EN GLAD GJENG. - Det er nesten litt for god stemning nå, uttalte dirigent Ole Bøhlerengen etter korkonkurransen i York i England, der Saltdal mannskor stakk av med seieren.
EN GLAD GJENG. - Det er nesten litt for god stemning nå, uttalte dirigent Ole Bøhlerengen etter korkonkurransen i York i England, der Saltdal mannskor stakk av med seieren.FØRSTEPRISEN. - Dette er en slags anerkjennelse om at det vi holder på med fungerer godt, uttaler dirigenten Ole Bøhlerengen.

Vant korkonkurranse i York: - De var litt skeptiske til et mannskor fra Nord-Norge

Saltdal mannskor stakk av med seieren under korkonkurransen i York i England.

Publisert Sist oppdatert

Korfestivalen i York: York i England er full av gammel historie og kjent for sin utsøkte arkitektur og sjarmerende brosteinsgater. Byen ble grunnlagt av romerne, men overtatt av skandinaviske vikinger på 800-tallet. Helt siden den gang fikk byen navnet Jorvik, som senere ble til York. En musikalsk festival i slutten av mai betyr et eget skandinavisk innslag midt i en meget travel turistperiode. Byen har alltid mange turister, og de deltakende korene vil av den grunn mest mulig bli plassert sentralt i byen. Festivalkorene skal nemlig sette sitt preg på byen i disse dagene. Den skandinaviske korkonkurransen har blitt holdt i York i 20 år, og er en konkurranse mellom amatørkor. Dommerpanelet består av en politisk valgt borgermester, som er den offisielle personen fra York som sitter i juryen, en fagperson som jobber som dirigent i York på profesjonell basis, og en person som er daglig leder i Visit York.

York i England er full av gammel historie og kjent for sin utsøkte arkitektur og sjarmerende brosteinsgater.

Byen ble grunnlagt av romerne, men overtatt av skandinaviske vikinger på 800-tallet. Helt siden den gang fikk byen navnet Jorvik, som senere ble til York.

En musikalsk festival i slutten av mai betyr et eget skandinavisk innslag midt i en meget travel turistperiode. Byen har alltid mange turister, og de deltakende korene vil av den grunn mest mulig bli plassert sentralt i byen. Festivalkorene skal nemlig sette sitt preg på byen i disse dagene.

Den skandinaviske korkonkurransen har blitt holdt i York i 20 år, og er en konkurranse mellom amatørkor. Dommerpanelet består av en politisk valgt borgermester, som er den offisielle personen fra York som sitter i juryen, en fagperson som jobber som dirigent i York på profesjonell basis, og en person som er daglig leder i Visit York.

Det er den første offisielle korkonkurransen det erfarne mannskoret har deltatt i. Til høsten fyller de 35 år, og nå kan de i tillegg banke seg på brystet med den gjeve tittelen. Ifølge dirigent Ole Bøhlerengen har koret øvd mye siden de meldte seg på for ett år siden.

- Siden det var vår første konkurranse, har vi gruet ganske mye. Som dirigent har jeg hørt at det er hardt å gå inn i sin første konkurranse, sier han.

Målrettet trening

Dirigenten syns likevel det passer særlig bra i år, fordi mannskoret skal ha et stort samarbeid med Sølvguttene i oktober. Dermed fikk de målrettet trening til det prosjektet også.

- Vi har fått mye tilbakemeldinger når vi har vært her, noen kom og sa de var litt skeptisk til et mannskor fra Nord-Norge. Vi hadde ingen gode erfaringer eller referanser med oss. Men da de hørte oss, så var det sånn "oi".

FØRSTEPRISEN. - Dette er en slags anerkjennelse om at det vi holder på med fungerer godt, uttaler dirigenten Ole Bøhlerengen.
FØRSTEPRISEN. - Dette er en slags anerkjennelse om at det vi holder på med fungerer godt, uttaler dirigenten Ole Bøhlerengen.

- Hva betyr det å vinne en slik pris?

- Det betyr egentlig ganske mye, man får en slags anerkjennelse om at det vi holder på med fungerer godt. En ting er sang, vi er alle amatørsangere, men at vi klarer å formidle noe er så bra.

Mannskoret synger en del viser av irsk, britisk og skandinavisk avstamming. Det handler mye om sjøfart, og det å reise fra noen som venter til man kommer tilbake.

- De visene har vi blitt veldig glad og har hatt de med oss en stund. Vi synger også på nordnorsk, blant annet Ola Bremnes sin "Mi pia din gutt". Vi har gjort den til vår egen greie.

God klang og mye sjarm

- Hva var utslagsgivende for at dere stakk av med seieren?
- Det de sier er at det er god klang i koret, vi er godt sammensveiset, godt sammensatt og formidler godt. De var tre kvinner i juryen, som hørte på menn som synger om kjærlighet og savn. Vi avsluttet med slengkyss, men det blir bare spekulasjoner om akkurat det ble avgjørende, sier en humoristisk dirigent.

Det ble tett program og strengt regime for mannskoret. Etter konkurransen hadde de konsert i York, deretter var det fest, og så gudstjeneste morgenen etter, med oppvarming fra klokka sju.

- Hvordan er stemninga i gjengen etter denne bragden?
- Stemninga er nesten litt for god. De er litt i fyr og flamme, ikke bare vant de konkurransen, men også festen. Det er en fantastisk gjeng.

Tirsdag morgen reiser koret hjem. Men først skal de til Aidensfield kjent fra serien "Med hjartet på rette staden" og deretter blir det dagstur på vestkysten av England.

To jubileer

Bøhlerengen tror samarbeidet med Sølvguttene i tillegg til konkurransen blir korets høydepunkt i år. Og han nevner i farten et annet jubileum.

- I høst har jeg dirigert koret i ti år. Det er et ærefullt oppdrag, det er veldig morsomt. Det var ingen som ante at vi skulle vi vinne, vi ble tatt litt på senga. Men gutta leverte, for å si det rett ut.

- Hvordan går samarbeidet med Sølvguttene?
- Det går sin gang. Det har vært mye administrativ jobbing og tilrettelegging. Mye programjobbing fram mot turné, Skjerstad kirke først, deretter Saltdal kirke og Bodø domkirke. I januar hadde vi inne en sangpedagog som hjalp oss, og vi skal ha ny time i september. Det er en helt annen seriøsitet og et annet nivå enn vi noen gang har jobbet på. De får tynt seg litt, disse gutta.

Powered by Labrador CMS