HAGEGLEDE. Inger og Oddvar Ånderbakk ved fritidsboligen der han har vokst opp på Storeide. På 20 år har de bygget opp en flott hage. Alle foto: Eva S. Winther
HAGEGLEDE. Inger og Oddvar Ånderbakk ved fritidsboligen der han har vokst opp på Storeide. På 20 år har de bygget opp en flott hage. Alle foto: Eva S. WintherHAGEDAM. Hagedammen er laget der det er et naturlig oppkomme, men vannet er for kaldt til at vannliljer vil trives der.BLIKKFANG. Denne kinesiske ballblomen er en av fargeklattene i hagen.FJELL OG FJORD. De har flott utsikt til Mørsviktinden og -fjorden fra fritidsboligen sin på Storeide.Jasminduften kan nesten kjennes gjennom bildet.

Inger innrømmer plantegalskap:

Paret har laget en oase

Det begynte med ripsbusker og syrintrær. Nå er hagen til ekteparet Ånderbakk det reneste paradiset.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Rødt og blått, oransje og rosa. Ved fritidshuset til Inger og Oddvar Ånderbakk fra Fauske er det et vell av blomster i alle varianter.

- Man kan vel kalle det for plantegalskap, innrømmer Inger Ånderbakk.

Se flere bilder fra rundturen i nordre Sørfold

Blomster-bytte

Oddvar Ånderbakk vokste opp i huset på Storeide, og han og kona overtok ansvaret for eiendommen mens foreldrene hans fortsatt bodde der. I 1998 overtok de "på ordentlig" og de siste 20 årene har de utviklet hagen til et drømmested for den som er glad i blomster.

- Før i tiden var det ikke vanlig at man kjøpte planter, men byttet det til seg eller fikk fra andre, forteller Inger.

Mye av det som i dag vokser i hagen på Storeide har også kommet dit etter plantemarked eller andre byttehandler.

TIPS. Inger Ånderbakk innrømmer at det er mye arbeid med hagen, og tipser om at det er lurt å luke og rydde så mye man kan på høsten.
TIPS. Inger Ånderbakk innrømmer at det er mye arbeid med hagen, og tipser om at det er lurt å luke og rydde så mye man kan på høsten.

Jord som sement

Det er ikke en selvfølge at det skulle vokse og gro så godt i bakkene ovenfor Litjeidelva. Jorda består av mye sand og har en tendens til å pakke seg sammen som sement. Dermed har Oddvar kjørt lass på lass med jord fra Iris dit, og de har blandet det med både kugjødselkompost og tang og tare fra Mørsvikfjorden.

Oddvar står gjerne for grunnarbeidet og de tyngre oppgavene, mens Inger tar seg av "finarbeidet". For arbeid, det blir det nok av når man har anlagt en hage av de dimensjonene som paret har.

- Man blir ikke arbeidsledig, ler Inger.

GIFTIG. - Mange forbinder revebjeller med ugress lengre sør i landet, men her nord er det en hageblomst, sier Inger Ånderbakk.
GIFTIG. - Mange forbinder revebjeller med ugress lengre sør i landet, men her nord er det en hageblomst, sier Inger Ånderbakk.

Året rundt

Selv om hagen ligger i dvale på vinteren, så kobler ikke Inger hagehobbyen helt ut. Da bruker hun nemlig å lese i hagebøker og se på tv-programmer, blir inspirert og får ideer som hun planlegger å sette ut i live når sesongen er i gang. Hun sår også frø som blir til sommerblomster, stauder og grønnsaker.

- Om drivhuset er innesnødd, så må jeg lage et lite drivhus i en bod, forteller den blomsterglade damen.

Når snøen forsvinner, starter arbeidet, også om det regner. Er det finvær, slik som sist uke, er det gode forhold for å jobbe i hagen.

- Da skal alt foregå, skyter Oddvar inn.

Morsarven

Inger er oppvokst på en liten gård i Kobbelva. Der sådde moren litt blomster og grønnsaker.

- Ingen av mine søsken hadde trodd at jeg ville bli interessert i hage. Jeg var kanskje lei av det å arbeide på gården hjemme, men interessen kom etter hvert, forteller hun.

Takker hagelaget

Egentlig hadde Oddvar og Inger tenkt at de hadde nok med den lille hagen hjemme i Hauan, men da de innså at de kom til å være såpass mye på feriestedet, var det mulig å ha hage der også. Som medlem i Indre Salten hagelag har Inger fått gode råd, ideer og planter til hagen.

- Det er mye takket være hagelaget at eiendommen har blitt som den har blitt, mener hun.

Insektene trives godt i hagen deres. Her har en humle invadert en blåklokke. Foto: Eva S. Winther
Insektene trives godt i hagen deres. Her har en humle invadert en blåklokke.

Siden har det bare ballet på seg, og i dag består hagen av flere avdelinger med en rekke oppmurede bed, små sitteplasser og en hagedam.

- Den ligger der det er et naturlig oppkomme, men vannet er for kaldt til at vannliljer vil trives der, forklarer Inger.

Powered by Labrador CMS