VELLYKKET. Alona og Olesia er gode eksempler på ukrainske flyktninger som har funnet seg godt til rette i sin nye hjem-kommune. Begge de unge kvinnene driver nå egne firma i Beiarn. Foto: Erica Restoften
VELLYKKET. Alona og Olesia er gode eksempler på ukrainske flyktninger som har funnet seg godt til rette i sin nye hjem-kommune. Begge de unge kvinnene driver nå egne firma i Beiarn.

Økt behov for bosetting av flyktninger

IMDi sender ut en justert anmodning til alle norske kommuner og ber om bosetting av 38 000 flyktninger i løpet av 2023.

Publisert Sist oppdatert

Tall for Indre Salten

Beiarn kommune har bosatt 6 av de 15 personene de har vedtatt å bosette (Kommunen har blitt anmodet om å bosette 40).

Fauske kommune har bosatt 20 av de 40 personene de har vedtatt å bosette (Kommunen har blitt anmodet om å bosette 40).

Saltdal kommune har bosatt 27 av de 70 personene de har vedtatt å bosette (Kommunen har blitt anmodet om å bosette 70).

Sørfold kommune har bosatt 6 av de 15 personene de har vedtatt å bosette (Kommunen har blitt anmodet om å bosette 30).

INDRE SALTEN: Dette er 3000 mer enn tidligere anslag for 2023. Og 7000 fler enn de 31 000 plassene som allerede er vedtatt av kommunene.

Oppfordring

Konstituert direktør i IMDi Lisbeth Fransplass Røren oppfordrer alle kommuner til å vedta i tråd med antallet flyktninger de blir anmodet om å bosette.

- Det gjøres en avgjørende innsats i norske kommuner – store og små, fra nord til sør - for bosetting og integrering av flyktninger i Norge. Det vil bli minst like avgjørende i tiden fremover, sier Fransplass Røren.

Onsdag denne uken nådde vi 10 000 bosatte ukrainske flyktninger i år. Siden krigen i Ukraina brøt ut, har 37 032 fordrevne ukrainere blitt bosatt i Norge av til sammen 354 kommuner over hele landet, ifølge tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Kjempeinnsats

- Norske kommuner har lagt ned en kjempeinnsats i arbeidet med å få bosatt ukrainske flyktninger. Lokalsamfunnenes evne og vilje til å ta hånd om nye flyktninger er helt avgjørende for å lykkes med det viktige arbeidet med å bosette og integrere flyktninger, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), til IMDi.no.

- Aldri har det blitt bosatt så mange flyktninger så raskt. Det er historisk. Og nå ser vi også at kommunene evner å stå i det over tid, sier konstituert direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Lisbeth Fransplass Røren.

Beskyttelse

Kommunene har i snitt bosatt over 500 flyktninger fra Ukraina hver eneste uke hittil i år. Nesten 4 000 ukrainske flyktninger med kollektiv beskyttelse er på vei til å bli bosatt i en kommune i de nærmeste ukene. Det er ventet at bosettingen vil bli høy også resten av året.

- Mange kommuner har funnet gode og kreative løsninger for å komme i mål med bosettingen. Innsatsen som kommunene gjør for bosetting og integrering av flyktninger i Norge vil bli minst like viktig i året som kommer. IMDi vil fortsette å veilede og støtte kommunene i dette arbeidet, sier Fransplass Røren.

Økt behov

Prognosene over bosettingsbehovet har økt siden IMDis anmodning i fjor høst.

- Situasjonen kan endre seg gjennom året. Det endelige behovet for bosetting i 2023 kan bli både høyere og lavere enn det vi har kjennskap til nå, sier IMDi-direktøren.

Fordelinga av bosettingsbehovet per kommune er fastsatt av IMDi, i samråd med kommunenes sentralforbund (KS), og etter tilråding fra fylkeskommunen.

Svarfrist

Kommunene bes svare på IMDis anmodning senest 31.august.

Powered by Labrador CMS