STANK. Matrester i plastreturen er ikke bare et bevis på dårlig sortering, det kan også gi ubehagelige arbeidsforhold for de som tar rede på avfallet vårt.. Foto: Foto: Umweltdienste Kedenburg GmbH
STANK. Matrester i plastreturen er ikke bare et bevis på dårlig sortering, det kan også gi ubehagelige arbeidsforhold for de som tar rede på avfallet vårt..

Leder

Plast og mat i restavfallet

Vi har et stykke til å gå før vi kan kalle oss verdensmestere i å sortere avfallet vårt.

Publisert Sist oppdatert

For noen er det er også snakk om uvitenhet

I Salten er vi flinke til å sortere avfallet vårt. Fire dunker står på geledd hos de fleste, klar til å ta i mot matavfall, papir, glass og metall samt rest-
avfall. I tillegg legger vi plasten i egne sekker.

Vi er trolig blant de flinkeste i landet, ja kanskje i hele verden, til å sortere og resirkulere. I hvert fall tror vi det selv. Men så viser det seg at vi har et stykke igjen til vi er så flinke som vi burde være.

Overraskende nok har de funnet mye matavfall og plast i restavfallet. I løpet av et år tilsvarer det tusen tonn plast, eller 40 millioner sjampoflasker. Når det går i restavfallet blir det brent, i stedet for å bli resirkulert til ny plast.

I forrige uke kunne vi offentliggjøre en
undersøkelse Iris Salten har gjort på restavfallet vi kaster i dunken som er beregnet til det. De har analysert restavfallet fra 40 abonnenter.

I restavfallet er det også mye matavfall. En femdel av restavfallet kunne vært kastet i matavfallet. Da ville det blitt til kompost, som ville blitt til matjord. Nå blir også dette brent. Det er sløsing med ressurser.

Her er det penger å spare for hver enkelt husstand på bedre sortering. De fleste kunne redusert størrelsen på dunken med restavfall, og fått avslag på renovasjonsavgiften. I tillegg hadde vi blitt enda mer miljøvennlig.

En god del papir og papp havner også i restavfallet. Over 420 tonn kunne vært resirulert hadde det havnet i rett dunk. Og alt for mye glass og
hermetikk havner også i restavfallet.

Hele 70 prosent av restavfallet kunne vært sortert og lagt i de andre dunkene. Det utgjør svært mye avfall. Det betyr at vi har et godt stykke å gå før vi kan være fornøyd med oss selv.

For mange er det snakk om slurv, men det er også snakk om uvitenhet. Mange er i tvil om hvor de skal legge noe av avfallet sitt. For sikkerhets skyld havner det derfor i restavfallet.

Iris Salten bør se på om det er mulig å informere folk enda bedre om hvilken dunk de skal bruke. Ett forslag vi vil anbefale er å bruke undersiden av lokket på avfallsdunkene til en enkel
informasjon. Her er det plass til en liste over avfall som bør havne i dunken.

Powered by Labrador CMS