PÅ SØPPELJAKT. Barnas turlag hadde samlet sammen en god del rask på den nasjonale strandryddedagen.Her står Ingild (4) og Halvor (3) fremst sammen med Ellinor til venstre, Rachel, Emilie (8), Lilja (5), Sara (5), Mina (7) og Eirin (9). I bakgrunnen står fra venstre Gry Bergli, Ragnhild A. Solvang, Tom Erik Holteng, Anila N, Hansen, Irene Andreassen og Hilde Bergh. Foto: Sylvia Bredal
PÅ SØPPELJAKT. Barnas turlag hadde samlet sammen en god del rask på den nasjonale strandryddedagen.Her står Ingild (4) og Halvor (3) fremst sammen med Ellinor til venstre, Rachel, Emilie (8), Lilja (5), Sara (5), Mina (7) og Eirin (9). I bakgrunnen står fra venstre Gry Bergli, Ragnhild A. Solvang, Tom Erik Holteng, Anila N, Hansen, Irene Andreassen og Hilde Bergh.

Små, ivrige hender på søppeljakt rundt Bygdetunet

Barnas turlag har plukket søppel og fylt flere plastsekker.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vi har funnet litt mindre avfall i fjæra i år, men i skogen ovenfor Bygdetunet var det mye isopor og plast, som vi vil tro kommer i fra nærliggende næringsliv, sier Irene Andreassen i Barnas turlag lokalt.

Andreassen håper bedriftene kan gå gjennom rutinene sine for å forsikre at ikke emballasje kommer på avveie.

Når Saltenposten møter gjengen har de nettopp fått fyr på bålet, og flere av de minste må få varmet fingrene sine. Det er bare to grader i lufta, og skiftende vær, både solgløtt og snøfnugg.

- Det er litt kaldt ja, nikker de bekreftende.

Skosåle og q-tips

- Hva er det rareste dere har funnet i dag?

- En skosåle, sier Rachel.

Noen har vært med på søppelrydding tidligere, mens noen er nye. Etter litt grilling skal de ta seg en ny økt.

I fjæra fant de i år også mange q-tips og tamponger, noe de tror stammer fra kommunens renseanlegg.

I tillegg er det mye knust glass. Turlaget stilte med plastsekker og hansker, som de har hentet på Miljøtorget. Kommende tirsdag skal barnehagene i Fauske ut og plukke søppel.

Etter hvert blir det såpass varme på bålet at pølser og ostesmørbrød kan grilles.

Iris motiverer

Iris hadde kick off på aksjon Rene strender nå torsdag i Steigen.

Iris startet med strandrydding i Salten allerede i 2011.

- Vi er kjempeimponert over innsatsen som er gjort i Steigen og ellers i Salten. Engasjementet har aldri vært større. I fjor fikk vi inn over 70 tonn. Siden vi startet opp har vi tatt imot hele 320 tonn med marint avfall. Over 10.000 personer har vært i sving, og setter vi verdi på dugnadsinnsatsen ligger den på rundt 15 millioner kroner. Det sier litt om arbeidet som er gjort, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng, i en pressemelding under åpninga av årets aksjon.

Fotokonkurranse

Iris vil med jevne mellomrom publisere innsendte bilder på Facebook i en egen mappe Aksjon Reine Strender 2019. De oppfordrer også alle til å legge ut bilder på Instagram og tagg det med #irissalten.

- Alle bildene vi får inn fra årets ryddeaksjoner er med i fotokonkurranse der vi kårer tre vinnere som hver får et gavekort på 3.000 kroner. Så her er det bare å sende inn bilder, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen.

I tillegg kommer Iris til å kåre årets strandrydder. Flere kan kvittere ut sekker på miljøtorgene, og så sier du fra til kundesenteret hvor sekkene står og hvem som har ryddet, så blir de hentet av Iris.

Skal du rydde strender i veiløse områder der det er behov for båttransport, må Iris kontaktes før rydding skjer.

Powered by Labrador CMS