SKUFFET. Geir Wenberg er skuffet over at Fiskeridirektoratet har avslått Wenberg Fiskeoppdretts søknad om utviklingskonsesjon. Nå varsler han at de vil anke avgjørelsen. Foto: Frida Kalbakk
SKUFFET. Geir Wenberg er skuffet over at Fiskeridirektoratet har avslått Wenberg Fiskeoppdretts søknad om utviklingskonsesjon. Nå varsler han at de vil anke avgjørelsen.

Har fått avslag på søknad om utviklingskonsesjon:

– Prosessen har blitt en parodi

Geir Wenberg i Salten Aqua og Wenberg Fiskeoppdrett, er ikke nådig i sin omtale av Fiskeridirektoratets prosess med tildeling av utviklingskonsesjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Fiskeridirektoratets prosess i forhold til behandling av søknader om utviklingstillatelser har dessverre blitt en parodi i likhet med flere av konsesjonsrundene som har blitt gjennomført de siste 20 årene, skriver Geir Wenbreg i en pressemelding.

Prosessen med å tildele utviklingskonsesjoner kom i gang, for å gi mulighet til aktører i næringen å løse forurensings- og sykdomsproblemer knyttet til produksjonsmetodene i dag.

Konkurransen har gått ut på å levere inn forslag til nye merde-løsninger, som kunne løse disse problemene.

Wenberg mener Fiskeridirektoratet bommer.

– Veldig mange av utviklingskonsesjonene som er tildelt så langt er gitt til konsepter som vil gi minimal eller ingen effekt i forholdt til å løse de største utfordringene i næringen.

Saltenposten var i kontakt med Wenberg Fiskeoppdrett så sent som tirsdag formiddag, og da visste ikke selskapet noe om avgjørelsen til Fiskeridirektoratet.

Framtiden

Konkurransen om konsesjonene har gått ut på å levere inn forslag til nye merde-løsninger, som kunne løse disse problemene. Wenberg Fiskeoppdrett hadde søkt om ti tillatelser for bruk over seks år, opprinnelig søkte de om ti års drifts på konsesjonene, skriver Fiskeridirektoratet.

Mange av løsningene som har kommet inn, forutsetter at ny vekst i næringen flyttes ut i åpent hav. Men Wenberg tror ikke veksten vil komme verken på land eller til havs.

MODELL. Slik ser skissen av den delvis lukkede laksemerden ut. Det er denne som er vedlagt i søkanden på 300 sider. Mye har skjedd med modellen siden da. Foto: Frida Kalbakk
MODELL. Slik ser skissen av den delvis lukkede laksemerden ut. Det er denne som er vedlagt i søkanden på 300 sider. Mye har skjedd med modellen siden da.

– Vi mener at utviklingen og veksten i næringen må skje der næringen er i dag fordi det er der forutsetningene er best.

Han ramser opp følgende argumenter for sitt syn:
- Gode beskyttede lokaliteter.
- Nærhet til arbeidsfolk.
- Nærhet til kompetanse.
- Nærhet til nødvendig logistikk som vei, jernbane, fly og energi.

– Ved videreutvikling av eksisterende lokaliteter med teknologi som fjerner lus, rømming og slamproblematikk unngår man også arealkonflikter, skriver Wenberg.

Gir ikke opp

Wenberg skriver videre at konseptet deres, OceanTECH, har fått gode skussmål både fra politikere og miljøorganisasjoner over hele landet. Det har også flere andre av dem som har fått avslag, skriver Wenberg.

– Vi påtar oss gjerne og være stemmen til de mange gode prosjektene som så langt har fått avslag og ikke får mulighet til å bidra til utvikling av næringen i den retningen vi må, skriver Wenberg.

SAMARBEIDSPARTNERE. Disse tre har samarbeidet om det nye prosjektet innen oppdrettsnæringa. Fra venstre Kjetil Korsnes i BioVivo, Idar Lindanger i Ocean Tech og Geir Wenberg fra Wenberg Fiskeoppdrett. Foto: Frida Kalbakk
SAMARBEIDSPARTNERE. Disse tre har samarbeidet om det nye prosjektet innen oppdrettsnæringa. Fra venstre Kjetil Korsnes i BioVivo, Idar Lindanger i Ocean Tech og Geir Wenberg fra Wenberg Fiskeoppdrett.

Wenberg Fiskeoppdrett kommer "selvfølgelig til å anke avslaget og har fortsatt stor tillit til at departementet kommer til å ordne opp i det som direktoratet har foretatt seg".
– Vi har på ingen måte gitt opp. Vi vet at OceanTECH er ett prosjekt som bør realiseres fordi teknologien vil ha betydning for utviklingen av norsk oppdrettsnæring, skriver Wenberg.

OceanTECH er ett konsept som skal utvikles for å kunne selges nasjonalt og globalt.
– Dette er ikke noe vi kun skal bygge for oss selv for å få konsesjoner. Teknologien skal bli så bra at den blir ettertraktet over hele verden til produksjon av flere arter enn laks

Powered by Labrador CMS