USIKKER FRAMTID. - Jeg håper fylket tar til fornuft og oppretter flere VG1-klasser med IKT, sier lærer Jan Martin Svendsen (foran). Her er han sammen med IKT-lærer Espen Mørtsell (t.v.) og VG2 IKT-elevene på Fauske. Foto: Eva S. Winther
USIKKER FRAMTID. - Jeg håper fylket tar til fornuft og oppretter flere VG1-klasser med IKT, sier lærer Jan Martin Svendsen (foran). Her er han sammen med IKT-lærer Espen Mørtsell (t.v.) og VG2 IKT-elevene på Fauske.

Frykter framtidig nedbygging av tilbudet på Fauske videregående:

- Vi trenger IKT-faget

Flere frykter at VG2 IKT forsvinner fra Fauske, dersom de ikke får VG1-klasse.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I desember skal Fylkestinget vedta strukturen for videregående skole i Nordland for de neste fire årene. Nå er det flere som reagerer på at IKT-faget bygges ned.

- Færre VG1-klasser gir færre VG2-elever og dermed færre lærlinger til bransjen, sier Jan Martin Svendsen, kontaktlærer på VG2 IKT på Fauske.

Begrenset

Tidligere kunne elever velge VG2 IKT etter å ha gått mange andre ulike VG1-linjer. Da skoleåret startet i høst, var dette endret til at elevene må ha gått VG1 IKT og medieproduksjon for å kunne gå andreåret med IKT. I tillegg er det nå VG1-tilbud bare ved tre skoler i Nordland; Brønnøysund, Bodin og Hadsel.

- Vi søkte om å få VG1-klasse dette året, men fikk blankt avslag. Nå håper vi at vi kan få det neste skoleår, uten at det går på bekostning av andre linjer. Vi er ellers redde for å miste VG2-klassen på sikt, sier Svendsen.

Han begrunner det med at færre innganger til VG2-tilbudet vil føre til færre elever på andreåret, og behov for færre enn dagens sju VG2-klasser.

Ingen fra Indre

I høst var det såpass mange som søkte førsteåret med IKT på Bodin videregående i Bodø, at de opprettet to førsteklasser. Men det er ingen av elevene som er fra Indre Salten.

- Faren med å bare ha VG1 på Bodin, er at mange kvier seg for å søke seg dit fordi de må bo på hybel eller ta buss. De velger heller det som er i nærheten, sier Jan Martin Svendsen og Lene Laxaa, som er daglig leder ved Indre Salten opplæringskontor (ISOK).

Får lærlingplass

Lene Laxaa sier at næringslivet har signalisert at det absolutt er behov for VG1- og VG2-klasse innenfor IKT på Fauske.

- Det er et stort behov for lærlinger framover, for dette er et fag for framtida. Hvis ikke noe endres, blir bransjen i Nordland akterutseilt, mener hun.

Siden IKT-linja ble opprettet på Fauske videregående i 2001, har de levert rundt 200 lærlinger til Salten og flere steder utenfor regionen også.

- Det er ikke alle som velger IKT etter førsteåret, og noen tar påbygg i stedet for lærlingetid etter andreåret. Vi risikerer at det blir langt færre lærlinger framover, sier Laxaa og Svendsen.

Trenger flere valg

Tillitsvalgt for Fagforbundet ved skolen, Harold Jensen, jobber som miljøarbeider og har sett hvordan mange elever har blomstret opp og forbedret seg etter å ha valgt IKT.

- Det er viktig med et fag de trives med, ei linje der de føler seg vel og kan fullføre. Ungdommene trenger litt å velgei, sier han.

Jan Martin Svendsen skryter av elevene sine.

- Det er mye bra ungdom her nå som er seriøse og vil gjøre det godt.

- IKT er aldri bortkastet kunnskap. Man trenger slik kompetanse i mange sammenhenger, skyter Lene Laxaa inn.

- Trives bedre her

Årets VG2 IKT-klasse på Fauske teller 11 elever. Noen av dem har hoppet over fra studiespesialisering.

- Det var for mye teori på ”studspes”. Jeg trives bedre her, sier Amir Rahimi (18).

Isak Barkhald (17) byttet til IKT for bare noen dager siden.

- Jeg var umotivert og syntes det ble mye det samme hver dag. Her har vi ikke lekser, sier han.

Kathrine Viborg (16) har også endret linje, og er for øvrig eneste jente i klassen.

- Jeg trives veldig bra her og liker å holde på med data. Jeg anbefaler flere jenter å velge IKT, sier hun.

Ut i praksis

Nå holder elevene på med å skaffe seg praksisplasser. To dager i uka resten av skoleåret skal de være ute i en bedrift og få erfare hvordan det kan være å jobbe med IKT.

- Flere har fått praksisplasser, for eksempel på Elkem, Power, Fauske videregående og Vestmyra skole, sier Jan Martin Svendsen.

- Hvis de gjør en god figur, kan det hende de får lærlingplass samme sted, sier Lene Laxaa.

Vil jobbe med spill

Noen av elevene har allerede tanker om hva de vil gjøre framover.

- Jeg skal ha praksis på Elkjøp. Etter hvert har jeg lyst til å bli spillutvikler, eller kanskje jobbe i Forsvaret, sier Benjamin Ruthberg Olsen (17).

Christoffer Lindgaard (17) vil bli utvikler.

- Jeg valgt IKT fordi alt blir jo digitalisert i dag. Vi må ha folk som kan noe om det, ellers går det galt. Jeg har interessert meg for IKT lenge, og ser at det er en framtid i faget, sier han.

Powered by Labrador CMS