HAR ADVART. Anita Katrin Helgesen er leder for Utdanningsforbundet på Fauske. Gjennom flere uttalelser har hun advart mot budsjettkutt i Fauskeskolene. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
HAR ADVART. Anita Katrin Helgesen er leder for Utdanningsforbundet på Fauske. Gjennom flere uttalelser har hun advart mot budsjettkutt i Fauskeskolene.

Mener lærerflukt er varslet krise:

- Vi har vært bekymret lenge

Lederen for Utdanningsforbundet på Fauske, Anita Katrin Helgesen mener lærerflukten fra Vestmyra skole er en varslet krise.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - At så mange har sluttet, er en varslet krise. Som forbund har vi vært bekymret lenge, og vi har uttalt oss ved flere anledninger om hva som rører seg i skolen, og om de utfordringene som vi har sett, sier Helgesen.

Hun mener kuttene i antall ansatte på Fauskeskolene som har pågått gjennom flere år, har medført stor arbeidsbelastning på de gjenværende ansatte.

Fører til usikkerhet

Helgesen forteller at mange lærere kjenner på usikkerhet rundt budsjettkutt:

- Det har vært kutt fra kommunen sin side, år etter år. Da er det naturlig at lærere blir redde for å miste jobben om det blir slik at flere stillinger skal kuttes. Det er heller ikke til å legge skjul på at lærerne som står igjen etter at stillinger er kuttet, får en mye større arbeidsbelastning, sier Helgesen og påpeker videre:

- Det blir stadig tøffere å stå i læreryrket, og spesielt med den adferdsproblematikken som har blomstret opp.

Viktig rekruttering

Hun mener fokuset fremover må ligge på hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye lærere, og hvordan de skal klare å beholde de som allerede er ansatt.

- I tillegg til at Fauske kommune må bli flinkere til å rekruttere nye lærere, så mener jeg også at det var feil å kutte miljøarbeiderstillinger. Det skulle helst ha vært en miljøarbeider på hvert trinn, sier hun og legger videre til:

- Jeg vet at miljøarbeiderne gjorde en god jobb med å få ting på rett kjøl når det brant som verst med adferdsproblematikk.

Elever som sliter

Hun forklarer at undervisningspersonellets erfaring de siste årene, er at det har blitt en større andel av elever med ulike psykiske problemer. Helgesen frykter at elevene ikke blir sett i en travel arbeidshverdag, og at lærerne ikke får tid nok til å jobbe forebyggende.

- Ansatte blir oftere utsatt for trusler og vold i dagens skole på Fauske, noe som igjen kan føre til slitasje, sykemeldinger og lærerflukt, advarte hun kommunen i en budsjettuttalelse allerede i november 2021.

Helgesen forklarer at det er spesialundervisninga det går utover når det er sykefravær.

- Da må det settes inn vikarer, som ofte er ufaglærte. Og da er det de barna som trenger spesialundervisning det går utover, sier hun før hun avslutter:

- Har man kvalifiserte folk som har god klasseledelse, så kan man avverge mye adferdsproblematikk.

Helgesen mener også at det er beklagelig at kommunestyret som skoleeier ikke har fått behandlet kontrollutvalgets uttalelse i forhold til avvik i skolen.

Nøkkelord

Powered by Labrador CMS