FORSKJØNNER. Nils-Ole Steinbakk og Roar Hansen på den flott hermelin-steinen på syv tonn ved strandpromenaden, hvor en liten marmorpark holder på å ta form. Foto: Sylvia Bredal
FORSKJØNNER. Nils-Ole Steinbakk og Roar Hansen på den flott hermelin-steinen på syv tonn ved strandpromenaden, hvor en liten marmorpark holder på å ta form.

Pynter med med marmor på strandpromenaden

(FAUSKE) En liten marmorpark holder på å ta form utenfor Amfi.

Publisert Sist oppdatert

Fire steiner er kommet på plass så langt, men det kommer også en til. Steinene befinner seg på nedsiden av p-plassen til Amfi ved strandpromenaden. Og her er det allerede benker fra før av.

- Dette er en begynnelse, for jeg ønsker jo at hele strandpromenaden skal få utsmykninger av marmor etterhvert, sier Nils-Ole Steinbakk i Fauske næringsforum.

En sværing

Steinblokken som Roar Hansen og Nils-Ole Steinbakk sitter på veier hele syv tonn.

- Jeg har sett unger som har sittet på den allerede, og den fikk vi forresten hjelp til av Finneis sveis til å få fraktet hit.

Transportsentralen har også bidratt.

Det er en hermelin-blokk som blant annet befinner seg på flyplassen på Gardermoen, keiserpalasset i Japan og FN-bygningen i New York.

Vises fram

Steinbakk er takknemlig for at Norwegian Rose og Torhvald Bie har donert stein til dette formålet. I tillegg kommer det en dolomitt-stein, fra dolomittbruddet ovenfor marmorbruddet i Løgavlen. Det står også to kuber på bakken som er av typen Arctic green og en blokk av selve Norweian rose (rosa marmor).

- Vi har ikke vært flink å promotere oss som marmorby, men nå med dette, rundkjøringene, hotellet og marmortorget, så er det da litt.

Informasjonstavle

Det vil også komme opp en informasjonstavle ved parken.

Roar Hansen synes også dette er flott intitiativ Steinbakk har satt i gang, og hjelper til med å få parken i orden.

To damer som sitter på benken nært steinene kommer også for å høre om bakgrunnen for parken.

- Mitt ønske hadde også vært om marmorbruddet ble lyssatt om vinteren. Det hadde vært virkelig flott, sier Steinbakk.

Hansen forteller også om hvordan marmorblokkene bores og sages ut.

Nesten italiensk

I 1765 fant en student ved navn Theodor Stiegler "et lidet stykke saa fin og hvid marmor, som man faar fra Italien" på Fauskeidet i Nordland. Studenten hadde reist til vår nordlige landsdel for å lete fram mineraler, og marmor i særdeleshet. Oppdragsgiver var Kong Fredrik den femte, leser vi på NGUs hjemmeside rundt Fauskemarmorens historie. Men det skulle likevel gå 120 år før det ble noen drift ved de mektige nordlandske marmorleiene.

Powered by Labrador CMS