NY AVDELING VED VESTMYRA. Det planlegges et nytt grunnskoletilbud for elever med særskilte behov. Rådmannen foreslår at denne avdelingen organiseres under Vestmyra skole, men i andre lokaler. Foto: Sylvia Bredal
NY AVDELING VED VESTMYRA. Det planlegges et nytt grunnskoletilbud for elever med særskilte behov. Rådmannen foreslår at denne avdelingen organiseres under Vestmyra skole, men i andre lokaler.

Planlegger nytt skoletilbud for elever med særskilt behov

(FAUSKE) Rådmannen foreslår at Vestmyra blir arenaen for elever med ulike utfordringer i skolen.

Publisert Sist oppdatert

Nærmere bestemt er den hvite barnehagen på Vestmyra konkret foreslått som lokale, da dette er barn som skal flyttes til Erikstad når den nye barnehagen der står ferdig.

- Da kan deler av lokalene benyttes, som oppfyller kravet til beliggenhet. Flesteparten av elevene ønsker et tilbud på en annen arena en skolen de går på i dag. Men likevel sentralt, skriver saksbehandler og enhetsleder for skole, Inger-Lise Evenstrøm.

Plass til åtte

I det siste kommunestyremøtet i desember i fjor, ba politikerne rådmannen om å utrede en egen sak i forbindelse med elever som har ekstra behov og utfordringer i skolen. Både sosialt og faglig.

Nå er det sett på flere alternativer, med inspirasjon fra blant annet Rognan ungdomsskole og Alberthaugen i Bodø. Det nye tilbudet er tenkt å ha plass til inntil åtte elever, hovedsaklig fra 10. trinn, men at 8. og 9. trinn også kan vurderes.

Praktisk og sosialt

Samtaler med elever er også gjort i forbindelse med utredningen av tilbudet.

- Samtalene har gitt et godt bilde på mangfoldet av utfordringer som finnes i skolen i dag, skriver Evenstrøm.

Elevene sier blant annet at de ønsker seg mer fleksibilitet i undervisningen, mer praktiske oppgaver og mer fokus på det sosiale i mindre grupper. I dag får elever som trenger ekstra hjelp og oppfølging i egen klasse eller i form av grupperom.

- Det gjøres en formidabel innsats i Fauskeskolen. Likevel ser man at man ikke lykkes i like stor grad som man ønsker for alle.


2,5 til 3 millioner

Tre stillinger i hundre prosent må knyttes til tilbudet, hvor en av de ansatte har teamlederansvar. Minimumskravet er at to av de tre er pedagoger, med tanke på kravene i opplæringsloven.

- Estimerte kostnader for drift av en alternativ opplæringsarena for åtte elever, vil være på om lag 2,5 til 3 millioner kroner i året.

Det foreslås at finansiering av tilbudet legges inn i budsjettet for neste år, og at det organiseres som en avdeling under Vestmyra skole. Evenstrøm påpeker imidlertid at det er vanskelig å finne økonomisk dekning for hele tilbudet innenfor dagens rammer.

Nøye prosess

Tanken er at hvem disse åtte elevene er skal være en nøye utvalgt prosess. Elevene må selv søke plass for et skoleår av gangen, med samtykke fra de forestatte. I tillegg må det gjøres intervjuer av de enkelte, for å sikre seg at tilbudet blir riktig for hver enkelt.

- Sammensetning av elevgruppen på et alternativ tilbud vil ha stor betydning for om vi lykkes eller ikke i møte med elevene, påpeker Evenstrøm.

Vurdert andre lokaler

Teletunet og Sykehusveien er også vurdert som mulige lokasjoner. Men dette er lokaler som krever en del renovering om omkostninger dersom det skal benyttes på nevnte måte.

- Per i dag har ikke kommunen ledige egnede lokaler som oppfyller kravet til sentralitet. Om noe opprettes utenfor Fauske sentrum blir det skysskostnader, samt at man risikerer at elevene ikke ønsker et slikt tilbud.

Derfor er som nevnt, den hvite barnehagen på Vestmyra foreslått som det beste alternativet per nå. Saken skal behandles i oppvekst- og kulturutvalget førstkommende torsdag.

Powered by Labrador CMS