Lisbeth Movik tar sykefraværet på alvor, men er ikke i tvil om at avdelingen skal klare å snu fraværssituasjonen.
Lisbeth Movik tar sykefraværet på alvor, men er ikke i tvil om at avdelingen skal klare å snu fraværssituasjonen.

Urovekkende høyt sykefravær

Administrasjonen i Beiarn kommune syns det er urovekkende at sykefraværet har steget i helsesektoren.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Tidligere har Beiarn kommune fått ros for å ha lavt sykefravær blant sine ansatte i helse- og omsorgssektoren. Nå har den positive trenden snudd.

Ser utfordringen

Økonomisjef Geir Arne Solbakk har uttalt til Saltenposten at sykefraværet var urovekkende høyt i 2017 og at det er en av grunnene til at helsesektoren har brukt mer penger enn budsjettert.

Kommunalleder for helse og omsorg, Lisbeth Movik, er positivt innstilt på å få ned sykefraværet igjen. Hun tar saken på alvor, men tar utfordringen på strak arm.

- Vi har jo lagt veldig lavt, men det har steget. Det er mye høyere enn det har vært. Vi har vært vant til å ligge litt lavere, så vi er litt obs på det nå, forteller hun.

Markant økning

Sykehjem og hjemmesykepleien har vært så lavt som syv prosent sykefravær tidligere. I 2017 var de oppe i 12,8 prosent, men i siste kvartal sank fraværet til 10,1 prosent.

Movik kan vanskelig si noe konkret om årsaken, men hun tror at det er flere sammensatte utfordringer som står bak økningen.

- Det er ikke så lett å si at det er den ene eller den andre årsaken, men i fjor hadde vi en omstillingsprosess og et veldig press på sykehjemmet med mange pasienter. Så det kan jo ha en sammenheng med det, forklarer hun.

Legger til rette

De slet også med å få tak i nok helsepersonell og måtte bruke vikarbyrå store deler av året.

At arbeidsmengden økte, gjorde også at belastningen på de ansatte steg parallelt.

- Og så har vi jo mange ansatte som har helseplager. Det har vi en åpen dialog om. Og når det da blir mer å gjøre, kan det føre til større sykefravær.

På rett kjøl

Nå er sykefraværet allerede på vei ned, ifølge Movik. Likevel tar de situasjonen på alvor og skal ha møte med tillitsvalgte og verneombud for å drøfte problematikken, og se på hvilke tiltak de kan gjøre.

- Det er viktig å ha en god dialog. Man vet jo at det i perioder vil være sykefravær innenfor helse og omsorg. Det er jo et tungt, fysisk arbeid. Det er viktig å ha nærvær med ledelsen med tanke på oppfølging, sier kommunallederen.

Omveltning

Kommunen har, som nevnt, vært gjennom en stor omstillingsprosess, hvor de har tatt ned antall sykehjemsplasser og økt antall plasser i omsorgsbolig.

- Vi har jobbet veldig hardt med omstillingsprosessen og det har vi jo lyktes med, sier hun.

Fem sykehjemsplasser er fjernet og kommunen har satset hardt på hjemmebasert omsorg. Flere mennesker flyttet fra sykehjemmet og inn i de nye boligene. Der får de mer privatliv, men fortsatt hjelpen de trenger.

- Vi har ikke kuttet bemanning, så vi har den samme bemanningen vi alltid har hatt. Det blir veldig spennende, nå framover, å se om vi klarer å satse på hjemmetjenester, avslutter hun blidt.

Powered by Labrador CMS