- Vi har hatt det fantastisk, det er hyggelig å bli tatt i mot på denne måten. Selvsagt er det både behagelig og hyggelig på samme tid, dette har vært topp. Det er alltid behagelig å bli pusket med av frisøren, sa Mona Harriet Jenssen.
En av de tolv som var med på en drømmekveld på Fauske.
Hun står der med ny frisyre og totalt nystilet etter et par timer i frisørstolen og en tur i bakrommet for ny kledning. Nå er hun klar til å gå på en bedre middag.
Da Krølle Frisør lukket sine dører for arbeidsdagen onsdag kveld, var det ikke slutt for de ansatte. På ettermiddagen fylte de salongen med brukere fra rus- og psykisk helsetjeneste i Fauske.
I herreavdelingen er det Arvid Jacobsen som sitter i frisørstolen. Bodøværingen som nå er bosatt i Sulis, setter pris på dette tilbudet. Frisør Gunilla Kaspersen sørger for at Arvid får en helt ny style på håret og stusser den enorme barten.
Fem-seks mannfolk sitter og venter på tur. Her skal det klippes, her blir de stylet. Noen av dem er litt urolig, går litt ut og kommer inn igjen. Det er uvanlig for dem at det er de det gjøres stas på. Her stiller åtte frisører på sin fritid for å gjøre det til en hyggelig kveld for dem, la dem får det siste i hårmoter og frisyre.
Frisyrene i 2018 skal være avslappede, og kreve mindre styling. Lave hestehaler, løse lugger og naturlige bølger eller fall er for eksempel midt i blinken. Det er i alle fall hva motebladene sier nå.
I dameavdelingen er det fem damer som har kommet seg på plass i stolene med hver sin frisør som gir dem et helt nytt utseende. Det er ikke så ofte de stiller spørsmålet «Hva skal jeg gjøre med håret mitt?» Men her kunne de gjøre det, få råd fra frisøren, kanskje ny farge eller en ny style.
Det er vel sjelden vi føler oss freshere enn når vi kommer rett fra frisørstolen. Stil og personlighet kommer også tydelig fram gjennom hva du gjør med håret ditt, så sørg for at du er oppdatert på hva som gjelder i år.
Dette er andre året at Krølle Frisør åpner sine dører for brukere fra rus- og psykiatrisk helsetjeneste i Fauske. I fjor var de seks som møtte, i år var antallet doblet til 12. I fjor var det «bare» klipp på Krølle de seks fikk utført.
- Jeg er med for andre gang. Det er godt å kunne få lov å bidra for en slik kveld, sier Monica Dreyer Solvoll.
Hun får mange gode tilbakemeldinger denne kvelden.
Denne gangen hadde Hans Marius fått med seg både Epas med Tom Erik Pedersen og Enter med Dyveke Abrahamsen som begge stilte med klær for å dresse opp de 12 litt, før de skulle ut på byen.
Med seg hadde også de hver sin julekalender av det litt spesielle slaget som Kristine Pedersen ved Til Bords bidro med.
Etter to-tre timer har alle blitt nyfrisert og stylet opp, fått seg noe nytt på seg og dermed klar for en tur på byen. De tusler bort til Scandic Fauske Hotell som også bidrar denne kvelden. Hotellet gir sitt bidrag i form av en julebuffé hvor de 12 kan nyte god mat i hyggelige omgivelser.
- Det er godt å kunne sette seg ned i en god stol og få ete godt måltid, sier en av dem og setter seg godt til rette med ribbe og pinnekjøtt på tallerkenen før han legger til: - Dette skal jeg nyte.
- Det er godt å få lov å hjelpe andre, sier Hans Marius Steinbakk litt stille, før han legger til:
- Vi kan ikke bare tenke på oss selv i denne tiden, vi har mange som sliter har det tøft og vi kan gjerne bidra for dem. De kan godt få en kveld der de føler at noen setter pris på dem og viser dem litt omtanke, det handler om å stille opp for andre.
Det er ikke bare det at 41-årige Hans Marius har blitt pappa, som har gjort Harley-entusiasten og tøffingen litt mer mye på sine voksne dager. Den daglige leder og innehaveren av Krølle Frisørsalong er nok mest kjent som Harley-entusiast og Turnout-medlemmet som tidligere var fotballspiller.
Sist sommer var han også med for andre året og arrangerte motorshow på Fauske. Motorsykkelen har blitt nedprioritert, og han bruker heller tid sammen med dattera. Så livet har tatt en ny vending for Hans Marius.
Det at han stiller opp nå for denne gruppen er ikke eneste gangen. Under Gata-festivalen hadde salongen plass inne på festivalområdet. De som ble stylet der, kunne betale hva de ville for denne tjenesten.
Pengene som de tok inn, 11.700 kroner, gikk til Rus og psykisk helsetjeneste i Fauske. Enda mer penger ble det da han under motorshowet auksjonerte bort et maleri av Lisbet Blekastad, som sørget for 65.000 kroner i inntekt til brukerne.
- Vi har fått store ringvirkninger av dette. Der er nærmest bonus, sier miljøterapeut Stian Olsen.
Han forteller at det er mye lettere å gå til næringsliv og andre å spørre om sponsing eller deltakelsen.
Han forteller hvordan Petter Uteligger kom til Fauske og holdt foredrag for alle ansatte i rus- og psykiatri i Salten, med Fauske kommune som arrangør. I kjølvannet av dette var også bryteren John Rønningen med både OL og VM mesterskap bak seg, en tur på Fauske hvor han stilte i kinosalen. Rønningen ga en utrolig tilbakemelding etter sitt besøk på Fauske.
- Hvor har du det fra at du vil hjelpe andre, Hans Marius Steinbakk?
- Jeg har fått en god oppdragelse hjemme.
Han har også opplevd å miste flere nære venner, både jenter og gutter, som har gått bort så alt for tidlig. Dette vil han helst ikke snakke om.
- Jeg har dessverre for mange graver å gå til på kirkegården, venner som jeg har mistet og som har gått bort alt for tidlig. Man blir ikke helt upåvirket av dette.
Det sier daglig leder ved Krølle Frisør AS, Hans Marius Steinbakk, når han for andre året på rad tok han initiativet til å gjøre førjulstida litt koseligere for brukere av rus- og psykisk helsetjeneste i Fauske.
I et bakrom styrer miljøterapeutene Julie Eriksen og Stian Olsen. De har mange poser med klær både til herrer og damer, pluss smykker og pynt til damene, som de legger fram for dem som skal ha det.
De gir mye skryt til Hans Marius Steinbakk for det initiativet han har tatt. At han har fått med seg andre både butikker og restauranter og laget til en helaften.
- Vi vet at dette betyr svært mye for denne gruppen med brukere som vi har med, de setter stor pris på dette, sier Stian Olsen.
Miljøterapeutene hadde plukket ut tolv personer som de følte trengte oppvartningen mest.