KAN GI PENGER. Eli Heirung og Simen Bjørgen i Kulturminnefondet oppfordrer flere til å søke om støtte til private kulturminner. - Vi kommer gjerne tilbake til Salten med penger, sier Bjørgen. Foto: Eva S. Winther
KAN GI PENGER. Eli Heirung og Simen Bjørgen i Kulturminnefondet oppfordrer flere til å søke om støtte til private kulturminner. - Vi kommer gjerne tilbake til Salten med penger, sier Bjørgen.

Vil ha flere tilskudd-søkere til private kulturminner i Salten

De ansatte i Kulturminnefondet vil gjerne ha flere søknader om støtte fra Indre Salten.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Kulturminnefondet fordeler statlig tilskudd til private kulturminner som ikke er fredet.

- Vi får få søknader fra Salten. Det er trolig fordi få vet om muligheten for å søke tilskudd, samtidig som mange eier et kulturminne uten å vite om det, mener Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.

Trenger søknader

Forrige uke var Bjørgen og kollegaen Eli Heirung på en liten rundtur i Salten, der de blant annet besøkte kommunene Hamarøy og Sørfold.

- Vi vil gjerne dele ut mer penger i dette området, men da må vi ha flere søknader, forklarer Bjørgen.

Av 4.132 prosjekter som har fått støtte fra Kulturminnefondet, var det ni i Sørfold, fem i Beiarn, fem i Fauske og hele 20 i Saltdal. Av disse er det flere prosjekter som er representert flere ganger, som for eksempel Olufgården på Øynes.

Privateide minner

- Vi gir ikke støtte til kirker eller bygdemuseum, men til faste, privateide kulturminner som ikke er fredet. Vi vil gjerne ha et bredt utvalg, presiserer Eli Heirung.

Eksempler på det kan være bolig- og fritidshus, bygninger knyttet til en gård, naust, næringsbygg, krigsminner, vandringsruter og spesielt samiske kulturminner.

- Det er viktig at eieren er interessert i å få satt i stand kulturminnet, men det trenger ikke å være eieren som søker. Det kan være em stiftelse eller organisasjon, forklarer Heirung.

Vil samarbeide

I Sørfold hadde de to fra Kulturminnefondet et nyttig møte med kultursjef, næringssjef og Ida Otterlei fra Nordlandsmuseet.

- De vil gjøre en del infotiltak, og skal jobbe mot potensielle søkere. De ser også på mulighet for samarbeid mellom kommunen og museet om et seminar på nyåret. Det kan de få midler til, sier Simen Bjørgen.

De er avhengige av et godt samarbeid med kommunene, siden de er en liten instans. Dessuten defineres det lokalt hva som faktisk er et kulturminne. Det må ha betydning i lokale eller regional sammenheng.

Info på nett

Søknadsfristen er onsdag 1. november, og på nettsiden kulturminnefondet.no kan man finne mer info, som søknadsskjema og veiledningsmateriell.

- Lag en god plan, ikke gjør alt på én gang. Rådfør deg med folk som har erfaring. Vi må få en tilstandsbeskrivelse og bilder, og et kostnadsoverslag som for eksempel en håndverker kan gjøre, sier Eli Heirung.

- Vi er på tilbudssiden, men vil stille krav til materialvalg og hvordan arbeidet gjøres, legger Bjørgen til.

Søk før tiltaket gjøres

De som søker kan få dekket maks 30 prosent av kostnadene ved prosjektet. På kulturminnefondet.no kan man få tips til andre det også går an å søke støtte fra.

- Vi gir også midler til strakstiltak. Da kan vi gi opptil 50 prosent. For eksempel til å berge et bygg over vinteren, støtte opp en mur eller dekke til et tak. Det kan man søke på utenom fristene, forklarer Heirung.

Uansett er det viktig å være klar over at man må søke om tilskudd før man kan begynne på tiltaket.

- Det går også an å kontakte oss dersom noen har spørsmål, sier Simen Bjørgen.

Powered by Labrador CMS