere lys enn det som er realitetene, sier Hansen.
Han sikter blant annet til at han oppfatter Borges uttalelser om den pågående etterforskningen som konkluderende.
– Det kan virke som han også mener å ha vitneopplsyninger når han i intervjuet reelt tilbakeviser at det kan dreie seg om opphold på kafeen som ikke er straffebelagt eller som det knytter seg formildende omstendigheter til, skriver Hansen i sitt leserinnlegg.
Soning
Saltenposten har tidligere omtalt at Temur er under etterforskning i en ny sak knyttet til brudd på Utlendingsloven som ble opprerettet i januar, og at han skal ha unndratt seg soning.
Ifølge Ronny Borge skulle Temur møtt til soning i februar, men da han ikke møtte fikk politiet i oppdrag å forkynne ny dato for soning. Ny dato var satt til 10. mars, og 11. mars skal politiet ha fått anmodning fra Kriminalomsorgen om pågripelse og framstilling for soning.
– Det oppdraget skulle vi fullføre 12. mars, men da stengte Norge. Vi tok kontakt med fengslet, og hørte om det var plass og om det skulle skje som planlagt. Da sa de at på grunn av koronasituasjonen skulle avvente med å ta inn fanger. Den beslutningen ble derfor utsatt, sier Borge.
Feil
Ifølge Borge var søknad om lenkesoning da avslått, og han opplyser at Temur ikke kan få lenkesoning fordi han ikke møtte opp til soning.
Advokat Øystein Hansen avviser at det er på grunn av unnlatt oppmøte til soning at Temur ikke får lenkesoning. Han opplyser også at endelig avslag på søkanden kom 19. mars, mens Borge sier søknaden var avslått før 10. mars.
– Hverken Temur eller jeg var kjent med at han var etterlyst av fengslet. Å gjøre denne «glippen» til en straffesak bærer preg av dårlig dømmekraft, skriver Hansen leserinnlegget til Saltenposten.
Saltenposten har vært i kontakt med Temur selv, og hans oppfatning var at soningen var på vent til søknad om lenkesoning var ferdig behandlet.
Ny etterforskning
Lensmann Borge har opplyst om at Temur er under etterforskning for nye brudd på Utlendingsloven, og har tidligere uttalt følgende til
Saltenposten.
– Vi har opprettet ny sak for et forhold fra i år, og det går på akkurat det samme som tidligere. Bruk av ulovlig arbeidskraft på nytt igjen, sier Borge.
Temur på sin side sier at saken ble åpnet etter at han tilkalte politiet i forbindelse med en utagerende gjest som trakk kniv mot han på Minas. I den forbindelse skal en mann som var på besøk ha grepet inn og tatt kniven fra gjesten.
– Politiet avhørte han da for å ha jobbet hos meg, men de har ikke observert han her før jeg tilkalte dem, sier Temur.
Hjelp
Ifølge Temur var mannen på besøk fordi han ønsket hjelp etter 15 år på Tverlandet asylmottak, og ble satt i kontakt med Temur av en felles bekjent.
– Jeg har snakket med han om problemene hans og sett på papirene hans. Han har ingen aktivitet på mottaket og får heller ikke jobbe, det blir han ødelagt av. Derfor sa jeg at han kunne komme på besøk, sier Temur.
Avviser kritikken
Ronny Borge har ikke hatt mulighet til å besvare Saltenpostens spørsmål i saken, og vil komme med svar senere.
Men til AN avviser Borge kritikken fra advokat Hansen. Blant annet mener han advokaten var informert om lenkesoningssøknaden.
– Politiet var orientert om at Øystein Hansen hadde mottatt vedtaket fra klagesaken. Det er verken krav til - eller logisk - at vi skulle varsle Temur om vår jobb. Dette av rent taktiske hensyn for løsning av oppdraget, sier Borge til AN.
Når det gjelder påstand om brudd på taushetsplikten knyttet til uttalelser om saken, sier Borge følgende til AN.
– Jeg har ikke vært del av behandling av klagesaken.
Objektiv
Borge opplyser at det ikke er han som sender ut straffesaksdokumenter, og at han dermed ikke kan lastes for at advokaten ikke har fått dem.
Borge avviser også kritikk om at han forsøker å fortelle en annen historie enn det er dekning for i sakene.
– Vi har ikke ønske om å fortelle en historie, men svarer objektivt på de spørsmål vi blir stilt. For de forhold som politiet har svart på, er dette korrekte opplysninger, sier Borge til AN.
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanseni Avisa Nordland har denne kommentaren til feilsiteringer:
- Jeg registrerer at advokaten hevder han er feilsitert i intervju med oss. Det er en oppfatning vi ikke deler.Vi har likevel publisert hele hans innlegg hos oss for å opptre redelig. Forøvrig konstaterer jeg at politiet imøtegår advokatens påstander i en artikkel i AN.