- Vi har en opphopning av attraksjoner som du knapt finner andre plasser i Norge

Partiet Rødt fikk gehør i fylkestinget for forslaget om å skilte veien til Sulis bedre.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Det var i forbindelse med at den nye turismeplanen for Sulitjelma var oppe til behandling, at forslaget til Rødt ble spilt inn under fylkestingsmøtet i Mosjøen. Partiet ønsker å få utredet muligheten for å få merket avkjøring fra E6 på Finneid med severdighetsskilting eller turistveg.

- Dette har ikke vært spilt inn tidligere formelt, men det har pratet om det i ulike fora, forteller Per Gunnar Skotåm.

En rekke severdigheter

I Rødts forslag står det at veien fra avkjøring E6 mot Sulitjelma på FV 830 er en sammenhengende rekke severdigheter:

«Vegtraseen følger den opprinnelige jernbanetraseen til Sulitjelma. Den passerer avkjøring til utlastingsanleggene for kis på Sjønstå hvor Sjønstå gård også ligger. Den passerer stasjonsbygningen på Sjønstådalen stasjon og ender i første omgang i Gruvebyen Sulitjelma med museum og besøksgruve samt de tidligere industrianlegg. Videre går veien for å ende opp i gruvebyen Jakobsbakken, som har bevart sin historiske autensitet.»

Kvalifiserer ikke

- Til tross for denne serien med severdigheter, kvalifiserer ikke Sulitjelma, Jakobsbakken eller vegen til skilting som severdighet ved E6, sier Skotåm, og sier at retningslinjene fra vegvesenet krever at det må være minimum fire kilometer til en severdighet.

Fylkestinget skal be Fylkesrådet få en vurdering fra statens Vegvesen hvorvidt kriteriene for merking som severdighet likevel gir rom for en slik klassifisering utfra en helhetsvurdering.

Vegvesenets kriterier

Statens vegvesen opererer med visse kriterier som skal innfris for at brune skilter skal kunne benyttes. Kriteriene i skiltforskiften innebærer blant annet krav til:

-Tilrettelagt parkering

-Tilgjengelig informasjon om severdigheten, på flere språk

-Universell utforming

-At skiltet er anbefalt av kompetent myndighet på fylkesnivå, eksempel fylkeskonservator, kulturmyndighet eller miljøvernavdeling.

Må jobbes mer med

For øvrig vedtok Fylkestinget Nordlandsmuseets strategiplan for utviklingen av museet i Sulitjelma. Fylkestinget ber om at strategiplanen i større grad vektlegger formidling til barn og unge, formidling av den samiske kulturen, formidling av andre områder i Sulitjelma, forskningsaspektet og tydeliggjør hvordan opplevelsene skal gjøres attraktive.

- Fylkestinget ser at planene om å legge tak over, eller dekke over, ruinene til smeltehytte på Fagerli, og den planlagte overbygde forbindelsen mellom museet og kraftstasjonen kan være uheldig for kulturmiljøet i Fagerlia. Disse forslagene må derfor diskuteres nærmere i den videre oppfølgingen av strategiplanen, står det i vedtaket.

Stengt gruve

Som Saltenposten har omtalt tidligere så har Nordlandsmuseet har sett seg nødt til å stenge både besøksgruva og kraftstasjonen for publikum av sikkerhetsmessige hensyn. Ved smeltehytteruinen er det fare for nedfall av stein og gruvemuseet trenger oppgradering slik at de ansatte får tilfredsstillende arbeidsforhold.

Powered by Labrador CMS