ORDFØRER. Marlen Rendall Berg ber om at fylkespolitikerne ikke legger ned IT-linja ved Fauske videregående skole.
Helge Simonsen
Ordførerne slår ring rundt IT-linja ved Fauske videregående skole
Ordførerne i Fauske, Saltdal og Sørfold går ut og ber fylkespolitikerne tenke seg om, og ikke legge ned linja.
FAUSKE: - Næringslivet og offentlig sektor har et stort behov for lærlinger i informasjonsteknologi (IT)- faget i årene som kommer. Digitalisering og automatisering av tjenester er et stort satsningsområde og det krever god IT kompetanse. IT- faget er i stadig utvikling og ny kunnskap må tilføres kontinuerlig. Da er det helt mot både utvikling og satsning i samfunnet, at Nordland fylkeskommune foreslår å redusere antall elever som utdannes innen IT- faget i Nordland generelt og Indre Salten spesielts, skriver de tre ordførerne i en pressemelding.
Høy faglig kvalitet
Fauske videregående skole har utdannet IKT elever med høy kompetanse, god gjennomføringsevne og som er attraktive som lærlinger i 20 år.
Det er 10 bedrifter bare i Indre Salten som tar i mot lærlinger og som er helt avhengige av disse for å sikre daglig drift, rekruttering og høy kompetanse i bedriften.
- For oss i Salten, og Saltdal, er det særdeles viktig å sikre god IT kompetanse til næringslivet og til offentlig sektor. Vi har behov for disse lærligene både for å utvikle kommunen med velferdsteknologi og digitalisering av tjenester, men ikke minst for næringslivet som er i stadig utvikling og hvor denne type kunnskap er særdeles viktig for fremtiden. Dette er Nexans og Edelfarm gode eksempler på, hvor teknologiske løsninger er en stor del av utviklingen og eksistensgrunnlaget for bedriftene, sier ordfører i Saltdal og nestleder i Salten regionråd, Rune Berg.
Presses til hybeltilværelse
Et viktig argument for ordfører Gisle Hansen i Sørfold kommune for å bevare linjetilbud ved Fauske videregående skole er at færre elever må flytte på hybel.
- Elever fra store deler av Sørfold, Saltdal, Sulitjelma og Bodø kan dagpendle til skolen på Fauske, mens ved Bodø skolene er det bare elever fra Fauske som kan dagpendle. De andre blir tvunget til å flytte på hybel i Bodø og det vet man er svært hardt for en 15-16 åring og ikke noe vi ønsker, sier han
Enige
Marlen Rendall Berg, Ordfører i Fauske kommune, sier seg helt enig og legger til at hun ønsker at linjetilbudet ved Fauske videregående skole må opprettholdes og videreutvikles.
Detvil i Indre Salten vil være en liten økning i antall elever ved videregående skole, og da blir det for henne helt feil at linjer legges ned.
Hun presiserer i pressemeldingen at oppstart av VG1 ITM linje og videreføring av VG2 IT-linje ved Fauske vgs ikke må gå ut over andre eksisterende tilbud ved skolen, og heller ikke planlagt oppstart av andre utdanningstilbud.
I forslaget til Nordland fylkeskommune skal VG2 logistikk og transport flyttes til Fauske, noe som vil være helt naturlig siden Fauske er et naturlig logistikk og transport knutepunkt, samt har et meget godt kompetansemiljø med blant annet landslinje i VG 2 anleggsmaskinmekaniker- og anleggsteknikk faget.
Stort behov for IT lærlinger
Siden 2014 har 58 av 80 elever fra Fauske vgs fått læreplass i faget. Det sier litt om behovet for lærlinger i Indre Salten og viktigheten av å beholde IT-linja ved Fauske vgs. Elevene fra Fauske vgs er attraktive lærlinger både i Indre Salten, Meløy og i Bodø. Indre Salten opplæringskontor (ISOK) påpeker at det vil komme færre lærlinger til disse bedriftene dersom det kun blir IT utdanning i Bodø.
Det blir både færre studieplasser totalt og det vil bli færre søkere til IT faget når flere må søke til en skole langt unna eget hjem, og som tvinger elevene til å flytte på hybel. Dette betyr en underdekning i lærlinger i forhold til næringslivets behov. Endret linjestruktur i IT- faget gjør at elevene nå må gå et år VG1 informasjonsteknologi og medieproduksjon (ITM) år før man kan gå videre til VG2 informasjonsteknologi (IT). Tidligere kunne man gå VG2 IKT rett fra et hvilket som helst VG1 løp. I praksis vil det gi et lavere tilfang av elever som kan gå VG2 IT- fag, og nettopp derfor må det opprettes en VG1 ITM linje ved Fauske videregående skole slik at det sikres at elever fra Indre Salten også tar denne utdanningen. Rekruttering til distriktene rundt Bodø vil i fremtiden bli svært krevende da de fleste IT- elevene vil ha sitt hjemsted i Bodø og når det blir en underdekning av IT-lærlinger vil elevene velge lærebedrifter nært sitt hjemsted fremfor å flytte til kommunene rundt.
Ber fylkespolitikerne tenke fremtidsrettet
Det viktige fremover er at ikke indre Salten skal settes tilbake i den digitale utviklingen som skjer i resten av samfunnet. Næringslivet og det offentlige må ikke miste muligheten til å ta inn lærlinger i IT-faget i årene som kommer. Dette har stor betydning for verdiskapningen som skjer i bedriftene og i kommunene i indre Salten. Ordførerne ber fylkespolitikerne tenke seg om, og ikke gå baklengs inn i fremtiden.