NYTT BYGG. Jon Meisfjord, daglig leder ved Sisomar AS, gleder seg over at eierne vil investere enda mer i anlegget på Straumen. Først og fremst skal de bygge en ny produksjonshall her i nordenden av tomta, på 3.600 kvadratmeter. Alle foto: Eva S. WintherTERSKEL I ELVA. Sisomar er avhengig av å hente ut mer ferskvann fra Straumvatnet. I den forbindelse er det snakk om å bygge en terskel i elva for å sikre vanntilgangen. Her er IK-ansvarlig Nils Jøstensen (t.v.) og daglig leder Jon Meisfjord sommeren 2020.BYGGER UT. Sisomar AS holder på å bygge ut administrasjonsbygget sitt, og har inne naboene fra Nordland Bygg til å gjøre jobben.NYTT BYGG. Jon Meisfjord, daglig leder ved Sisomar AS, gleder seg over at eierne vil investere enda mer i anlegget på Straumen. Først og fremst skal de bygge en ny produksjonshall her i nordenden av tomta, på 3.600 kvadratmeter. Alle foto: Eva S. Winther
Ting er i ferd med å falle på plass:
Vil investere opp mot 400 millioner
Nå er det meste på plass for at Sisomar AS kan utvide anlegg og produksjon.
Jon Meisfjord er daglig leder og Tore Holand styreleder.
Eiere: Lofoten sjøprodukter AS (41,86 prosent), Eidsfjord Sjøfarm AS (41,86 prosent), AS Aqua (16,27 prosent)
Eier Sisomar Smolt AS 100 prosent
SØRFOLD: Vann, strøm, tomt og flere tillatelser er snart i boks - en forutsetning for at smoltprodusenten i Trollbukta ved Straumen skal kunne investere i underkant av 400 millioner kroner den kommende tiden.
- Det er artig å lede en bedrift i utvikling, selv om det er mye å henge fingrene, sier Jon Meisfjord, daglig leder i Sisomar AS.
Fjoråret ser ut til å gå med en pluss på tre millioner kroner.
Annonse
Annonse
- Vi hadde budsjettert med et større overskudd, men resultatet ble påvirket av økte varekostnader og i tillegg utfordringer med produksjonen på et av innleggene i drifta, sier han.
Annonse
Nesten dobling
Nå er planen å bygge en ny hall lengst nord på tomta, en investering til i underkant av 200 millioner kroner.
- Byggestart planlegges nå i sommer, sier Meisfjord.
Annonse
Hall H vil ha et produksjonsvolum på 9.600 kubikk karvolum, mot dagens totale volum i hall A-G som er 14.400 kubikk. Dette betyr at de vil ha cirka 24.000 kubikk karvolum tilgjengelig for produksjon med gjennomstrømmingsteknologi etter at hall H er ferdig. Det er eierbedriftene som skal ha smolten.
- De er heldigvis villig til å investere fremdeles, sier han.
Mer vann
Noe av det som måtte på plass for at de kan starte med hall H, er større vanntilgang. I januar i år, 30 måneder etter at de sendte inn søknaden til NVE, fikk de positivt svar på å ta ut mer vann fra Straumvatnet.
Med den nye konsesjonen kan Sisomar ta ut 150 kubikk per minutt når Siso kraftverk står, og 180 kubikk/minutt når kraftverket går.
- Bare til hall H vil det gå 40 kubikk ferskvann i minuttet, og det settes også av 10 kubikk/minutt ferskvann til en eventuell framtidig utbygging innenfor RAS-teknologi, forklarer Meisfjord.
Sjøvann
I tillegg planlegges det å bygge en ny sjøvannsstasjon i samarbeid med Elkem ASA. Gjennom denne skal de kunne hente ut inntil 80 kubikk sjøvann i minuttet til produksjonen i Sisomar.
- Da vil vi ha tilgang på 80 kubikk vann per minutt totalt med ferskvann og sjøvann til hall H alene. Samtidig settes det av 40 kubikk sjøvann per minutt til kjøling av et eventuelt fremtidig RAS-anlegg.
Forhandler om tomt
Når hall H står ferdig, er Sisomars område i Trollbukta fullt utbygget. Skal de ha mulighet til å utvide, må de ha mer areal.
- Nå er vi i sluttforhandlinger med grunneiere om å kjøpe et område i nærheten, sier Meisfjord.
Nytt selskap
Annonse
Produksjon av smolt med RAS-teknologi er basert på en helt annen teknologi og konsept. Investeringene er vesentlig større og krever derfor mer kapital. For å stå friere til å innhente nødvendig kapital er det stiftet et nytt selskap som vil stå for denne utbyggingen.
I tillegg til tomt, fersk- og sjøvann, må de ha tilgang på strøm til et nytt anlegg.
- Vi startet dette arbeidet i 2017 med henvendelse og prosess mot netteier, og er etter dialog med denne i god rute til å få det til, avslutter han.