KONSEKVENSER. Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg frykter for tjenestetilbudet om kommunen bosetter flere flyktninger permanent. Foto: Lise Berntzen
KONSEKVENSER. Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg frykter for tjenestetilbudet om kommunen bosetter flere flyktninger permanent.

Leder:

Tvang til å bosette?

Ingen kommuner kan øke folketallet med over fem prosent over natta uten konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag behandlet kommunestyret i Fauske på nytt anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å bosette til sammen 60 flyktninger i 2023. Det betyr 20 mer enn det allerede er vedtatt.

I tillegg viste kommunedirektør Ellen Beate Lundberg til at kommunen allerede har fått indikasjoner på at det vil komme en forespørsel om å bosette 70 flere i 2024.

Det er tall som er oppsiktsvekkende høye, og som i saksutredningen fra administrasjonen blir ansett som langt utenfor det kommunen er i stand til å effektuere innenfor de rammene de har for å levere lovpålagte tjenester.

Da er det heller ikke så rart at et enstemmig kommunestyre sa nei til å imøtekomme IMDis forespørsel. Noe annet ville være totalt uansvarlig, både for de som bor i kommunen i dag og de som skulle kommet.

Det er to ulike kategorier av flyktninger i kommunen i dag, de som omhandles i saken om bosetting, og alle de som de siste månedene er kommet til akuttmottakene i Fauske sentrum og Sulitjelma.

Den første gruppen fører med seg midler i langt større grad enn den andre, noe som i teorien skulle gi langt bedre forutsetninger for bosetting. Men det går ikke an å se seg blind på tall, det må tross alt være boliger ledige.

Det største problemet er uansett at alle som oppholder seg i kommunen har krav på de samme tjenestene, uansett om de er akuttflyktninger, bosatt eller har bodd her hele sitt liv.

Når befolkningen i kommunen i løpet av seks måneder økes med 500 personer, sier det seg selv at det tjenestenivået som er i dag vil bli utsatt for svært store utfordringer.

Man skal hjelpe, men ikke ved å rasere tilbudet for alle andre.

Powered by Labrador CMS