Saltenposten A/S

Saltenposten

Reagerer på at grantrær kan felles i hekketiden

GRAN TIL BESVÆR. Hogsten i Sjunkhatten skapte reaksjoner i fjor høst. Da gikk Leon Pettersen (t.v.) og Anders Jensen gjennom et område som grana er hugd ned og lagt på bakken. Nå reageres det på hogst i hekketid. Alle foto: Arild Bjørnbakk

Wanja Jensen stusser over at grantrærne i Sjunkhatten nasjonalpark kan felles i hekkeperioden.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

FAUSKE: - Jeg reagerte da jeg leste om en dame som hadde fått dispensasjon fra regelverket for å felle ei bjørk i et naturreservat, men at hun måtte hugge den utenom hekketiden. Hvorfor gjelder ikke dette regelverket for trærne i nasjonalparken, spør Jensen.

For i Hola-området pågår granhogsten nå. Hekkeperioden er i mellom 15. juli og 31. juli.

Nasjonalparkforvalter Ronny Skansen skjønner egentlig ikke problemstillingen.

- Det er få fugler som hekker i de tette grantrær-feltene, og vi gjør jo dette for at det egentlig skal bli bedre for fuglelivet og øke det biologiske mangfoldet på sikt. Gran er et fremmedelement her, og vi har fått tilskudd til å fjerne den.

Omprioritering

Nasjonalparkforvalteren synes ikke de gjør noe galt, og legger også til at skogbruksnæringen hugger hele året. Egentlig skulle de begynt litt senere der oppe, men de måtte gjøre en omprioritering.

Status nå er at de for tiden ikke får fraktet ut noe tømmer fra de tre plantefeltene nærmest veien som først planlagt.

For dårlig bru

- Vi skulle kjøre ut tømmeret i februar og hadde fått tillatelse til å fylle opp ved siden av den innerste brua av NVE for å lage ei provisorisk bru. Men så viser det seg at Dambrua er så dårlig forfatning at vi ikke får tømmeret over den.

Dermed er det usikkert hva de gjør med dette, for de ønsker å få det ut. Det gjenstår mye gran å felle ennå, og det står også gran utenfor nasjonalparkgrensene som burde vært fjernet.

Fortsette neste år

Arbeidet med å felle gran vil for øvrig fortsette også til neste år. Til nå er det bevilget over fire millioner kroner til fjerning av gran i Salten. Inne i Sjunkfjorden er det meningen at de største feltene blir fraktet ut med lektere og levert til Elkem Salten.

Gran blir liggende

Saltenposten skrev om grunneiere i Hola-området i fjor høst. Derav Vanjas far, Anders Jensen og nabo Leon Pettersen som reagerte på at en del gran skal bli liggende igjen nasjonalparken og råtne, samt at de mener området blir utilgjengelig.

Skansen sier at det er ikke noe galt i at tre blir liggende å råtne. I noen områder vil det bli for stor skade på naturen å gå inn med maskiner.

Mange felt

Feltene som hugges ned ligger på strekningen Hola-Halsvatnet, nord for Halsvatnet og Sætervatnet. I tillegg fjernes et felt i Sjunkfjorden i Sørfold, et felt i Sørfjorden og ved Erlingbu i Bodø kommune. I Gildeskål er det tatt ut felt på til sammen 1400 kubikkmeter, og det er fraktet ut. I tillegg tas det ut flere felt i Saltdal.

Ikke naturlig

Bakgrunnen for at grana blir fjernet er at arten ikke finnes naturlig nord for Saltfjellet. Det er forskjellige entreprenører som hugger grana.

- Men dette kan jo ikke se pent ut om all grana blir liggende?

- Her får estetikken komme i andre rekke. Mye av grana er forresten dårlig egnet til trevirke, fordi boniteten er dårlig der den står. Vi ønsker ikke at grana skal spre seg i parken, og de vekstene som hører naturlig til her vil gro til etter hvert.

Skansen har forståelse for at dette er vanskelig for grunneierne som var med å plante grana i si tid.

- Men vi får også positive henvendelser på at vi fjerner grana, avslutter han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...