FALT PLADASK. Ole Bøherengen likte umiddelbart den nordnorske væremåten da han kom til Saltdal. - Men jeg må innrømme at jeg synes det var lettere å bli kjent med folk i øverbygda enn på Rognan. Her på terassen utenfor boligen på Nestby. Foto: Sylvia Bredal
FALT PLADASK. Ole Bøherengen likte umiddelbart den nordnorske væremåten da han kom til Saltdal. - Men jeg må innrømme at jeg synes det var lettere å bli kjent med folk i øverbygda enn på Rognan. Her på terassen utenfor boligen på Nestby.

Politikerpraten:

Ordførerkandidat med dirigentstav

Det politiske engasjementet har han arvet etter faren og musikaliteten har han fra mora.

Publisert Sist oppdatert

Det var tilbudet om en organistjobb som førte Ole Andre Bøhlerengen (46) opprinnelig fra Drøbak til Saltdal i 1995. Så traff han kjærligheten på en 4. juledagsfest og det ble to barn og nå ett barnebarn. Kort oppsummert.

Høyres partiprogram er just gått i trykken, og Ole er fornøyd med hva som står i det, og at nye folk og tidligere politikere er kommet på lista.

Nye skoler

- Vi er tydelig på at vi skal prioritere barn og unge, og dermed vil vi ha nye skoler, både på Røkland og på Rognan. Det er viktig for nærmiljøet på Røkland å ha en skole.

Høyre foreslår også at nybyggere og innflyttere til Saltdal skal slippe å betale eiendomskatt de første åtte årene. Dette er forsøk på å gjøre prognosen om at folketallet framover skal gå nedover til skamme.

- På sikt vil vi også fjerne eiendomsskatten helt, når den økonomiske situasjonan er bedret.

Spille sammen

Bøhlerengen prater også om at pleie- og omsorgsløsningene må blir smartere, og at paviljongene er for små og at 11 nattevakter kunne væt redusert til fire om de hadde hatt et felles bygg. Flere bygg må sanereres.

På veggen bak ham, i "utestua" henger det et skilt. Man blir ikke eldre bare bedre". Jeg spør ham ikke akkurat om det, men Bøhler-
engen fortsetter å prate om driven i ham til å få til ting, og at han mener han er god til å folk til å virke sammen ut i fra de egenskapene han har.

- Partiene er nødt å spille på lag for å få til noe og finne gode løsninger, for alle som bor her vil jo det beste for Saltdal. Men også samspillet mellom administrasjon og de folkevalgte er viktig.

Bak tangentene

Jeg tenker på Ole når han har dirigerer korerene sine med sitt åpne og blå blikk. Kanskje kan dirigentstokken gjøre seg i kommunestyresalen også?

Ole begynte å lære seg piano som seksåring, og de hadde piaono i huset som både mor spilte på og så hadde han musikalske storesøsken.

- Mamma jobbet i barnehage og pappa var industrimann. Selv drømte jeg om å bli bonde, og jeg elsket å holde på ute.

Fra Ole var ti år til han var 20 hadde han jobb i et gartneri. Nå jobber Ole som kulturskolerektor. Det er ikke full stilling, så han har tid til to dirigentjobber i tillegg, pluss handelstandlederjobben. Han har også vært kirketjener i ti år, jobbet på Bio Bag og jobbet på kontor midt i Oslo.

- Jeg stortrives i som kulturskolerektor, og det fordi hjertet mitt er i kulturen.

Derfor er han ikke helt fornøyd med regjeringens påvirkning på kulturen i den perioden Erna har hatt makten.

- Derfor er det kjempviktig at kommunene har gode kulturskoler, særlig med at musikk-udervisningen i skolene har blitt en vits, sier han engasjert.

Kjedet seg

Vi er tilbake i 1995 og Ole vil ikke bo i Oslo lenger og kjeder seg i jobben. Han sier opp og flytter hjem, så søker han på ledig organistjobb i Saltdal, og er enste søker! Ole får jobben, men har altså to årshenheter i musikk og kristendom på CV-en.

Faren til Ole satt i kommunestyret for KrF, men store politiske diskusjoner var det ikke rundt kjøkkenbordet. Bøhlerengen har også stemt KrF, men da tilbake i Bondevik-perioden.

- Jeg har stemt litt forskjellig opp gjennom årene, før jeg landet på Høyre.

Til høsten er han klar for sin tredje periode i lokalpolitikken i Saltdal. Han mener Saltdal har gode forutseninger for å utvikle seg, og nevner at om noen år når nyflyplassen er ferdig i Rana, så er det en fordel for Saltdal.
I tillegg er det nært til Sverige og Misvær.

- Men vi må klare å løfte blikket og bli for navlebeskuende.

- Hva med Vensmoen?

- Ja, det er ikke noe hemmelighet at Høyre vil selge det, og at styret må profesjonaliseres.

Hopp og løping

Vi sitter på terassen utenfor det hvite eneboligen til Bøhlerengen og Hanne Rørvik på Nestby i typisk nordnorsk sommervær. Nærmeste nabo er en hel flokk med søte, må kopplam. Boxeren Liston står i hundegården, selv om hagen har et solid gjerde.

- Nei, det hopper han over, forklarer Ole som snart må gjøre seg klar til å dra i bryllup. Ikke for å spille, denne gangen, kun som gjest.

- Hvordan holder du deg i form?

- Jeg løper.

- Hva skal du gjøre i sommer?

- Vi skal faktisk på vår første sydentur, til Kreta med hele familien i to uker.

Powered by Labrador CMS