For litt over et år siden innledet Saltdal kommune frivillighetens år da ordfører Rune Berg delte ut Saltdal kommunes Frivillighetspris til Saltdal Røde Kors hjelpekorps, representert av Kenneth R. Karlsen og Ørjan Larsos. Foto: Espen Johansen
For litt over et år siden innledet Saltdal kommune frivillighetens år da ordfører Rune Berg delte ut Saltdal kommunes Frivillighetspris til Saltdal Røde Kors hjelpekorps, representert av Kenneth R. Karlsen og Ørjan Larsos.

Synspunkt

Vi hadde vært et fattigere samfunn uten dem

Selv om Frivillighetens år straks er over, betyr det ikke at vi skal gjøre noen mindre innsats i 2023.

Publisert Sist oppdatert

Vi skal ikke gjøre noen mindre innsats i 2023

- Vi blir et veldig fattig samfunn uten frivilligheten.

Ordene tilhører varaordfører Sverre Breivik, en av de som har vært med i arbeidsgruppa/komiteen for frivillighetsåret i Saltdal.

Kommunen har nemlig vært én av fire pilotkommuner i Norge som har gjort noe ekstra ut av Frivillighetens år.

Siste stuntet de gjorde var å overraske Wanja Blind på Tørst'n pub under arrangementet hun og kollega Edith Søreng dro i gang på puben julaften.

Wanja fikk et bilde, signert Bjørnar Meisler, som synlig bevis på at komiteen setter pris på det hun har gjort og gjør av frivillig arbeid.

Her snakker vi ikke bare om å invitere vanskeligstilte eller ensomme mennesker til julefest, men også blant annet all tid hun har brukt som fotballtrener.

Under julegrantenningen på Rognan tidligere i vinter, fikk Inger-Lovise Knoph og samboer Idar Eriksen frivillighetsprisen for Saltdal.

- De stiller alltid opp for andre, og om ingen spør dem om hjelp, så ringer de likevel for å høre om de kan bidra med noe, sa ordfører Rune Berg i begrunnelsen.

To ja-mennesker, rett og slett. Akkurat slik Sverre Breivik beskriver Wanja Blind.

I starten av desember ble Fauske kommune sin frivillighetspris delt ut. Mange nikket nok anerkjennende da det ble klart at det var Aksel Nilsen (86) som var mottakeren.

Han har vært medlem i Nasjonalforeningen Fauske demensforening i mange år, og har også vært representant i styret.

Gjennom sitt frivillige arbeid sørger han for musikk på lørdagskafeen som foreningen arrangerer på Fauske Helsetun, og er i tillegg aktivitetsvenn, støttekontakt og verge.

Selv er han nokså beskjeden, og mener at det er mange i Fauske som hadde fortjent prisen.

Han setter for øvrig ord på hvorfor han bruker så mye tid på frivillig arbeid: - Det betyr så mye å gjøre noe godt for andre og være en glede i hverdagen deres.

Nilsen oppfordret også flere til å stille opp som frivillige på en eller annen måte.

- For det første er det hyggelig, og for det andre så er det stort behov for det. Det er veldig mange som trenger både stort og smått av hjelp, ifølge den aktive pensjonisten.

Ifølge nettsiden frivillig.no er 61 prosent av Norges befolkning involvert i frivillig arbeid på et eller annet plan. Av de resterende 39 prosentene som ikke er involvert i frivillig arbeid, er det kun 19 av dem som ikke ønsker å være det.

De resterende ønsker å bidra eller kjenner kanskje ikke godt nok til tilbudene til å vite om noe som passer for dem å være med på. Denne gruppen utgjør rundt 500.000 nordmenn.

Da Wanja Blind og kollegaen Edith Søreng gikk ut med at de ville holde åpent noen timer på julaften for å stelle i stand middag og hygge for folk som ikke hadde noen å feire sammen med, manglet det ikke på respons fra folk som ville bidra.

Både næringsliv og privatpersoner ønsket å gi noe eller hjelpe til på en eller annen måte.

- Dette er en kommune der vi bryr oss om hverandre, vi har bare ikke visst hvordan vi skulle gjøre det. Det er mange som sier at de har hatt lyst til å gi noe til noen som trenger det, de har bare ventet på en mulighet, fortalte Blind i forkant av arrangementet.

Selv om Frivillighetens år straks er over, betyr det ikke at vi skal gjøre noen mindre innsats i 2023. Det gjelder bare å få ut budskapet om hvor, når og hvordan folk kan bidra.

Godt nyttår!

Powered by Labrador CMS