Anne Godding.
Anne Godding.

Debatt:

Om politikk og psykisk helse

Partiet Rødt har dessverre, flere steder, hatt en del saker som er blitt til personsaker istedenfor politiske saker og det har vært destruktivt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

Det er styrke i å lytte til hverandre selv når vi er uenige « skriver journalist Lise Berntzen i Saltenposten, den 17. juli 2024. Hun tar for seg pressens betydning som formidler, ikke bare av nyheter, men også som formidler av leserbrev, kronikker og debattinnlegg.

I Norge skal vi ha en levende og mangfoldig offentlig debatt, ikke bare i avisene men også i offentlige medier som FB, TicToc, influensere m.fl.

Å ta for seg politisk kontroversielle saker, har også i alle år drevet de politiske sakene framover, både sentralt og i kommunene. Jeg har selv vært aktiv i politikken på venstresida fra 1968, og har både fremmet saker og deltatt i mange politiske kamper som har bidratt til å utvikle samfunnet videre.

Slike som faglig kamp for bedre innhold i medisinstudiet, kvinnekampen, støtte til frigjøringskampene i verden, prevensjonsundervisning og abort kamp, fagforeningskamper m.m. Jeg har imidlertid også, i løpet av årene, sett og deltatt i kamper som har vært destruktive, og det skjer som regel når politiske uenigheter blir styrt av personlige konflikter mellom mennesker.

Det er i utgangspunktet utviklende og styrkende for vår psykiske helse å være engasjerte samfunnsborgere, og det gjelder alle aldre. For ungdom handler det om å finne en veg i det politiske systemet, der det finnes trygge voksne som kan forklare og formidle forskjellige synspunkter. Det handler også om å finne et fellesskap innenfor et parti.

AUF i Arbeiderpartiet har jeg alltid sett på som et godt eksempel på området, her i Fauske.

Etter hvert som man blir eldre, har man forhåpentligvis fått såpass mye erfaring innenfor politikken at man «vet hvor man står», men de politiske diskusjonene fortsetter i partier, kommunestyrer, fylkesting og storting. Og hvis dette systemet skal kunne fungere er det politiske klimaet svært viktig. Det betyr at man gjerne kan være uenige om en sak uten å angripe personen!

Det er naturlig å ha forskjellige meninger innimellom, også i samme parti! Man skal ikke «lynsjes» for det. Hvis klima blir slik i en gruppe engasjerte personer, blir resultatet en dårlig psykisk helse for de fleste involverte. Slike måter å takle uenigheter på, bør fordømmes og unngås.

Hva mener jeg så med dårlig psykisk helse? Å bli redd for å si noe, redd for egne meninger, redd for å stille spørsmål, grubling, dårlig søvn, uro og engstelse. Derimot vil en sunn uenighet om en sak og samtale/diskusjon rundt saken, bidra til å utvikle gruppa og menneskene videre, som f.eks. i et parti eller kommunestyre.

Partiet Rødt har dessverre, flere steder, hatt en del saker som er blitt til personsaker istedenfor politiske saker og det har vært destruktivt. Vi må tåle å være uenige også i samme parti, uten å angripe personen. Klarer man ikke det, har man vel ingenting i politikken å gjøre, og heller ikke i andre mellommenneskelige kontekster. La oss kjempe for mangfoldet i meninger og ytringer og dermed tåle uenighet, og jobbe for inkludering istedenfor ekskludering!

Anne Godding
Kommunestyrerepresentant for Rødt i Fauske

Powered by Labrador CMS