- Det er påvist mange uregelmessigheter og lovbrudd i forbindelse med turistfiske, og noe må gjøres for å få satt en stopper for dette, skriver fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i sin innstilling til fylkestinget.
- Det er påvist mange uregelmessigheter og lovbrudd i forbindelse med turistfiske, og noe må gjøres for å få satt en stopper for dette, skriver fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i sin innstilling til fylkestinget.

- Noe må gjøres for å få satt en stopper for dette:

Ønsker strengere regler for turistfiske

(SALTEN) Fylkesrådet i Nordland støtter fiskeridepartementes forslag om å skjerpe reglene for turistfiske.

Publisert Sist oppdatert

Departementet sitt forslag er at utlendinger kan få ta med seg 20 kilo fisk ut av landet dersom de kan dokumentere at fisken er fanget i regi av en registrert turistfiske-virksomhet. Dessuten må fisken må være hel, sløyd og hodekappet.

I dag er det mulig for utlendinger å ta med seg ti kilo fisk ut av landet uansett, og 20 kilo dersom de har vært gjester ved en registert turistbedrift.

Nylig forsvarte Trond Loge i Saltdal dagens regler i Saltenposten.

- Satt en stopper

Fylkesrådet konstaterer at fisketurisme er en typisk distriktsnæring som skaper arbeidsplasser og aktiviteter mange steder langs kysten.

- Det er påvist mange uregelmessigheter og lovbrudd, og noe må gjøres for å få satt en stopper for dette, skriver fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i sin innstilling til fylkestinget som skal behandle saken på sin smaling fra 24. til 26. februar.

- Vi må nå de nødvendige grep som gjør at fisketurisme blir en sunn og bærekraftig næringsvirksomhet. En må få bedre kontroll både med ressursuttaket, ressursutnyttelsen og at det ikke tas mer fisk ut av landet enn hva som er tillatt, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

En gang i året

Departementet vil også ha løpende innrapportering av fangster fra turistfiske-anleggene. I dag er det krav om månedlige rapporter.

I dag må det går sju dager mellom hver gang samme turist kan ta med seg fiskekvote ut av landet fra registrert turistfiskeanlegg. Departementet forslår at denne perioden skal utvides til 12 måneder.

Det skal hindre at fisketurister, først og fremst fra våre naboland, nærmest kan kjøre skytteltrafikk over grensen for å få med seg stadig nye fiskekvoter.

- Avgjørende

- Det er helt avgjørende at vi kommer oss bort fra sju dager, understreker Norvoll.

Samtidig er han ikke sikker på at løsningen er å øke helt til 12 måneder.

- Vi ber derfor om at departementet vurderer nøye hvor lang tid som er hensiktsmessig for å komme skytteltrafikken til livs, poengterer Norvoll.

Hel fisk

Selv om fylkesrådet støtter forslaget om at bare hel, sløyd og hodekappet fisk kan tas med ut av landet, oppfordre Norvoll departementet til å finne frem til praktiske løsninger som muliggjør at fisken ikke nødvendigvis må være hel i betydningen ett stykke.

- Det vil kunne by på praktiske utfordringer for utenlandske turister å få konservert/fryst hel fisk som ikke er oppdelt., mener han.

Konsesjonsordning

Fylkesrådet foreslår også å vurdere en konsesjonsordning for registrerte turistfiskeanlegg, dette for å få ned det totale ressursuttaket. Strengere krav til fangstrapporteringer vil gi et godt kunnskapsgrunnlag for en slik vurdering.

I sitt framlegg for fylkestinget gir også fylkesrådet uttrykk for at alt bi-råstoff fra turistfiske bør føres på land og at registrerte turistfiskebedrifter har et godkjent opplegg for å ta vare på denne ressursen. Det bør være tillatt for turister å ta med seg bi-råstoff fra egen fangst ut av landet, uten fratrekk i kvoten på 20 kilo.

Tiltak som skal hindre sløsing med fiskeressurser kan ikke bare omfatte fiskekjøttet, men hele fisken, inkludert biråstoff, mener fylkesrådslederen.

Powered by Labrador CMS