BEDRE TJENESTE. Sølvi Torset i Fagforbundet (t.v.) og Anita Helgesen som er leder og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Fauske etterlyser en bedre PP-tjeneste i kommunene i Indre Salten.
BEDRE TJENESTE. Sølvi Torset i Fagforbundet (t.v.) og Anita Helgesen som er leder og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Fauske etterlyser en bedre PP-tjeneste i kommunene i Indre Salten.

- Vi trenger en bedre PP-tjeneste i Fauske

(INDRE SALTEN) Kommunene som har samarbeidet med Fauske om PP-tjenesten har sagt opp avtalen, til tross for at kommunene er fornøyd med tjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Sølvi Torset i Fagforbundet og Anita Helgesen som er leder og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Fauske ønsker å reforhandle avtalen om samarbeidet, slik at kommunene får en tjeneste under gode betingelser, med bred kompetanse og som er robust nok til å møte de nye utfordringene.

Lovpålagt

De viser til at gjennom barnehageloven og opplæringsloven er kommunene lovpålagt å ha PP – tjeneste.

- I Stortingsmelding 6, barnehageloven og forslag til ny opplæringslov understrekes det at PP-tjenesten i større grad skal engasjere seg i det forebyggende arbeidet i det ordinære opplæringstilbudet. For å ivareta oppgavene er det viktig med bred kompetanse og en robust tjeneste, sier de.

Erfaring

Teamet på Fauske består i dag av erfarne ansatte med spesialkompetanse. De har bakgrunn fra PP-arbeid, arbeid rundt barn med psykososiale utfordringer, det er spesialpedagoger fra barnehage og skole i tillegg til bakgrunn innen psykologi og logopedi.

- Allsidig kompetanse er nødvendig for å ivareta tidlig innsats og gode tiltak for barn i barnehage og skole, understreker Torset og Helgesen.

Reforhandle

30. september i fjor ba kommunestyret i Fauske kommunedirektøren om å jobbe for å optimalisere PP-tjenesten. Det innebar å reforhandle vertskommune-avtalen med ønske om å videreføre vertskommune-samarbeidet.

Fra sakspapirene til dette møtet heter det at Fauske kommune har som målsetting at kompetansen som omfatter hele laget rundt barna og elevene, skal bidrag til at hjelpen er tett på de barna som har behov for det

Fellesskap

Målet er at alle barn og elever skal oppleve å få et godt tilpasset og inkluderende tilbud i barnehage og skole. Barn og unge skal få mulighet til utvikling, mestring, læring og trivsel – uavhengig av sine forutsetninger.

- Barnehager, skoler, PP-tjenesten og andre i laget rundt barnet og eleven skal jobbe sammen for å skape et inkluderende fellesskap, står det videre.

Behov

Sølvi Torset og Anita Helgesen understreker Fauske kommune har behov for en pedagogisk psykologisk tjeneste som bidrar til at det er tilstrekkelig kompetanse tett på barna og elevene.

- Barnehager og skoler trenger økt kompetanse til å kunne forebygge utenforskap, fange opp utfordringer og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert de som har behov for særskilt tilrettelegging, understreker de.

Tidlig innsats

De viser til at utvalget som arbeider med ny opplæringslov foreslår også en utvidelse av mandatet til PP- tjenesten, slik at tjenestens arbeid ikke bare skal rette seg mot det enkelte med barn med «særlige behov», men i større grad bidra inn i med tidlig innsats i det ordinære opplæringstilbudet.

- Ved å øke ressurs-innsatsen som gis av PPT til forebyggende og systemrettet arbeid vil man i mye større grad arbeide med tidlig innsats og sikre hjelp til de som trenger det på et tidlig tidspunkt, mener utvalget.

Fagmiljø

Sølvi Torset og Anita Helgesen viser til at samarbeid med nabokommunene om en robust PP- tjeneste har eksistert i flere tiår.

- Da vertskommune-avtalen ble reforhandlet og underskrevet i august 2014 var formålet med samarbeidet å få et større fagmiljø og bedre tjenester til brukerne og kommunene. Ordet optimalisering er ikke brukt i avtalen, men tankegodset ligger i bunnen.

Nye forventninger

Den nye samarbeidsavtalen med kommunene har aldri vært justert eller evaluert siden den ble signert i 2014. Nå er det flere og nye forventninger til PP-tjenesten som forutsetter god og bred kompetanse for å løse oppgavene.

- Gjennom samarbeid mellom flere kommuner vil det være mulig å ha en kompetent PP-tjeneste med bred kompetanse i de ulike utfordringene kommunene står i, synergieffektene er mange.

Sagt opp

Ressurser i form av kompetanse, erfaring, gode systemer og rutiner i tillegg til kjennskap til lovverk og forsvarlig saksgang er synergieffekter som må understrekes.

- Dessverre er ikke disse fordelene belyst godt og tydelig nok ut til de som skal ta avgjørelser i kommunestyrene i samarbeidskommunene. Samarbeids-kommunene har sagt opp vertskommuneavtalen, til tross for at kommunene er fornøyde med tjenesten, mener Torset og Helgesen.

Ny avtale

Nå lurer de på hva Fauske kommune og kommunestyret gjør videre i saken.

- Kommunestyrevedtaket er ikke endret. Hva skjer videre for å optimalisere PP-tjenesten? En god PP-tjeneste trenger gode betingelser for å fungere optimalt. Å reforhandle vertskommune-samarbeidet gjennom en ny avtale kan gjøre at kommunene har en tjeneste under gode betingelser, med bred kompetanse og som er robust nok til å møte de nye utfordringene, sier de.

- Vel og merke med en stødig, oppdatert avtale som favner alle forventningene og oppgavene til PP-tjenesten, og som gjør den så god som mulig. Til barnets beste, understreker de.

Powered by Labrador CMS