UT AV NAUSTET. Fra sjøsettingen av båten mandag. Fremst med blå jakke står Svein Nedregaard, mannen til Kari Nedregård. Deretter sønn til båtbygger, John Harald Jørgensen, Ole Petter Nybakk, Edvard Aune Jørgensen (oldebarn til båtbyggeren Ole J) og bakerst Leif Viktor Olsen. På høyre side er Frigg Ottar Os , Bjørnar Brændmo, Rune Jørgensen (barnbarn til OJ), Gustav Aune Jørgensen (oldebarn til OJ) og Tom Åge Kristensen. Foto: Harald Jentoft Strand
UT AV NAUSTET. Fra sjøsettingen av båten mandag. Fremst med blå jakke står Svein Nedregaard, mannen til Kari Nedregård. Deretter sønn til båtbygger, John Harald Jørgensen, Ole Petter Nybakk, Edvard Aune Jørgensen (oldebarn til båtbyggeren Ole J) og bakerst Leif Viktor Olsen. På høyre side er Frigg Ottar Os , Bjørnar Brændmo, Rune Jørgensen (barnbarn til OJ), Gustav Aune Jørgensen (oldebarn til OJ) og Tom Åge Kristensen.

Unik kulturskatt ut av naustet etter 40 år

En båt, bygd i Beiarn, ble mandag sjøsatt etter å ha stått 40 år i et naust i Beiarfjorden. Den viste seg å være potte tett og i meget god stand .

Publisert Sist oppdatert

Det er en unik kulturskatt som ble trukket ut fra naustet ved Agnesodden i Beiarn og sjøsatt.

- Det er en båt som ble ble bygget av båtbygger Ole Jørgensen på Storjord i Beiarn i 1948, og brukt av beboerne i Agnesli ved Beiarfjorden til transport og fiske. Etter 40 år i naustet viste båten seg å være potte tett og i meget god stand, forteller Harald Jentoft Strand som dokumenterte hendelsen.

Sønn av Ole Jørgensen, John Harald Jørgensen som bor på Storjord, var også med på sjøsettingen.

Det var også de tre døtrene etter Harald Karlsen som bygde opp Agnesli. De tre søstrene Aud Halvorsen (81), som nå er bosatt på Kjeller, Haldis Haugland (78) som bor i Åsane ved Bergen og Karin Nedregaard (70) som bor i Bodø, fulgte spent med på dette familieklenodiets ferd tilbake til bygda.

FIN OPPLEVESLE. Søstrene, fra venstre Aud Halvorsen, Karin May Nedregaard og Haldis Haugland syntes det var en fin opplevelse at båten ble sjøsatt. De har mange minner knyttet til den.
FIN OPPLEVESLE. Søstrene, fra venstre Aud Halvorsen, Karin May Nedregaard og Haldis Haugland syntes det var en fin opplevelse at båten ble sjøsatt. De har mange minner knyttet til den.

- Det var en flott gjeng, og vi var alle imponert over båten som har stått i naustet over 40 år var i så god stand. Vi hadde aldri trodd at den var såpass tett, man skulle tro den bare hadde ligget der i to-tre år, forteller Karin Nedregaard.

Hun husker godt at de dro med båten på besøk i Beiarfjorden i barndommen..

- Da lå vi i framskotten og frøs på tur hjem om kveldene.

Båten, som er utrustet med en ensylindret Sabb semi-dieselmotor på 3,8 hestekrefter, har vært på mange turer til Bodø. Med den fraktet Harald Karlsen blant annet ved til skolehuset på Øynes, og etter at familien flyttet til Bodø i 1958, fraktet han eternitt til nytt tak på Agnesli.

- Da hadde han vært i en trafikkulykke i Bodø, og gikk med krykker. Likevel bar han taket på ryggen med krykkene i handa og et eternitten i tau på ryggen, forteller Karin.

- Han var en sliter av en mann, og døde i 1983, legger hun til.

ØSTE. Edvard Aune Jørgensen, oldebarn til båtbyggeren satt i båten da den ble tauet til Tvervik. Han øste den underveis, men det var ikke mye vatn som kom inn.
ØSTE. Edvard Aune Jørgensen, oldebarn til båtbyggeren satt i båten da den ble tauet til Tvervik. Han øste den underveis, men det var ikke mye vatn som kom inn.

Hun er sikker på at faren ville satt pris på at båten nå blir tatt vare på.

- Det var en fin opplevelse for oss søstre å se den bli sjøsatt, samtidig som det var vemodig. Men den var for fin for å stå i naustet.

Nå blir båten tatt hånd om av historielaget. Før transporten fylte de etter med grease rundt propellakslingen.

- På turen inn til Tvervik, tok den inn etpar bøtter vann, men ikke verre en at den kunne auses med lite auskar. I Tvervik ble båten løftet opp av Frans Stensen transport og kjørt til Storjord. Her står den på Harrmoen, og vil bli respektfult tatt vare på, forteller Harald Jentoft Strand.

Det skal etterkommerne av båtbyggeren gjøre i samarbeid med Beiarn historielag. Båtbygger Ole Jørgensen var gammelonkel til leder av historelaget, Frigg Ottar Os.

Sønnen til båtbyggeren, John Harald Jørgensen, som bor på Storjord, var med på å hente båten. Det samme var Bjørnar Brændmo som er barnebarn av Ole Jørgensen.

- Vi er opptatt av båten blir tatt godt vare på. I Beiarn ble det bygd både store skøyter, sjarker og robåter. Denne sjarken på 18 fot er en spesiell type som folk hadde rundt omkring i Beiarfjorden. De ble brukt til fiske og transport i forbindelse med gårdsdrifta, og var en viktig del av næringsgrunnlaget og kommunikasjon som gjorde at folk kom seg mellom plassene, sier Frigg Ottar Os.

- Den er i fantastisk god stand. Eieren har vært nøye med å smøre den, og dessuten er den oppbevart på unik plass i forhold til temperatur og fuktighet, samt at den har vært skjermet for sollys.

Frigg Ottar har fått kjøpekontrakten for motoren.

- Motoren som ble satt i den var ny og kom fra fra Damsgård motorfabrikk i Bergen. Den ble sendt til Beiarn 4. april 1947 og kostet 1.060 kroner komplett med propell, inkludert frakt

BEVART. Motoren, en ensylindret Sabb semidisel på 3,8 hester, ble kjøpt i 1955 til båten. Kjøpekrontrakten er fortsatt bevart.
BEVART. Motoren, en ensylindret Sabb semidisel på 3,8 hester, ble kjøpt i 1955 til båten. Kjøpekrontrakten er fortsatt bevart.

- Nå er oppgaven å finne hus til båten. I første omgang ønsker vi oss en båtvogn å ha den på slik at vi kan sette den inn i garasje eller annet høvelig lokale, sier Frigg Ottar Os som gir honnør til søstrene som eide den før.

Søstrene har tatt fatt på oppgaven med å rydde litt i naustet. Karin Nedregaard forteller at det er feiret mange påsker her i Agnesli, og søstrene hennes dras nordover når det er sommer, De har kjøpt en ny båt de bruker.

- Jeg var åtte år da vi flyttet fra Beiarn, men minnes mye herfra. Broren vår, Magnar Karlsen døde for etpar år siden. Han var snekker og flink til å å vedlikeholde byggene her, sier Karin Nedregaard.

FRANK ØVREWALL

Powered by Labrador CMS