TIPS. Olga Magdalena Kvitblik er økonom og lærer. Her gir hun deg som bor på, eller skal bo på hybel, gode råd som kan få hverdagen til å gå opp. Foto: Foto: Kenneth Strømsvåg
TIPS. Olga Magdalena Kvitblik er økonom og lærer. Her gir hun deg som bor på, eller skal bo på hybel, gode råd som kan få hverdagen til å gå opp.

Økonomens sju tips

Det er fort gjort å bli raka blakk som ung på hybel. Med enkle grep kan tilværelsen bli til å holde ut.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vår erfaring er at hybellivet ikke bare er enkelt. Det være seg det å skulle handle mat, holde det rent og fikse klesvasken.

Det sier Olga Magdalena Kvitblik. Hun er økonom og underviser i økonomifag på Fauske videre-
gående skole. Ved siden av det er hun avdelingsleder for idrettsfag på skolen.

Ulik bakgrunn

Olga sier det ikke er rent få elever som har fått seg en skikkelig overraskelse i det de skal stå på egne ben og leve hybel-livet.

- Noen har blitt godt forberedt hjemme, andre vet ikke helt hva de går til og hva som møter dem. Det kan være sånt som at mat viser seg å være nokså dyrt til at rotet er like tilstede dagen etter og at klærne ikke henger opp seg selv etter en runde i vaskemaskinen. I sum kan dette fort bli overveldende, så da må det tas grep, sier Kvitblik.

Ivrer etter sving

Som økonom og lærer har Olga Magdalena et bankende hjerte for at de unge borteboerne skal få sving over økonomien sin.

- Det å slite med økonomien er noe som raskt kan påvirke så mye annet i livet, så har en orden der kan det være mye lettere å hanskes med andre typer utfordringer, og konsentrere seg om det i stedet for å plages med ekkoet fra brukskontoen.

Budsjett-nøkkelen

Økonomens viktigste råd er det, for noen unge, skumle begrepet ”budsjett”.

- Alle som styrer økonomien sin selv i det daglige må sette seg ned og lage et budsjett. Det er ikke noe hokus pokus over det. Det handler enkelt og greit om å ha en oversikt over utgiftene og en oversikt over inntektene. Når du har en full oversikt så vet du også hva du sitter igjen med av penger som du kan spare eller bruke på noe annet enn det helt nødvendige, som husleie, mobiltelefonregning, strøm, TV og internett, sier Olga Magdalena Kvitblik.

Mye til hjelp

Til å sette opp budsjettet og fylle inn de ulike postene er det ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt. I internettets verden finnes et vell av hjelpemidler.

- Det finnes et utall apper som er enkle å ta i bruk og enkle å bruke daglig. Det går også an å bruke Google sheets og Excel sin budsjettmal. Her gjelder det bare å finne en som du selv synes er fin til ditt bruk, tipser Kvitblik.

Planlegg menyen

Mange hybelboere oppdager fort at matbudsjettet er noe som forsyner seg grovt av månedsbudsjettet. Her er det enkle grep som kan tas i bruk for å få pengene til å strekke anelsen lenger.

- Det er smart å sette opp en ukesmeny, slik at du har en plan for middagen hver dag. Så er det smart å handle én gang i uka, og følge handlelappen du har skrevet. Det er fort gjort å la seg lokke av butikkenes fristende tilbud, men dette kan fort bli dyrt i lengden, om det er varer som strengt tatt ikke er nødvendig for et godt og variert kosthold, sier økonom Olga Magdalena Kvitblik.

Se opp for tyven

Hun er også opptatt av ”lomme-
tyvene”. De små innkjøpene som hver for seg er nesten umerkelige, som som i sum blir store penger.

- Det kan være en kaffe her og en kaffe der på kafé, og det kan være en pølse på bensinstasjonen eller en liten pose smågodt. Det er mange som blir overrasket over hvor mye penger dette kan bli til slutt, så her gjelder det å ha selvdisiplin, sier Kvitblik.

Powered by Labrador CMS