AKTIV. Ketil Skår er aktiv både i næringslivet og i politikken. Selv ser han fordeler med at folk fra næringslivet engasjerer seg og tar med kunnskapen inn i politisk behandling. Her avbildet på Lund, hvor Skår bor og eier flere landbrukseiendommer. Foto: Tarjei Abelsen
AKTIV. Ketil Skår er aktiv både i næringslivet og i politikken. Selv ser han fordeler med at folk fra næringslivet engasjerer seg og tar med kunnskapen inn i politisk behandling. Her avbildet på Lund, hvor Skår bor og eier flere landbrukseiendommer.

Ser ikke problematikken om å melde seg inhabil:

– Tror det er en fordel å ha med noen med kunnskap om bransjen

Ketil Skår ser på det som en styrke at han kan tilføre kunnskap om byggebransjen inn i planutvalget, selv om han som stor eiendomsbesitter vil måtte erklære seg inhabil i flere saker.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Planutvalget i kommunen behandler i hovedsak byggesaker hvor det kreves dispensasjon og unntak fra gjeldende kommuneplaner. Leder av utvalget er selv eiendomsutvikler og tungt inne i byggebransjen, og regner derfor med å måtte melde seg inhabil flere ganger i året.

Men det kan også være en fordel mener Ketil Skår.

– Jeg tror det er fordel å ha noen som kan byggebransjen i utvalget, bidra i saksframleggene på en konstruktiv måte, sier Skår.

Ser løsninger

Han syns generelt at det er viktig at også det private næringslivet er representert i politikken, slik at det ikke blir kun offentlige ansatte, men at demokratiet får størst mulig bredde blant representantene.

Skår driver og eier halvparten av Fauskes desidert største rørleggerfirma, Rørleggern Fauske, og har ifølge egne beregninger fra 2018 omlag 67 prosent av markedet.

I tillegg eier han alene eller sammen med andre i familien Sjøgata 86 og Storgata 98 i Fauske, flere gårdseiendommer på Lund hvor han bor. Han er også medeier leilighetsprosjekt i Møllnveien. I tillegg har han indirekte eierskap i Lyngheia barnehage, eierinteresser i Arctic Sapphire, samt Sjøgata 30-32 og Sjøgata 34-36 i Bodø.

– Hva kan eksempelvis være styrken du tar med deg fra næringslivet?

– Jeg skjønner en del om hvordan det offentlige jobber og forstår de problemstillingene de må ta hensyn til, samtidig som jeg kjenner næringslivets behov, og kan dermed være med å finne løsninger som gjør at det går kjappere å komme fram til ferdig saksbehandling, sier Skår.

Vurderinger

Men at han vil måtte melde seg inhabil oftere enn Kjetil Sørbotten som ledet utvalget i forrige periode, er han ikke i tvil om.

– Det sier seg selv at jeg som er i bransjen vil møte på den problematikken oftere enn det som var tilfellet for min forgjenger, sier Skår.

– Hva skal til for at du anser deg inhabil?

– For hver gang vi får et sakskart gjør vi en vurdering. Der vi kan tro at jeg kan ha økonomisk vinning av et bestemt vedtak, gjør vi en vurdering av det, sier Skår, og legger til:

– Om noen skulle kunne ta meg for å være inhabil, så vil det være en veldig negativ sak for meg som person.

Særegne forhold

Saltenpostenhar spurt Fylkesmannen i Nordland hvordan de vurderer habiliteten til en planutvalgsleder med eierandeler i boligprosjekter, når det kommer til vurderingen av andres planer om å regulere områder for utbyggingsprosjekter.

– Vi antar at dette kan bli en vurdering etter forvaltningsloven
§ 6 andre ledd (….når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet;…), jf. § 10. Ut fra gitte opplysninger kan vi ikke ta stilling til hvorvidt lederen er inhabil, skriver seniorrådgiver Gunn Johannessen.

Videre skriver hun:

– På generelt grunnlag bemerker vi at det må foreligge nokså direkte økonomiske konsekvenser for tjenestemannen eller den folkevalgte før inhabilitet kan inntre i tilfeller som dette.

Fylkesmannen understreker at det er planutvalget selv som må avgjøre habiliteten.

Naturlig spørsmål

Saltenposten har også vært i kontakt med flere boligmeklere for å prøve å få et svar på vurderingen rundt de økonomiske konsekvensene Fylkesmannen sier må være til stede.

Alle meglerne sier det er vanskelig å vurdere fordi utbyggingstakt og type boliger vil ha betydning for en slik vurdering.

Men om det eksempelvis er snakk om flere titalls boliger som skal inn på markedet på ett år kun i ett prosjekt, sier én av meglerne at ”det vil helt klart skape en overkapasitet i markedet, og det vil være prisdempende”.

Innlysende

En annen megler sier at hvis man tenker seg at et prosjekt med 30 boliger ligger ute, også kommer et nytt prosjekt med 30 nye boliger, så vil ”det åpenbart ha betydning” fordi ”en kjøper får doblet sine muligheter i markedet”.

En av meglerne syns heller ikke det er unaturlig at det blir stilt spørsmål ved avgjørelser, når en planleder har den type bindinger i markedet som Skår har.

“Den generelle oppfatningen er at folk vil reagere, når en som behandler en sak har et konkurrerende prosjekt”.

Ved tvil

For Ketil Skår er det bedre å trekke seg ut av behandlingen om det er åpning for tvil.

– Vi er ikke med å behandle saker i formøter der det er tvil, selv om det vil være Formannskapet, kommunestyret eller planutvalget som avgjør habiliteten, sier Skår.

Han vurderer seg habil også i saker der noen ønsker å regulere et område for boligbygging, selv om han selv også har et leilighetsprosjekt og at han gjennom Rørleggern kan bli leverandør.

– Jeg syns formuleringen fra Fylkesmannen er god, der en sak kan ha direkte eller inndirekte virkning på min økonomi vil jeg være inhabil, eksempelvis om vi har levert pris til et prosjekt.

Powered by Labrador CMS