BLIR HJEMME. John Gunnar Olsen forbereder hjemmepåske i Sulis. Hytta i Sulisfjellet ligger en kilometer inn i Saltdal kommune, så der kan han ikke overnatte. - Påske har alltid betydd hytte, men i år blir det annerledes, sier han. Foto: Espen Johansen
BLIR HJEMME. John Gunnar Olsen forbereder hjemmepåske i Sulis. Hytta i Sulisfjellet ligger en kilometer inn i Saltdal kommune, så der kan han ikke overnatte. - Påske har alltid betydd hytte, men i år blir det annerledes, sier han.

Har hytte like inn i nabokommunen

- Rart å ikke feire påske på hytta

John Gunnar Olsen (48) har alltid hatt hyttepåske. I år må han fyre opp bålpanna på altanen hjemme, i stedet for i Sulisfjellet.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA:

Dermed blir det ikke overnatting der i påska for familien på tre - og en hund.

John Gunnar bor i Sulis, men hytta ligger en drøy
kilometer inn i Saltdal kommune.

- Ei normal påske er å dra opp til hytta i Risedalen palmehelga, og bli der til man drar ned andre påskedag, sier han.

Sånn har de aller aller fleste påskene hans vært, godt over 40 i tallet.

- 1,2 kilometer i luftlinje til kom-
munegrensa, men regel er regel, sier han.

Hytte fra 1929

Hytta er lett å komme seg til og fra, men det gjør ikke at han vurderer å trosse forbundet mot overnatting.

Oldefar Karl Kvam bygde hytta i 1929, og den har vært i familiens eie hele tiden.

- Han hadde hytte i området også før 1929, men papirene på hytta som nå er overdratt til meg er gjeldende fra 1930. Der står den som ”sportshytte” i Risedalen, og det poengteres at ”jakthund skal stå i band
når den ikke er i bruk”, humrer John Gunnar.

- Hyttepåska ble for vår del avlyst da det ble klart at tiltakene ble videreført. Det ble ingen åpninger for lokale justeringer, og da blir det sånn at vi hører etter. Det må vi jo gjøre, mener John Gunnar.

Lokale justeringer

Det betyr ikke at han er 100 prosent enig i reglene.

- Dette er ikke laget for meg og oss i Indre Salten. Men jeg forstår det og er for så vidt enig i det. Problemene ser jeg ser selvsagt, sier han.

Han mener at det i enkelte områder blir litt feil.

- Jeg savner at for eksempel politiet eller andre med lokalkunnskap kunne sett på det. Her tror jeg man da ville kommet fram til at hele Sulis regnes som ett hytteområde i Fauske kommune. Noen hytte ligger i Saltdal, men det er én inn-

og utfart. Jeg tror ikke de fleste tenker på at Risedalen, Coarvi og Dorro ligger i Saltdal, men heller at fellesbetegnelsen er ”Sulisfjellet”, sier han.

Måke hyttetaket

Noen dagsturer skal han nok inn til Risedalen, men da blir det for å måke snø av hyttetaket og slike ting.

- Det blir ikke påsketur på den vanlige måten. Vi setter oss på skuteren, tar med ting vi trenger for å få jobbet litt, men overnattinger blir det ikke, sier John Gunnar.

Som leder i Sulitjelma snøskuterklubb har han god kjennskap til regelverket og mener det er viktig å respektere det også.

Olsen har notert seg ulike mange kreative løsninger fra folk som på død og liv MÅ på hytta.

- Dette hotelltrikset for eksempel, der man booker hotell så nært hytta som mulig for å kunne sove på ”riktig sted”, synes jeg ikke noe om. Det virker ikke veldig lurt i den store sammenhenger, sier han.

- Jeg er ikke for at man skal lete etter smutthull i regelverket. Man bør heller følge det, og det mener jeg selv om jeg synes at det ikke er like heldig over hele landet, fortsetter han.

- Blir tungt for mange

Han har full forståelse for at ikke hele Sulisfjellet åpnes for fri ferdsel i denne situasjonen.

- Da går det ut over intensjonen med at det lokale helsevesen ikke skal overbelastes. Det må vi alle passe på at ikke skjer, sier han.

Olsen håper mange kommer seg ut i bevegelse og frisk luft selv om de ikke kan overnatte på hytta.

- Det er nok tungt for mange å bli sittende inne i ei påske som skulle vært et kjærkomment avbrekk, sier han.

Bålpanne på altanen

Når det gjelder hans egen påske så er han innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Vi skal prøve å lage så god påske som mulig. En og annen dagstur blir det som nevnt, men vi skal ikke bdrive ekstremsport. Når det er sagt så er del vel ikke når man sover på hytta at man belaster helsevesenet. Det skjer ikke så mange beinbrudd i søvne, sier han og mener det er mer risiko med toppturer i egen kommune.

- Det er uansett en tid for å tenke seg om to ganger. Må man for eksempel jobbe meg øks, eller kan det vente? Ett feilhugg så legger man besalg på helsepersonell. Det er noen enkle spørsmål man kan og

- I påska skal vi bruke den store altanen vi heldigvis har. Vi rigger oss til med bålpanne og kan grille pølser der. Jeg er sikker på at vi skal kose oss. Og om et års tid, hvis dette er over da, så tror jeg vi vil sette enda mer pris på å kunne dra på hytta. Det har jeg tenkt litt på, mange ting som har vært en selvfølge får et brudd nå. Jeg tenker at vi egentlig har det veldig godt, sier John Gunnar.

bør stille seg for tiden, sier han videre.

Ser mot sommerferien

- Det kommer en sommerferie som kan bli veldig spesiell. Da håper jeg at vi i alle fall kan bruke hytta. Mange skal nok være i nærområdet - av ulike grunner. Det blir spesielt, men vi kan glede oss over å bo i en kommune der vi har alt fra Sulisfjellet til Saltenfjorden. Vi har enorme muligheter, sier han.

Han synes det er godt å se at de
aller aller fleste tar situasjonen på alvor, og selv retter han blikket lenger fram.

- Vi må leve i nuet. Det er ikke sikkert dette er over når sommeren kommer, men vi må håpe at det i alle fall er bedre, sier John Gunnar Olsen.

Powered by Labrador CMS