MER JOBB. Her er de helt i innspurten av valget i lokalene på Vensmoen i Saltdal. Nå gjenstår etterarbeidet, både i kommunene og fylkeskommunen. Foto: Tarjei Abelsen
MER JOBB. Her er de helt i innspurten av valget i lokalene på Vensmoen i Saltdal. Nå gjenstår etterarbeidet, både i kommunene og fylkeskommunen.

VALG 2019

Valget er over, men mye jobb gjenstår

Selv om valget er gjennomført, gjenstår mye arbeid både i kommunene og fylkeskommunen.

Publisert Sist oppdatert

Her forklarerer seniorrådgiver Grethe Breimo i Kommunal- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland hva det er kommunene må gjøre framover.

Konstituerende møte

- Etter valget skal det nye kommunestyret konstituere seg. I henhold til kommuneloven må dette skje innen utgangen av oktober måned, forklarer Breimo på Fylkesmannens nettside.

Sittende ordfører innkaller til møtet, og leder møtet fram til ny ordfører er valgt. Innkallingen skal skje med minst 14 dagers varsel.

- Det spesielle i år er at vi har fått en ny kommunelov, og at bestemmelsene som gjelder valg av folkevalgte organer trer i kraft fra det konstituerende møte, sier seniorrådgiveren.

Godkjenner valget

Første sak på det konstituerende møtet, er godkjenning av valgoppgjøret. Det nye kommunestyret må ta stilling til om kommunestyrevalget er gyldig og kan godkjennes. Dette skjer på bakgrunn av innstilling fra valgstyret.

- Tidligere var det Fylkesmannen som skulle gå gjennom valgboka og kontrollere valgoppgjøret for kommunestyrevalget. Da det kom ny valglov for en del år tilbake ble det av flere grunner bestemt at det nyvalgte kommunestyret selv skulle godkjenne valgoppgjøret, sier Breimo.

Velger utvalg

Kommunestyret skal deretter velge formannskap, ordfører og varaordfører. Ordføreren skal velges blant formannskapets faste medlemmer og det er derfor viktig at formannskapet velges først.

Når det er valgt ordfører, overtar han eller hun møteledelsen. Kommunestyret skal så velge kontrollutvalg.

- Det bør også velges andre folkevalgte organer i det konstituerende møtet. Dette er ikke et krav, men kommunene må være oppmerksom på at eksisterende faste utvalg og komiteer ikke kan sitte lenger enn til årsskiftet. Kommunen må altså velge sine utvalg før årsskiftet, for at organet ikke skal tre ut av funksjon, understreker Breimo.

Kjønnsmessig representasjon

Valgene skal gjennomføres som forholdsvalg dersom et medlem krever det. Ellers gjennomføres det som avtalevalg. Kommunene må se hen til bestemmelsene om kjønnsmessig representasjon når valgene skal gjennomføres, ifølge Breimo.

Nærmere veiledning om valg av folkevalgte organer er behandlet i konstitueringsrundskriver fra departementet.

For øvrig er Fylkesmannen behjelpelig med å svare på spørsmål knyttet til de problemstillinger som reiser seg i forbindelse med valgene som skal gjennomføres i tiden fremover, og man finner mer informasjon på hjemmesiden deres.

Powered by Labrador CMS