HISTORISK. Møteformen på dagens formannskapsmøte er helt ny, de fleste møter fra sitt hjem eller arbeidsplass på videomøte.
HISTORISK. Møteformen på dagens formannskapsmøte er helt ny, de fleste møter fra sitt hjem eller arbeidsplass på videomøte.

Koronakrisen:

Vil utrede reduksjon i eiendomsskatten

(SALTDAL) Saltdal kommune forventer at koronakrisen vil gjør at kommunen taper millioner i inntekter og får betraktelig høyere kostnader.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt nødvendig for kommunen å få økonomisk hjelp, det vil bli likviditetsproblemer, sier Ronny Seljeseth, rådmann i Saltdal kommune.

Saltdal kommune kom seg ifjor ut av Robek-lista og har ikke oppsparte midler å tære av, derfor tror rådmannen at de er spesielt utsatt.

Taper millioner

– Vi i Saltdal kommune vil merke det fort i og med at vi ikke har fondsreserver, og jeg har bedt økoniomisjefen ta kontakt med bank for å øke kassakreditt. Jeg tror det absolutt kan bli aktuelt å benytte seg av, sier Seljeseth i formannskapsmøtet tirsdag.

Han regner med et betyelig inntektstap for kommunen i tiden framover.

– At det blir mange millioner i tapt skatteinngang er jeg ganske sikker på, sier Seljeseth.

Han regner blant annet med at eiendomsskatten blir redusert, og forventer også at mange kan få problemer med å betale de kommunale avgiftene.

– Et spørsmål er hvor hardt vi skal gå til verks for å drive inn pengene, sier Seljeseth.

Forslag

I møtet foreslo Jan Arild Ellingsen (Frp) å se på muligheten for å redusere eiendomsskatten.

– Formannskapet ber Rådmannen utrede muligheten for å redusere eiendomsskatten som følge av den krevende situasjonen mange står i. Sak med alternative løsninger fremmes på neste møte i Formannskapet, skriver Ellingsen i forslaget.

– Det er viktig at næringslivet omfattes av dette gjennom skatten på verk og bruk, det er noe av det viktigste nå. Er det tenkt inkludert i forslaget, spurte Truls Paulsen.

– Svaret på det er ja, svarte Ellingsen.

Et enstemmig formannskap støtter forslaget.

Usikker

Ronny Seljeseth sier han er skeptisk til å kutte eiendomsskatt.
– Jeg kjenner på en usikkerhet om det er rett vei å gå, om det treffer dem som trenger det mest. Vi må se på hva vi kan hjelpe næringslivet med lokalt, men vi må ikke glemme likviditeten til kommunen, sier Seljeseth.

Han sier de vil ha begrenset med kapasitet til å utrede nye saker framover.

– Jeg tror det er rett vei å gå å ha et råd som ser på helheten.

Kostnader

Rådmannen forventer at utgiftene med koronasituasjonen vil bli betydelig høyere etter hvert.

– Det er når vi eventuelt får innleggelser det virkelig vil bli mye kostnader med ekstrainnleie også videre, sier Seljeseth.

Så langt har det allerede påløpt mange kostnader, blant annet knyttet til smitterom og utstyr. Men behovet i befolkningen er ventet å bli betydelig høyere, også for dem som ikke er syk.

– Vi vil oppleve flere millioner i ekstra sosilahjelp. Vi harfått estimater på 2-3 millioner, men det er vanskelig å si, sier rådmannen.

Utsatt

En annen konsekvens for kommunen er det mange prosjekter som vil bli forskjøvet og utsatt, deriblant omsorgsboliger som var planlagt i 2022.

– Her er mye som vil måtte skyves på. Det er en helt annen budsjettsituasjon som vi må
legge opp til framover, slår Seljeseth fast.

Også revidering av kommunale planer vil bli utsatt.

– Det er enormyt mange saker som blir utsatt, det krever energi som vi ikke har nå, spesielt i helse og omsorg, sier Seljeseth.

Rådmannen skulle gjerne bidratt til å stimuluere næringslivet, men innser at kommunen ikke har penger til store tiltak.

– Vi har ikke resever til å sette i gang tiltak, men kjenner på et samfunnsansvar med
å holde hjulene i gang, i og med at vi ikke kan stimulere til noe. Vi håper på krisehjelp fra staten fort.

Prognoser

Rådmannen sier at kommunen med dagens prognoser forventer at 600-700 personer i kommunen vil bli smittet av koronaviruset.

Anslaget innebærer at tre prosent vil kreve innleggelse, altså 140 personer, og at 25 prosent av dem vil trenge instensivbehandling med eksempelvis respirator, altså 3 personer.

– Med et slik scenario er det åpenbart at det har vært nødvendig å flate ut smittekurven, for at ikke helsevesenet både lokalt og nasjonalt skulle kollapse, sier Seljeseth.

Powered by Labrador CMS