GUDSTJENESTE. På berget i bakgrunnen skal sokneprest Dirk Gieselmann holde gudstjeneste kommende søndag, 27. august.
GUDSTJENESTE. På berget i bakgrunnen skal sokneprest Dirk Gieselmann holde gudstjeneste kommende søndag, 27. august.

Her skal Dirk og kollegene samle folk for femte år på rad

Kommende søndag har sokneprest Dirk Torsvik Gieselmann og menighetene i Fauske og Sørfold utegudstjeneste ved Valvatnet.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Han inviterer til en grenseløs gudstjeneste under himmelens tak ved Valvatnet, der det skal være fokus på skaperverket og på forvalter-ansvaret vi mennesker har.

Samarbeid

- Gudstjenesten er et samarbeid mellom Sørfold og Fauske menighet. Da passer Valvatnet fint ettersom grensen mellom de to menighetene går her ved Valvatnet, sier soknepresten.

- Vi kaller det litt spøkefullt for ”På grensen til samarbeid”. Det kan gjelde på flere nivå, både i forhold til naboskapet vårt og i forhold til Vårherre, sier Dirk Torsvik Gieselmann.

Han er forøvrig gift med soknepresten i Sørfold, Lisbeth Torsvik Gieselmann.

Musikk

Kirkemusiker Svetlana Jensen skal være forsanger under gudstjenesten, og Dirk Gieselmann håper på at både trekkspill og trompet skal akkompagnere under underveis. Selv spiller han trompet.

Diakonene Connie Bakken i Sørfold menighet og Aina Paulsen i Fauske menighet skal også bidra.

Grilling

Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe, det vil si bålkaffe og grilling.

- Folk får ta med seg noe godt å grille, så skal vi sørge for kaffe og at bålet er tent, sier Dirk Gieselmann.

Han håper på godt vær.

- I fjor var det 27 grader, og folk badet, husker han.

Hutre sammen

Hvordan været blir i år, er det for tidlig å si.

- Men med mindre verden går under, blir det frilufts-gudstjeneste søndag. Folk får kle seg etter været. Uansett blir det en naturopplevelse, og i godt fellesskap kan vi hutre litt sammen, sier soknepresten.

Han vil be om godt vær.

- Men jeg har ikke bedre forbindelse i så måte enn alle andre, sier han.

- Berge stumpene

Gieselmann er opptatt av hvordan
vi forvalter jorda, og viser til at menneskene har et ansvar for å overlevere kloden til neste generasjon i bedre stand enn da vi fikk den.

- Det er samme målsetting som en bonde har for å forvalte gårdsbruket. Men når det gjelder jordkloden er det snart bare snakk om å berge stumpene, sier Gieselmann.

- Vi skal være ute og glede oss over skaperverket, sier presten som er opptatt av at forbruks-kulturen må endre seg. Målet må være å gi liv til andre, og unngå at jorda blir slaktet.

Skaperverket

Han minner om at mange av de første kristne var asketer som levde i kloster eller i ørkenen.

- Det er på tide av vi får tilbake en litt enklere livsstil. Vår verden er et vakkert hjem. I gamle dager var folk fokusert på det hinsidige, og brydde seg ikke så mye om hva som skjedde med jorda. Men jeg sier som Ole Brumm, ja takk begge deler, både å leve her og nå med glede og ansvar og å ha et håp og et perspektiv der og da for den andre siden. Den norske kirke må hegne om skaperverket, og da anbefaler også kirka sentralt en eller flere gudstjenester i friluft.

Stillhet

Når det er gudstjeneste inne i en kirke blir det spilt både preludium og postludium, gjerne ved orgelet. På utegudstjenesten overtar naturen denne rollen.

- Vi skal lytte til stillheten, høre på fugler og bølgeskvulp, eller vinden. Jeg håper gudstjenesten neste helg blir en fin inngang på sommeren, og ønsker alle en god sommer der de får ny kraft. I motsetning til tidligere år, begynner vi i år til vanlig kirketid, nemlig klokka 11.

Powered by Labrador CMS