SKUFFET. Mathilde Winther var enormt skuffet over forslaget til statsbudsjett som ikke inneholdt midler til Sjunkhatten folkehøyskole. - Budsjettet er ikke vedtatt ennå, så politikerne skal få klar beskjed om at vi mener de prioriterer feil, sier hun. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
SKUFFET. Mathilde Winther var enormt skuffet over forslaget til statsbudsjett som ikke inneholdt midler til Sjunkhatten folkehøyskole. - Budsjettet er ikke vedtatt ennå, så politikerne skal få klar beskjed om at vi mener de prioriterer feil, sier hun.

Sjunkhatten ikke i statsbudsjettet

- Ungdommene fortjener mer

Mathilde Winther er skuffet over at Sjunkhatten folkehøgskole ikke får midler i forslaget til statsbudsjett. Men å gi opp er uaktuelt.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Det er skuffende, og spesielt i år. Alle som har fulgt prosjektet vet at det har vært mange skuffelser, men likevel har det vært framdrift, sier hun.

Da Fauna gikk inn og fikk prosjektet overlevert fra Fauske kommune for 11 år siden var de forberedt på at det kunne ta tid.

Holdt det varmt

- Etter åtte år med forrige regjering har vi fått til noe og vi har vært på statsbudsjettet med midler i tre år. Vi har hele tiden klart å få til noe politisk som har holdt prosjektet varmt. De som har sittet med makta har hatt lyst til å se det realisert, men nå er vi der at det ikke er en post i statsbudsjettet til å bygge skolen, fortsetter Winther.

- I etablering av nye folkehøgskoler er det mest vanlig å overta et gammelt bygg og tilpasse det til prosjektet. Det kan vi ikke gjøre med det formålet folkehøgskole har. Vi kan ikke vike fra formålet, lokasjon er satt av og tomt er ferdig regulert, sier hun videre.

Lojalitet til ungdommene

Winther er opptatt av viktigheten med samarbeid med Valnesfjord helsesportsenter, forsterkning av fagmiljø og bygge videre på det som er der slik at de to kan dra nytte av hverandre.

- Gjennom alle slagene på veien er det flere som har spurt oss hvorfor vi gidder, hvordan vi klarer å reise oss gang på gang. Svaret er lojaliteten til ungdommene som trenger dette prosjektet. Derfor klarer vi å holde døra på gløtt. Ungdommene fortjener det og det er et helt rått prosjekt, sier hun og vil ikke at dette skal bli enda en av de tingene som alle synes er en god idé, men som ikke blir noe av.

- Blir provosert

At både Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran, har uttalt hvor viktig prosjektet er provoserer henne når de samtidig ikke finner plass til det i budsjettet.

- Sjunkhatten er et kjempespennende prosjekt som vi bare må ha på plass. Nå har Høyre-regjeringen sittet på den i år, og brukt sin siste sjanse. Med Arbeiderpartiet i regjering skal vi ta tak i det – og vi er nødt til å få det realisert, sa Skjæran i en video som Avisa Nordland publiserte nylig.

- Brenner for saken

Vedum fulgte opp med at Senterpartiet brenner for folkehøgskoler, spesielt Sjunkhatten.

- Det er et sted der man kan utvikle seg, der ungdom kan møtes. Det er en skole for livet. Vi brenner for å få på plass skolen, og vi håper at vi sammen med andre, gode krefter i Fauske, i regionen – og nasjonalt skal få på plass folkehøgskolen.

Krever tiltak

- Dette er ikke uvanlig i politikken, det vet vi. Vi ba om 11 millioner til å avslutte forprosjektet, så det er ikke milliardinvesteringer de må finne plass til, sier Winther og fortsetter:

- All forskning og alle rapporter sier svart på hvitt at unge mennesker i utenforskap er et reelt problem som krever aktive tiltak. Folkehøgskoler er mer populært enn noen gang. I Norge har vi 88 av dem, men svært få i nord, og vi har ingen folkehøgskoler slik som Sjunkhatten vil bli. Ungdom med funksjonsnedsettelser har et dårligere tilbud. Vi har i praksis ei stor gruppe ungdommer som ikke engang kommer seg inn døra.

Bekymret i forkant

Hun sier at Fauske kommune har tatt ansvaret for å jobbe fram et prosjekt som vil løse noen av de store samfunnsutfordringene vi har som ikke er krig eller pandemi.

- Vår ambassadør Torstein Lerhol sier det godt med at rente, oljepriser og kriger kommer og går, men kampen mot utenforskap er konstant. Det har han helt rett i.

Tidligere har Winther og de som jobber med realisering av Sjunkhatten folkehøgskole alltid fått signaler i forkant av budsjettframlegging. Da det ikke var kommet noen slikt sist torsdag var hun bekymret, noe det viste seg at hun hadde all grunn til.

Skal ikke bli glemt

- Man skylder på at det var et vanskelig budsjett, men vi ser jo at det prioriteres én stor sak i Bodø på bekostning av mye annet. Nå er ikke dette det siste budsjettet i historien og det er nå heller ikke vedtatt ennå. Vi kan ikke til å tillate at prosjektet blir glemt. Det kan vi bare ikke gjøre. Det er ikke enkelt å sette seg opp på den hesten igjen etter å ha jobbet så hardt og bredt så lenge, og fått så mange lovnader. Ingen blir motivert av lovnader det ikke blir noe av. Men lojaliteten er der for å få prosjektet realisert. Det fortjener ungdommene, sier hun videre.

Jobbe med politikerne

Nå skal de inn i en prosess der det skal jobbes opp mot Stortinget, og uansett hva det ender med i desember, mener hun det er viktige prosesser for å minne politikerne på at dette har blitt feil.

- Sjunkhatten har et moment og vi jobber med utvikling av prosjektet. Anbudsdokumentene for neste fase er klare og det er bare å trykke på knappen. Vi har ennå noen kroner, men ikke nok til sette igang neste fase. Vi mister tid nå, men kan ikke være uansvarlige. Vi må vente til vi har pengene, sier Winther.

Region og fylke

Nå mener hun politikerne må på jobb.

- Prosjektet har alle svarene. Det er gjennomarbeidet og veldokumentert. Nå er det opp til politikerne å kjenne på ansvaret og de må ta det!, sier hun bestemt.

- Fauske har tatt et stort ansvar. Dette er imidlertid et felles ansvar, ikke bare for Fauske sine politikere, men også i Salten regionråd og Nordland fylkeskommune. Ermene må brettes opp, for det vil være helt grusomt om dette prosjektet må legges i skuffen, avslutter Mathilde Winther.

Powered by Labrador CMS