LØSRIVELSE. - Det vi nå vil er at vi løsriver oss fra Bodø helt og holdent. På den måten kan våre tre kommuner selv sørge for en best mulig og ikke minst lovlig og effektiv drift av legevakttjenesten, sier Jan Arild Ellingsen (FrP). Foto: NTB/Arkiv
LØSRIVELSE. - Det vi nå vil er at vi løsriver oss fra Bodø helt og holdent. På den måten kan våre tre kommuner selv sørge for en best mulig og ikke minst lovlig og effektiv drift av legevakttjenesten, sier Jan Arild Ellingsen (FrP).

Indre Salten:

Vil ha egen legevakt

Kommunene i Indre Salten vil ikke lenger måtte gå igjennom Bodø for å levere tjenenester til sine innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Legevakttjenesten for Sørfold, Fauske og Saltdal har ikke vært avviklet tilfredsstillende. Kommunestyret har derfor vedtatt et forslag hvor de tre kommunene går sammen om å opprette et tilbud som fungerer bedre og som gir innbyggerne den tryggheten de har krav på.

Det forteller FrPs ordførerkandidat i Saltdal til Saltenposten.

Indre Salten

Sist uke behandlet kommunestyret i Saltdal en sak om opprettelse av ISLV; Indre Salten Legevakt.

I ordningen som eksisterer, er det Bodø legevakt (BLV) som er koordinator, mens Fauske har et operativt ansvar for Saltdal, Sørfold og seg selv. Nå vil de altså si opp samarbeidet med Bodø. Og de tre kommunene har derfor jobbet frem en ny modell som skal tjene de tre kommunene alene.

- Det vi nå vil er at vi løsriver oss fra Bodø helt og holdent. På den måten kan våre tre kommuner selv sørge for en best mulig og ikke minst lovlig og effektiv drift av legevakttjenesten, forklarer Ellingsen.

Tidkrevende

I ordningen som er i dag er Bodø legevakt (BLV) koordinator, mens Fauske har et operativt ansvar for Saltdal, Sørfold og seg selv.

- Erfaringen viser at det å gå via BLV kan være negativt med hensyn blant annet til tidsbruk og utveksling av informasjon. Det er rett og slett et fordyrende og tidskrevende ledd som kontakten skal igjennom, sier Ellingsen.

Ulovlig

Under behandlingen i kommunestyret viste saksfremlegget at dagens organisering hadde ført til at man på Fauske ikke hadde maktet å overholde kravet til at 80% av telefonene til Legevakten skal besvares innen 2 minutter.

- Fauske kommune har i noen tilfeller brutt forsvarlighetskravet i Helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, og Helsetilsynsloven § 5, samt forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring innen helse- og omsorgs-
tjenesten, forteller Ellingsen.

Ved å etablere en ny legevakt mener man at man vil klare å overholde disse kravene. Men da må det også tilføres nødvendige ressurser.

For å sikre at det gode ambisjonene også støttes av faktiske tiltak så foreslo FrP at det skulle legges til formuleringer som sikret dette.

Forslag

- Vi mente det måtte være med en formulering som forpliktet oss til at Helse- og omsorgstjenesteloven og Helsetilsynsloven overholdes gjennom den nye organiseringen.

Det er også hensiktsmessig at kommunene ved en slik omlegging søker å dra mest mulig lærdom fra erfaringene som gjøres. Erfaringer som skal komme også fremtidige satsninger til gode.

- Derfor ville vi også ha med et punkt som forplikter oss å evaluere og dra lærdom. Vi vil at Saltdal kommune skal sette som krav at alle de involverte kommunene tar initiativ til en forvaltningsrevisjon av tilbudet og gjennomgang av innbyggernes tilfredshet innen utgangen av 2027, utdyper Ellingsen.

Bedre

Begge våre forslagene fra FrP ble enstemmig vedtatt av kommunestyret.

- For oss handler det om at et nytt tilbud må være bedre enn det vi har. Videre at det foretas en revisjon av funksjonalitet og tilfredshet innen et angitt tidspunkt.

Kommunedirektøren har fått i oppgave å videreformidle vedtaket fra Saltdal til de to andre kommunene.

- Det ble poengtert fra kommunedirektøren at han håpet at de tre kommunene kunne fatte like-
lydende vedtak, avslutter Ellingsen.

Nøkkelord

Powered by Labrador CMS