SAMLET. Rundt 150 hadde møtt frem for å få informasjon og vise engsjement i saken om vindkraftindustri i gamle Skjerstad kommune, som nå er en kommunedel av Bodø kommune. Foto: Lars Olav Handeland
SAMLET. Rundt 150 hadde møtt frem for å få informasjon og vise engsjement i saken om vindkraftindustri i gamle Skjerstad kommune, som nå er en kommunedel av Bodø kommune.

Sier 'nei' til vindkraft i gamle Skjerstad:

- Vi kjenner oss overkjørt av Bodø kommune

Lørdag ble det arrangert folkemøte om planene for vindkraftutbygging i fjellene i gamle Skjerstad kommune.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er personlig!

Hanne Hansgård, initiativtaker og grunneier i Misvær, ønsker
å gjøre en presisering i forhold til sin tilknytning til det berørete området.- Jeg er ikke fast bosatt i Misvær. Jeg bor fast i Oslo, men er
hjemme nordpå så ofte jeg kan. Jeg overtok slektsgården for noen år siden og er således grunneier i Misvær. Misvær er mitt paradis og har vært det fra jeg var barn. - Jeg drar ikke på ferie til utlandet, jeg drar hjem. Jeg drar ikke hjem nordover om sommeren i søken etter fint vær. Jeg drar nordover for det er dit jeg dras, det er det jeg lengter etter, hele tiden. Det er her jeg går tur, det er her jeg jakter, det er her jeg fisker, det er her jeg følger mine forfedres tradisjoner og historie, det er her jeg trekker dype åndedrag og senker skuldrene.

- Så når jeg sier vi, når jeg sier vi som bor her, vi som lever her, vi som bruker området. Jeg sier vi og oss - for dette er mine fjell på lik linje med alle andre. Dette er personlig!

MISVÆR: Rundt 150 personer møtte opp i Misvær samfunnshus.

De fremmøtte uttrykte at de hadde stort behov for informasjon og at de satte pris på at dette møtet kom i stand.

Unison motstand

- Det er stort sett unison motstand og fortvilelse over at Sandfjellet, Klettkoven og Ljøsenhammern står på listen over tre fjellområder der Nordic Wind vil undersøke mulighetene for å bygge det de omtaler som hybrid energianlegg, forteller grunneier og initiativtaker, Hanne Hansgård.

Hansgård som er initiativtaker til møtet og støttegruppen på Facebook, er ikke fast bosatt i Misvær. Hun overtok slektsgården for noen år siden og er således grunneier i Misvær.

På møtet var det enighet om at en konsekvensutredning ikke er ønskelig.

GRUNDIG. Grunneier og initiativtaker, Hanne Hansgård illustrerer motstanden mot vindkraft i det utsatte området. Foto: Lars Olav Handeland
GRUNDIG. Grunneier og initiativtaker, Hanne Hansgård illustrerer motstanden mot vindkraft i det utsatte området.

Nok kunnskap

- Alle er enige i at vi har nok kunnskap om vindkraft og naturinngrep med de medfølgende effekter dette har på natur, flora og fauna. En konsekvensutredning ikke har derfor ikke noe for seg. Enkelte tenker at vindkraft i Misvær og Skjerstad aldri kommer til å skje. Og dette syns vi er en farlig tankegang, med tanke på hvilket press politikere og administrasjon i Bodø kommune nå har på at dette skal gjennomføres, sier Hansgård.

De som hadde møtt opp stilte spørsmål til prosessen og påvirkning på natur, flora og fauna.

- Herunder uttrykte de stor bekymring for den lokale ørnebestanden i området. Flere gav også uttrykk for at kjenner seg overkjørt av Bodø kommune, som vil dekke opp for den dårlige økonomiske håndteringen de siste årene, slik mange har lest om i regionavisen. Det har også vært flere artikler de siste dagene som utrykker bekymring over Bodø kommunes behov for strøm om kort tid og at det er ett presset marked, sier hun.

Politisk prosess

Det ble også stilt spørsmål til den politiske prosessen, og hvordan de ulike partiene stiller seg i saken.
Leder for plan- og miljøutvalget i Bodø kommune, Tommy Wisth (Frp) og Lisa Marshall (Sp) og var til stede for å lytte og observere, og svarte også noen spørsmål de hadde anledning å svare ut.

Salen stilt spørsmål ved om prosjektet kan gjennomføres til tross motstand lokalt, ikke minst fra grunneiere.

MOTVIND. Kjetil Sørbotten fra Motvind Nordland var på plass for å svare på spørsmål fra de fremmøtte. Foto: Lars Olav Handeland
MOTVIND. Kjetil Sørbotten fra Motvind Nordland var på plass for å svare på spørsmål fra de fremmøtte.

Kjetil Sørbotten fra Motvind Nordland, svarte bekreftende på dette, men mener det i så fall vil være politisk fallitt.

Tvangsmessig overtakelse

- I verste fall kan områdene eksproprieres, men vi håper at kommunen forstår at å kaste en hel kommunedel under bussen for å dekke opp Bodø by sin utvikling og slette økonomiske håndtering ikke vil ta seg bra ut.

Vil satsing på vindkraft i dette området komme lokalbefolkningen til gode på noen måte?

- Slik vi ser det nå vil det i vyene som Nordic Wind presenterer dryppe noe på grunneiere som avsetter areal til Vindkraft. Hvis man ser kompensasjonen mot skatter og avgifter vil ikke summene gjøre noen til millionærer. Den enkelte beboer eller hytteeier vil ikke få noen utbetalinger av dette. Det loves også arbeidsplasser, men dette er høyst tvilsomt, forklarer initiativtakeren.

Det skal det være bystyremøte i Bodø senere denne uken.

SPØRSMÅL. Matias Bjune Pedersen rettet oppmerksomheten mot all forurensning og andre skader ved disse anleggene. Foto: Lars Olav Handeland
SPØRSMÅL. Matias Bjune Pedersen rettet oppmerksomheten mot all forurensning og andre skader ved disse anleggene.

Politisk behandling

- Tre saker skal opp, som direkte kan påvirke vindkraftspørsmålet. Videre skal det, hvis jeg husker rett, startes nytt arbeid med arealplan for Bodø Kommune i mai. NVE har presset på og sagt at de ønsker at konsekvensutredninger gjennomføres mot slutten av april. I tillegg til at Bystyret 21.mars skal
votere over om det skal presses på en avgjørelse angående fortgang i saken om Dolomitt på Ljøsenhammarn. Disse sakene bør ses i sammenheng -her blir man angrepet fra flere sider og man antar at infrastrukturen til ett eventuelt dolomittbrudd vil være fordelaktig ved etablering av vindkraft i samme område, forklarer Hansgård.

Aksjonsgruppen mot vindturbiner i gamle Skjerstad kommune har en plan for hvordan de skal møte påtrykket fra kommunen, og jobber videre for å forhindre at planene blir satt ut i live.

- Vi jobber systematisk videre med innhenting av uttalelser fra berørte parter, følger nøye med på politikere og administrasjon sin videre håndtering og avgjørelser i saken, understreker Hansgård.

OPPSLUTNING. - Jeg er dypt takknemlig og rørt over støtten og all hjelp vi fikk fra lokalbefolkningen, i forbindelse med arrangementet. Folk stilte med kake og hjalp til både før, under og etter møtet, sier Hanne Hansgård. Foto: Foto: Lars Olav Handeland
OPPSLUTNING. - Jeg er dypt takknemlig og rørt over støtten og all hjelp vi fikk fra lokalbefolkningen, i forbindelse med arrangementet. Folk stilte med kake og hjalp til både før, under og etter møtet, sier Hanne Hansgård.

Lover flere folkemøter

Det ble under møtet ytret ønske om nytt folkemøte videre i prosessen slik at alle kan fortsette å være oppdatert og informert. Hansgård bekrefter at de vil arrangere flere møter i tiden som kommer, slik at lokalbefolkningen kan følge med i saken.

- Ett nytt møte planlegges i mai eller juni. Dette påvirker jo ikke bare grunneiere, men alle som bor og bruker området, slik som hytteeiere, campingfolk, turgåere, friluftsnytere og så videre. Det eneste rette er å sørge for at informasjonen når ut til alle. For dette berører alle, avslutter Hansgård.

Nøkkelord

Powered by Labrador CMS