Eldrerådet i Sørfold. Fra venstre: Ann Katrin Sætrevik, Ole Johan Larsen, Astrid Eliassen, Tor Ankjell, Oddbjørg Odden og Mariann Strømdal. Foto: Elena Gonder
Eldrerådet i Sørfold. Fra venstre: Ann Katrin Sætrevik, Ole Johan Larsen, Astrid Eliassen, Tor Ankjell, Oddbjørg Odden og Mariann Strømdal.

Vil bidra til mer aldersvennlige samfunn

Beiarn, Sørfold og Saltdal Eldreråd deltok på det nye eldrerådskurset i Bodø for å lære om aldersvennlige samfunn og hvordan de kan være gode eldre-ambassadører.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Rundt 80 eldrerådsmedlemmer fra Nordland deltok på det nye Eldrerådskurset i Bodø, opplyses det i en pressemelding.

Tall og beregninger viser at det vil være flere over 65 år enn under 20 år i Norge i 2030.

Noen av temaene som ble diskutert på Eldrerådskurset i Bodø var sosiale møteplasser, usynlig tilrettelegging, medvirkning, eldre som ressurs og transport. Kurset i Bodø har vært populært og var fulltegnet.

Ordfører i Bodø kommune, Odd Emil Ingebrigtsen åpnet kurset. Han løftet frem at eldrerådene er viktige i arbeidet med aldersvennlige lokalsamfunn og byer.

– Vi lever lenger og mange er i bedre form. Som politiker er jeg avhengig av innspill fra eldrerådet for å skape et mer aldersvennlig samfunn. I Bodø er vi også heldige som har det som må være Norges yngste 91-åring, Agnete Tjærandsen, i bystyret. Hun er flink til å sette saker som er viktige for den eldre befolkningen på dagsorden, uttaler Odd Emil Ingebrigtsen i pressemeldingen.

Eldrerådet i Saltdal. Fra venstre: Anita Paulsen (sekretær), Else Bjørnvoll, Christian Næstby, Jan Erling Håkonsen og Egil Hansen. Foto: Elena Gonder
Eldrerådet i Saltdal. Fra venstre: Anita Paulsen (sekretær), Else Bjørnvoll, Christian Næstby, Jan Erling Håkonsen og Egil Hansen.

Lærerikt

Eldrerådet er et rådgivende organ i kommunen og fylkeskommunen, og skal bidra til å sikre bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i politiske saker som gjelder eldre. Eldrerådene oppfordres også til å ta opp saker på eget initiativ. Bakgrunnen for etablering av eldreråd er at eldre ofte er underrepresentert i folkevalgte organer. Eldrerådene velges for fire år av gangen, og etter høstens valg er mange eldrerådsmedlemmer nye i rollen.

Helge Osbak er leder av råd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne i Beiarn kommune, og er inne i sin tredje periode som leder.

– Innholdet i kurset har vært bra, og vi kommer til å ta med oss det vi har lært tilbake til arbeidet vårt i Beiarn kommune, sier Osbak.

Tor Ankjell er leder av eldrerådet i Sørfold. Flere av medlemmene i eldrerådet er nye.

- Det er flott at det blir arrangert kurs for oss, og det har vært fint å bli kjent med eldrerådsmedlemmer i andre kommuner. Jeg ser at vi har mange av de samme utfordringene, og vi har mye å lære av hverandre. Sørfold er en stor kommune med lite folk, og noe av det som er viktig for oss er transport og digitalisering, sier Ankjell.

Jan Erling Håkonsen er inne i sin andre periode som leder av eldrerådet i Saltdal kommune. Han er glad for å delta på kurset, og for å treffe andre eldrerådsledere og -medlemmer.

– Det har vært flott å møte andre, og få kontakter i andre kommuner. Eldrerådet i Saltdal er godt sammensatt, både geografisk og i alder, og vi har et svært godt samarbeid med kommunestyret og politikere. Noe av det vi har på agendaen akkurat nå er oppfølging av Bo trygt hjemme-reformen, sier Håkonsen.

Eldrerådet i Beiarn. Fra venstre: Helge Osbak, Anette Myrvold Strand (sekretær), Morten Hammer (administrativ leder), Håkon Sæther (vara for leder), Hanne Høyås (nestleder), Willy Molid og Lillian J. Moldjord. Foto: Elena Gonder
Eldrerådet i Beiarn. Fra venstre: Helge Osbak, Anette Myrvold Strand (sekretær), Morten Hammer (administrativ leder), Håkon Sæther (vara for leder), Hanne Høyås (nestleder), Willy Molid og Lillian J. Moldjord.

- Hjertet i bygda

Kursdeltakerne fikk også en innføring i hvordan ulike kommuner i Nordland jobber med aldersvennlige lokalsamfunn.

Mariann Høyen fortalte om det statlige utviklingsprogrammet Merkur, hvor nærbutikker i distriktene utvides med tilbud som post i butikk, kaffekrok, elbillader og møteplasser:

- Innbyggerne får en nærliggende dagligvarebutikk og butikken får økt omsetning som sikrer videre drift.

I Meløy kommune er de i gang med et pilotprosjekt for å undersøke hvilken rolle nærbutikken kan spille i det kommunale servicetilbudet, og om Merkur-butikker kan bidra til at flere kan bo hjemme lenger. Nå jobber de med å utvikle den sosiale møteplassen til å inkludere relevante kurs innen blant annet ernæring og data, i tillegg til underholdning og trening.

– Nærbutikkene er hjertet i bygda, og butikken kan være kommunen sin forlengede arm i små lokalsamfunn. På Meløy har de eldre både en nærbutikk og en sosial møteplass med et minibibliotek, kaffekrok og skjermer med info fra kommunen. Butikkene på Meløy har dedikerte kjøpmenn som bryr seg om lokalbefolkningen. De har et stort hjerte og kan varsle videre dersom de er bekymret for faste kunder som plutselig ikke dukker opp, uttaler Høyen i en pressemelding.

Stor satsing

Eldrerådene og Pensjonistforbundet har etterspurt bedre opplæring av eldreråd lenge. Det nye eldrerådskurset arrangeres av Senteret for et aldersvennlig Norge, som er en del av Helsedirektoratet. Kurset består av en digital og en fysisk del, finansieres gjennom Statsbudsjettet og gjennomføres over hele Norge denne våren. Kurset i Bodø var det første i Nord-Norge, og de neste ukene kommer kurset til Sortland, Alta og Tromsø.

Wenche Halsen leder Senteret for et aldersvennlig Norge. Hun er glad for at det nå satses på bedre opplæring av eldrerådene.

– Eldrerådene er viktige i lokaldemokratiet, og det flott å se at eldrerådsmedlemmer fra ulike kommuner lærer av hverandre. Vi håper at kursdeltakerne i Bodø reiser hjem med ny giv og gode råd på veien til hvordan de kan bidra til aldersvennlig utvikling og å lytte til eldre i sin kommune, sier Wenche Halsen.

Powered by Labrador CMS