LANG VEI. Det ble en lang vei for å få Sagatun tilbake i drift. De åpnet dørene igjen i 2016, etter å ha vært stengt i mange år. Nå foreslår rådmannen å legge ned hele driften for å spare nødvendige penger. Arkivfoto: Frida Kalbakk
LANG VEI. Det ble en lang vei for å få Sagatun tilbake i drift. De åpnet dørene igjen i 2016, etter å ha vært stengt i mange år. Nå foreslår rådmannen å legge ned hele driften for å spare nødvendige penger. Arkivfoto: Frida Kalbakk

Rådmannen foreslår at Sagatun legges ned i løpet av året

Rådmann Geir Mikkelsen påpeker at det er mange utfordringer ved å opprettholde driften av Sagatun i Sulitjelma.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: - Nedleggelse av driften er en viktig brikke for å bringe kostnadsnivået innen pleie- og omsorgssektoren innenfor rammene som er gitt av kommunestyret, påpeker rådmann Geir Mikkelsen.

Etter budsjettforhandlingene i fjor ba politikerne rådmannen om å se på alternative driftsformer av institusjonen.

Rådmannen har sendt fra seg et lengre dokument med flere opplysninger, og foreslår samtidig at Sagatun legges ned i løpet av 2019.

Stengt i fire år

Det er omkring to år siden Sagatun åpnet dørene igjen, etter å ha vært stengt i flere år. I 2012 ble det gjort funn av muggsopp i bygget, og kort tid etterpå ble dørene stengt, og beboerne flyttet til Fauske Helsetun.

Deretter har det vært mange år med politisk diskusjon om hvorvidt Sagatun skulle åpnes, og i hvilken form. Institusjonen i Sulis har vært truet med nedleggelse flere ganger, og nå er rådmannens anbefaling den samme.

- Det er problematisk å finne egnede beboere som kan nyttiggjøre seg av tilbudet slik det er planlagt og bemannet over tid, skriver rådmannen.

Eldreboliger

Et konkret forslag fra kommunestyret var å se på mulighetene til å gjøre Sagatun om til et botilbud for selvhjulpne eldre. Rådmannen har vært i dialog med både Sulitjelma boligfond og Indre Salten Boligbyggelag om de ønsker å overta bygningsmasse og tomt for å utvikle et slikt tilbud.

Begge parter har sagt nei.

Slik Sagatun er utformet i dag, er det mest likt kravene som stilles til instutisjonsbygg.

Krever ombygging

- Sagatun oppfyller heller ikke dagens krav til å kunne brukes som selvstendige omsorgsboliger uten store ombygginger, skriver rådmann Geir Mikkelsen.

Selv om dette er det alternativet som krever minst personell, da det her vil reguleres ut fra den enkelte beboers behov.

Alle arealer, som kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom må bygges om dersom dette skulle være et alternativ. Det er ikke regnet på kostnadene.

Vanskelig å rekruttere

Rådmannen har også sett på andre alternativer til drift. Deriblant ordinære langtidsplasser, langtidsplasser for demente, korttidsplasser og avlastningsplasser.

En av utfordringene er også å få kvalifisert personell på stedet.

- Våre erfaringer både fra tidligere drift ved Sagatun, og drift de to siste årene er at det er svært vanskelig å rekruttere personell. Særlig gjelder dette sykepleiere og andre yrkesgrupper med tre år på høgskole eller universitet, skriver Mikkelsen.

Hindrer prosessen

Videre påpeker rådmannen at kommunen er pålagt vesentlig innsparinger og effektivisering av driften innen helse og omsorg.

- Videreføring eller økning av driften ved Sagatun vil forrykke og hindre omstillingsprosessen i vesentlig grad, skriver rådmannen.

- Institusjonsdrift ved Sagatun vil koste mer enn hva det bidrar med nytte innenfor sektoren, legger han til.

Saken skal behandles i kommunestyremøtet torsdag den 28. mars.

Powered by Labrador CMS