GIS BORT. Jørgen Wenberg hos Wenberg Fiskeoppdrett på Fauske. Nå viser forskning at oppdrettslaks som må bevege seg vokser mer enn den som ikke 'trener'. Foto: Tom Haga
GIS BORT. Jørgen Wenberg hos Wenberg Fiskeoppdrett på Fauske. Nå viser forskning at oppdrettslaks som må bevege seg vokser mer enn den som ikke "trener".

Ny forskning fra Bodø:

Oppdrettslaks som mosjonerer vokser raskere

Oppdrettslaks som svømmer med økt vannhastighet vokser raskere, ifølge ny forskning fra Nord universitet.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN: Forskere ved Nord universitet og Veterinærinstituttet har testet hvordan økt motstand i vannet påvirker veksten hos laks.

Forsker Marit Bjørnevik ved Nord universitetet forteller at det er første gang det er testet hvordan økt vannhastighet påvirker veksten hos stor laks, der en har fulgt utviklingen fra laksen var ett kilo og helt fram til den ble slaktet.

– Med stor laks mener vi laks som er fra ett til tre kilo. Denne fisken vokste over to hekto mer i løpet av forsøksperioden på fem måneder med økt vannhastighet. Forskjellen utgjør åtte prosent vektøkning. Også for mindre fisk mellom 300 gram og 500 gram, viser vi at den vokser raskere når det møter økt motstand i vannet de svømmer i, sier Bjørnevik.

Lukket anlegg

De nye forsøkene ble gjort i lukka poser (lukka merd) i sjøen, der fisken oppbevares mens den mates og vokser fram til den blir slaktet.

– Vannet ble pumpet opp fra 25 meters dyp, noe som også innebærer at det er fritt for lakselus, som ikke trives på så dypt vann, forteller Bjørnevik.

Både stor og små fisk ble utsatt for økt vannhastighet. Vannhastigheten ble styrt både av mengden vann som ble pumpet inn i posen, i tillegg til en propell i hver pose. I forsøket med små fisk ga det en forskjell på 50 gram i løpet av forsøksperioden, opplyser forskeren.

Vektøkning

Forskningen er publisert i tidsskriftet Aquaculture, og er gjort i tett samarbeid med AkvaFuture AS i Brønnøysund som har utviklet de lukkede merdene.

Den første merda ble satt i sjøen i 2012, i dag har AkvaFuture til sammen 30 lukkede merder, hver på et volum av 6000 m3 på tre ulike lokaliteter.

Bjørnevik beskriver forsøkene de har utført slik:

Små og stor fisk ble testet i lav og moderat vannhastighet i lukkede modellmerder (40 m3 volum), og så ble vekten målt ved slakting.

Lav vannhastighet tilsvarer sju centimeter motstand i vannet per sekund, mens moderat vannhastighet vil si 20 centimeter per sekund.

Måler

En annen måte å uttrykke vannhastigheten på er i form av fiskelengder. Lav vannhastighet vil da tilsvare 0,1 til 0,2 fiskelengder per sekund, mens moderat hastighet betyr en halv fiskelengde per sekund.

- Poenget med dette er å utsette fisken for økt motstand i vannet den svømmer rundt i, noe som gir fisken økt mosjon, og det viser seg altså at det fører til raskere vekst for både liten og noe større fisk. Samtidig er fiskefileten uendret i sammensetning, konkluderer Bjørnevik.

Større avkastning

Litt økt vekst hos laks kan ha stor økonomisk betydning

Bjørnevik gjør et grovt overslag på hvor mye en relativt beskjeden vektøkning har å si for verdien på fisken når den skal selges.

– Det er ikke uvanlig med 200 000 laks i ei merd. For den største fisken vi testa vil vektøkninga kunne beløpet seg til om lag 1-2 millioner kroner i økt omsetning med et gjennomsnitt av lakseprisen. Det må beregnes noen økte kostnader til å pumpe vannet opp i merden, samt at det blir en kostnad med å tilsette oksygen i vannet. Men det er likevel stor merverdi å hente for oppdretteren, sier Bjørnevik.

Resultatene kan også kaste lys over problematikk som har med lakselus og rømming å gjøre, mener Bjørnevik.

– Ved å benytte et lukka system i sjøen der vannet ble pumpet opp fra 25 meters dyp, slipper en unna lakseluseproblemet. I tillegg er det oppfatningen vår at det blir mindre rømming i et lukka anlegg, sier Bjørnevik.

Powered by Labrador CMS