Felleslista på Fauske opplever en stor nedgang på meningsmålingen i forhold til resultatet ved sist valg. Her er de to toppkandidatene, Nils Christian Steinbakk og Kathrine Moan. Foto: Frida Kalbakk
Felleslista på Fauske opplever en stor nedgang på meningsmålingen i forhold til resultatet ved sist valg. Her er de to toppkandidatene, Nils Christian Steinbakk og Kathrine Moan.

Leder

Prisen for å styre

Felleslista kommer dårlig ut i meningsmålingen for Fauske.

Publisert Sist oppdatert

Tre av fire velgere har forsvunnet

I dagens avis offentliggjør Saltenposten den første av fire meningsmålinger for våre dekningskommuner, Fauske, Saltdal, Sørfold og Beiarn.

Det er meningsmålingen for Fauske kommune som er først ut før valget den 9. september.

Den er gjennomarbeidet, og det er 500 personer som har sagt sitt i forhold til hva de skal stemme på når valgdagen kommer.

Resultatene er på ingen måte en fasit for valget, men de gir en god pekepinn om hvor landet ligger. Men det er mange stemmer å kjempe om likevel, det er over 30 prosent som ikke har bestemt seg.

Det er ikke mange som tror på at Felleslista skulle klare å opprettholde brakvalget fra 2015, men at fallet skulle bli så stort er likevel alvorlig.

Å gå fra over 40 prosents oppslutning til 13 prosent er et meget dramatisk fall. Tallene tyder på at det ikke er ren posisjonskritikk heller, for både Rødt og Sosialistisk Venstreparti går fram på meningsmålingen.

Det overrasker kanskje også at det ikke hjelper med ungdommelig pågangsmot fra Fremskrittspartiet eller en nestleder i Kristelig Folkeparti for å treffe velgerne i Fauske.

Førstnevnte går så vidt litt tilbake, og om dette hadde vært valgresultatet, hadde ikke KrF vært representert i kommunestyret i det hele tatt.

Det sies at enhver posisjon må forvente en viss slitasje fra sine velgere. Noen kommer til å ramle av lasset etter hver.

Men om man kan trekke en konklusjon ut av det faktum at Felleslista har mistet nær tre av fire velgere siden 2015, er det at protestvalget ikke kommer til å gjenta seg.

I stedet ser det ut som vinneren kommer til å bli Senterpartiet med knappe 20 prosent oppslutning, noe som ironisk nok også nok må regnes som et valg gjort i protest.

Men denne gangen på rikspolitisk nivå.

Vi regner med alle partiene tar resultatet til etterretning. Det gjør i hvert fall velgerne.

Powered by Labrador CMS