VINDKART. Dette kartet viser vindberegninger i Sørfold kommune. Mørkeblått er minst vind. Rødt er mest vind. Foto: Eolus vind
VINDKART. Dette kartet viser vindberegninger i Sørfold kommune. Mørkeblått er minst vind. Rødt er mest vind.

Prosjektleder om vindkraft i Sørfold:

- Vi er i en tidlig fase

- Vi ser på flere områder i Sørfold, sier Gustav Grumert, prosjektleder i Eolus vind.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Firmaet som står bak blant annet Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn, har kastet sine øyne på Sørfold, men vil foreløpig ikke si noe om hvilke steder som er mest aktuelle.

- Det finnes ingen bestemte områder i kommunen, men vi arbeider ut i fra vindressurser og der det påvirker omgivelsene minst, sier prosjektleder Gustav Grumert.

- Jeg har hørt at Sisofjellet kan være aktuelt?

- Sisofjellet er interessant og har gode vindressurser, samt andre gode forutsetninger for et bra prosjekt. Om vi går videre med ett spesifikt område, gjenstår å se.

Les også: Lokal gruppe mot vindturbiner tok av

Åpen prosess

Tirsdag var Ørjan Rosvold, byggeprosjektleder i Eolus vind, i plan- og ressursutvalget, for å informere politikerne der om firmaet, deres norske prosjekter og gangen i en søknadsprosess om vindkraftverk.

Hans kollega Gustav Grumert understreker at poenget med møtet og eventuelle lokale kontakter i denne fasen er å vurdere om kommunen er passende for vindkraft.

- Det gjør vi gjennom lokal kommunikasjon og diskusjon. Eolus støtter en åpen prosess med lokale innspill. Jeg vil påpeke at vi er i en veldig tidlig fase, sier han.

- Har ingen avtale

Saltenposten har tidligere skrevet at det var grunneieren Statskog som kontakt Sørfold-ordføreren med tanke på å etablere vindkraftverk. Det betyr ikke at de har inngått noen avtale med Eolus vind.

- Det finnes ingen avtale med Statskog som gjelder vindkraft i området. Eolus har kontakt med mange grunneiere og flere store skogsbolag rundt om i Norge. Statskog og Eolus samarbeider allerede i blant annet Øyfjellet og Stigafjellet i Rogaland. Normalt tar Eolus kontakt med grunneiere, og kommer til å gjøre det også i dette tilfellet, sier Grumert.

- Er det andre grunneiere i de aktuelle områdene enn Statskog, og har dere eventuelt kontaktet dem?

- Det finnes flere private grunneiere i kommunen som eventuelt kan bli berørt av vindkraft. Hvis Eolus bestemmer seg for å gå videre med et projekt, kommer vi selvsagt til å kontakte dem.

Ønsker tidlig dialog

Grumert beskriver konsesjonsprosessen i Norge som lang og inkluderende.

- Møtet med kommunen inngår ikke i noen konsesjonsprosess, men var ment for å informere tidlig og før man starter en prosess. Det var helt enkelt et ekstra steg for å sjekke med de som kan området best, kommunen og innbyggere, om vindkraft kan være aktuelt.

Neste steg, som heller ikke inngår i konsesjonprosessen, men vil være et ledd i å etablere en tidlig dialog, er å presentere planene for kommunen i detalj.

- Etter det kan det bli aktuelt å sende en melding til NVE. Etter en offentlig høring av meldingen, setter NVE krav til hvordan konsekvensutredningen skal gjennomføres, avslutter Gustav Grumert.

Powered by Labrador CMS