ETTERFORSKER. Torbjørn Midtgård hyret den erfarne tidligere politimannen Finn Abrahamsen til å nøste opp i hva som skjedde. Det gjorde han til gangs. Foto: Geir Hasle
ETTERFORSKER. Torbjørn Midtgård hyret den erfarne tidligere politimannen Finn Abrahamsen til å nøste opp i hva som skjedde. Det gjorde han til gangs.

- Politiet kunne ha statuert et eksempel

– Transportnæringen generelt er utsatt for kriminalitet, men i Midtgårds tilfelle kunne politiet på en enkel måte ha statuert et eksempel. Det skjedde ikke.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Privatetterforsker Finn Abrahamsen sier til Transportmagasinet at han har til gode å se et så dårlig politiarbeid som i dette tilfellet.

Les også: Avslørte dieseltyveri for over 700.000

– Eiendommelig

– Forholdet er tilstått overfor oss, men ikke for politiet, som har holdt seg inaktive. Jeg informerte dem om lydfilene fra møtene med firmaet, og ba politiet om å kontakte meg. Men jeg hørte aldri noe fra dem, sier Abrahamsen.

Han finner det eiendommelig at politiet greide «å rote til en ganske opplagt sak og etterforske på enkelt nivå, for så å henlegge den».

Alle kan jo lese

– I denne saken er jeg i tillegg til alt mulig annet overrasket over utvist mangel på samfunnsorientering. Transportnæringen generelt er utsatt for mye kriminalitet, og her kunne politiet på en rimelig enkel måte ha statuert et eksempel. Det mest krevende i dette tilfellet, er evnen til å lese, mener privatetterforskeren.

Han betegner det som svært alvorlig når man ikke når fram med et overbevisende anmeldelsesgrunnlag for klart straffbare forhold, og hvor det likevel tok over ett år før politiet endelig bestemte seg for å henlegge.

– Etter mitt skjønn er det ille at politiet ikke ville respondere på en sak som denne. Det er grunn til å spørre; hva skal da til? Jeg reagerer veldig på det, for å si det rett ut.

Bare å fortsette

– Med tanke på alle andre kriminelle forhold og tildragelser i transportnæringen, er det virkelig grunn til bekymring. Hvordan Midtgårds sak endte, sender en melding til alle kriminelle at de bare kan fortsette.

Ja, for hva med alle de som verken har råd eller tid til å sørge for egen etterforskning?
– De er i en enda mer håpløs situasjon, og kommer ikke til politiet engang, sier Finn Abrahamsen.

Kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge sier at de kjenner til Midtgård-saken, men ønsker ikke å kommentere detaljer i den.

«På generelt grunnlag kan vi si at det dessverre er lite vi kan gjøre når kunden ikke ønsker følge våre råd og anbefalinger for å hindre eller begrense misbruk. Når kundene varsler oss om mistanke om misbruk, sperrer vi øyeblikkelig kortene», skriver Hansen i epost til Transportmagasinet.

To kort

Han opplyser videre at selskapet tilbyr kundene en to-kort-løsning, der ett kort gjelder bil og ett kort gjelder sjåfør.

Sjåfør må bruke begge kort ved fylling av drivstoff. Circle K to-kort er tilpasset bedrifter med sjåfører som benytter forskjellige biler. Og kortet skal gjøre det mulig å følge opp driftskostnadene for hvert kjøretøy, samt følge opp hvem som har handlet hva.

Overvåket

På Transportmagasinets spørsmål om Circle Ks to anlegg ved Grønnlikaia i Oslo og Tusenfryd er videoovervåket, svarer Hansen også generelt:

«Vi har kameraovervåking på flere stasjoner, både i Oslo-området og ellers i landet. Der hvor dette er aktuelt, er området merket. Vi har kun tillatelse fra Datatilsynet til å oppbevare videoene inntil en uke. Etter det slettes de».

Videre: «Kameraovervåking kan forhindre og oppklare en hendelse. Der kameraovervåking virker proaktivt, skal opptakene slettes fortløpende med et rimelig intervall, med mindre man har oppdaget en hendelse. I praksis sier Datatilsynet at sju dager være en tommelfingerregel, siden de fleste vil ha oppdaget relevante hendelser innen en uke».

Powered by Labrador CMS