PÅ PLASS. Sist høst ble en av domene til Borghild Wingan på Bjørklund gård på Strøksnes satt opp, og det er lagt isolasjon og plater på gulvet for å gjøre den varmere. Alle foto: Eva S. WintherTILBAKETRUKKET. De to domene skal ligge tilbaketrukket i skogbrynet med utsikt over bringebærgården og fjorden.PÅ PLASS. Sist høst ble en av domene til Borghild Wingan på Bjørklund gård på Strøksnes satt opp, og det er lagt isolasjon og plater på gulvet for å gjøre den varmere. Alle foto: Eva S. Winther
På solsiden får ideene grobunn
Det er stadig noe på gang i bygda som ligger i enden av fylkesvei 612 i Sørfold.
På vei nordover langs E6, virker Sørfolds nordside fullstendig utvisket av lave skyer og nedbør. Først etter å ha tatt av fra hovedveien og passert Bonåsjøen kommer det et solgløtt. Der det er lys, er det håp.
På Møteplassen, det lille lokalet som ligger vegg i vegg med Strøksnes handel, er det også lys.
- Velkommen til Sørfold solside, sier Steinar Strand, som er innom en snartur.
Annonse
Annonse
Han er en av de mange engasjerte i bygda.
Annonse
TILBAKETRUKKET. De to domene skal ligge tilbaketrukket i skogbrynet med utsikt over bringebærgården og fjorden.Eva S. Winther
Ikke så langt unna butikken ligger Bjørklund gård. I skogbrynet like ovenfor, har det kommet på plass et halvkuleformet bygg. Det er en av domene til Borghild Wingan, som hun har planlagt å leie ut til overnatting etter hvert.
Den er kledt med en slags kraftig teltduk, og med store vindusflater ned mot fjorden og i taket.
- Vi satte opp den ene i høst, for å se om den tålte vær og vind, forklarer Borghild Wingan.
Annonse
Domen er plassert på en betongplate, men det gjorde at det ble litt for kaldt der inne.
- Vi har prøvefyra i vinter, men syntes ikke vi fikk det varmt nok. Nå har vi lagt pressa rockwool og plater over der, som vi har malt.
Foreløpig er det ingen møbler på plass, men hun har en idé om å sette inn senger til fire personer, noen stoler og et bord.
- Det skal ikke være noe blingbling og dingeldangel her, sier Borghild og ler.
For å få det varmt nok, vil de ha både en badstuovn og en ovn som de bestilte samtidig med domene.
NÆRT NATUREN. Gjennom vinduet i taket kan man se ut på himmelen, og kanskje oppleve stjerner og nordlys.NÆRT NATUREN. Gjennom vinduet i taket kan man se ut på himmelen, og kanskje oppleve stjerner og nordlys.
- Jeg skal prøve å overnatte her selv snart, og tror det blir trivelig, sier hun.
Det er ikke så mye som gjenstår for å få den første domen ferdig innredet, og Borghild regner med at det går enda raskere med nummer to.
- Jeg håper det skal være klart for utleie på forsommeren. Det har vært greit å ha den ene ute i vinter for å se at den tålte været og for å finne ut hva som måtte gjøres med isolering og oppvarming, sier hun.
Under den første stormen i vinter, var Borghild i domen for å se hvordan det var.
- Det var trivelig. Man opplever været tett på, og jeg tror det kan bli stilig å overnatte her.
Bringebærbonden har nylig vært på ferie, og ellers går denne tida av året med til planlegging og kontorarbeid, samt å holde seg faglig oppdatert.
- Det blir tidsnok travelt. Våren er så kort, og mye må gjøres på kort tid. Det er den største forskjellen på Trøndelag og her, sier hun.
SNART KLART. Roald Larsen (t.v.) og Torbjørn Johansen gjør sitt til at servicebygget skal bli ferdig, og arbeider med godt humør.SNART KLART. Roald Larsen (t.v.) og Torbjørn Johansen gjør sitt til at servicebygget skal bli ferdig, og arbeider med godt humør.
- Toalettet skal snart bli ferdig til bruk, sier Larsen.
Annonse
Det er de to, Tor Grovassbakk og Roalds onkel, Harald Larsen på over 80 år, som har gjort mesteparten av jobben.
Inne på bakrommet til Strøksnes handel sitter Roald Larsen og Torbjørn Johansen i arbeidsklær med hver sin kaffekopp. De har søkt ly hos Ann Kristin Olafsen på lokalbutikken, og har en pause fra arbeidet med servicebygget nedi havna.
Det lille bygget står ved siden av fiskemottaket i havna, og det er Strøksnes utleiebygg som eier det. I likhet med fiskemottaket, flytebryggeanlegget og butikken på stedet.
Servicebygget består av ett rom, og foreløpig har det kommet å plass både toalett, håndvask og utslagsvask.
Etter hvert skal det også være dusjhjørne og vaskemaskin.
Bygget er tenkt å være et tilbud til både de ansatte ved fiskemottaket, båtgjester, turister, hyttefolk og andre som er innom bygda. Under friluftsfestivalen og markedsdagen på sommeren er det mange folk på stedet, og hittil har private, samt butikken, stilt toalett til disposisjon. Nå blir det en bedre ordning på det.
- Det er jo en del bobilturister her på sommeren også, og de vil kanskje ta seg en dusj eller vaske klær, sier Roald Larsen.
Når Saltenposten er innom, gjenstår det litt innvendig kledning, og ikke minst opprydding, før det lille huset kan tas i bruk. Det skal også males utvendig og settes opp en rullestolrampe.
Roald Larsen er pensjonist, men jobbet tidligere på teknisk avdeling i kommunen.
NYBYGG. Et lite servicebygg i havna på Strøksnes er snart klart til bruk. Der skal det være toalett, vask, dusj og etter hvert vaskemaskin også. Bygget kan brukes av båtgjester, turister, hyttefolk og andre tilreisende som har behov.NYBYGG. Et lite servicebygg i havna på Strøksnes er snart klart til bruk. Der skal det være toalett, vask, dusj og etter hvert vaskemaskin også. Bygget kan brukes av båtgjester, turister, hyttefolk og andre tilreisende som har behov.
- Jeg har aldri hatt det så travelt som nå, sier han og ler.
Det er gjort dugnadsjobb på bygget fra starten av, med unntak av det som elektriker og rørlegger har gjort. Bjørn Laxaa stod for grunnarbeidet sist høst. I vinter har det vært en pause i arbeidet på grunn av kulde og dårlig vær, men i mars tok de opp igjen tråden.
Kollega Torbjørn har vært fisker, men er uten jobb nå, og bidrar gjerne i arbeidet.
Grendelaget og Råfisklaget har bidratt med 50.000 kroner hver til prosjektet, og Strøksnes utleiebygg står for resten av de totalt 140.000 kronene det har kostet.
I et tilbygg til huset, og vegg i vegg med familiens kjøkken, har hun nå sitt eget arbeidssted. I tillegg har de fått et ekstra soverom i huset, og ei romslig loftstue.
GLEDER SEG. Hege Ruud ser fram til å ta i bruk det nye firmakjøkkenet sitt i et utbygg til familiens enebolig på Strøksnes. - Det blir mer effektivt, og jeg kan lettere skille mellom jobb og privatliv, sier hun.GLEDER SEG. Hege Ruud ser fram til å ta i bruk det nye firmakjøkkenet sitt i et utbygg til familiens enebolig på Strøksnes. - Det blir mer effektivt, og jeg kan lettere skille mellom jobb og privatliv, sier hun.
Grunnarbeidet ble gjort allerede i mai i fjor, men selve bygginga kom litt sent i gang.
- Jeg brukte også litt tid på å bestemme meg for hva slags kjøkken jeg skulle ha, forklarer den mobile kokken.
Oppe ved butikken igjen, det vil si, i ett av nabohusene, har det skjedd store ting. Hege Ruud, som står bak firmaet Heges Matopplevelser, kan snart ta i bruk eget firmakjøkken.
Det nye kjøkkenet er innredet som et våtrom med sluk i gulvet, våtromsplater på veggene og belegg på gulvet. Enkelt å holde rent med andre ord.
Arbeidsbenken, som er en steinplate fra Ankerske, er plassert under vinduene med utsikt til fjord og fjell. Der trengs det ingen gardiner.
Utstyret kom på plass i løpet av januar, og nå har hun sendt inn søknader til kommunen og Mattilsynet om godkjenning.
- Jeg har ikke følt helt at jeg har gått på jobb før jeg har forlatt huset, og har måttet jage familien ut av kjøkkenet når jeg skulle lage mat. Nå blir hverdagen litt enklere, smiler hun.
FLOTT UTSIKT. Det er ikke tilfeldig at arbeidsbenken er plassert foran vinduer som har utsikt over fjord og fjell.FLOTT UTSIKT. Det er ikke tilfeldig at arbeidsbenken er plassert foran vinduer som har utsikt over fjord og fjell.
På det nye kjøkkenet får hun bedre utstyr og regner med å kunne jobbe mer effektivt.
- Jeg jobber ut fra samme konsept som før, men har bedre arbeidsforhold.
Nå ser hun fram til å kunne skille mer mellom jobb og privatliv.
Hege synes det har vært greit å prøve ut forretningskonseptet sitt før hun gjorde noen større investeringer.
- Jeg har investert i bil, men kun det. Nå føler jeg at jeg kan skalere litt opp, sier hun.
Hun har ikke markedsført seg så mye hittil. Mye av oppdragene hun har tatt, har kommet som følge av jungeltelegrafen.
- Jeg leker også litt med tanken om å utvikle egne produkter under eget varemerke. Det blir enklere med eget kjøkken.
- Jeg har blant annet et godt samarbeid med Nordlandsmuseet. Rommene der passer godt til mine tre pilarer, som er natur, kultur og lokal mat.
LETTVINT. Firmakjøkkenet til Hege Ruud er innredet som et våtrom slik at det skal være enkelt å holde rent. Nå har hun fått på plass blant annet gasskomfyr, dampovn, oppvaskmaskin og kjøleskap.LETTVINT. Firmakjøkkenet til Hege Ruud er innredet som et våtrom slik at det skal være enkelt å holde rent. Nå har hun fått på plass blant annet gasskomfyr, dampovn, oppvaskmaskin og kjøleskap.
Sist høst samarbeidet hun med blant annet lag og foreninger om åpen dag og festaften på Sisomar. Da gjorde de en fôrhall om til festsal, og frivillige stilte med blant annet kaker.
- Jeg vil gjerne være en samarbeidspartner til lag og foreninger, og det var gøy å se at det fungerte så godt.
Å samarbeide med andre har hun hatt gode erfaringer med, og det er noe hun kommer til å gjøre framover også. Gjerne med flere nye aktører. Grunntanken med firmaet er å fylle sin egen stilling, og å samarbeide med andre.
Man kommer ikke på reportasjetur til Strøksnes uten å få servering, må vite.
STARTET I FJOR. Her er Heges mann, Kjell Terje Sevaldsen (t.h.), og broren Jonny Sevaldsen opptatt med grunnarbeidet til utbygget våren 2018. Arkivfoto: Remi JohansenSTARTET I FJOR. Her er Heges mann, Kjell Terje Sevaldsen (t.h.), og broren Jonny Sevaldsen opptatt med grunnarbeidet til utbygget våren 2018. Arkivfoto: Remi Johansen
Gründeren forteller om nye ideer hun har, og om andre ting som skjer i bygda.
Det mangler ikke på kreativitet eller vilje, og med en levende dugnadsånd, kan man komme langt. Allerede i 1974 ble Strøksnes tildelt en pris av Dagbladet i en konkurranse om det stedet i Norge som hadde størst dugnadsinnsats. Den ser ut til å være til stede fremdeles.
Hege skjærer opp torsk til fiskesuppa hun er i ferd med å lage. Oppkuttede grønnsaker går oppi gryta, og hun dekker på bordet med både rundstykker og en purreolje som hun har laget.