ENGASJERT. Trine Stenvold får stadig nye ting å bruke energien sin på. Nå er hun valgt inn i Nordland musikkråd, og engasjementet hennes for kulturlivet har resultert i nominasjon til den nasjonale frivillighetsprisen.
Espen Johansen
- Frivillig arbeid gir meg så mye energi:
Trine er nominert til svært høythengende pris
Trine Stenvold fra Fauske er nominert til den nasjonale frivillighetsprisen, og nyvalgt medlem i Nordland musikkråd.
FAUSKE: Nylig ble Trine Stenvold valgt inn i Nordland musikkråd. Det er noe hun tar på største alvor.
- Som medlem i det nye styret gleder jeg meg til å jobbe for å få mer aktivitet i rådet og for medlemmene, sier hun.
Får ikke midler
En av de viktige oppgavene er å få ansatt noen om kan jobbe med musikk.
- Tidligere fikk vi midler fra fylkeskommunen, men nå er vi det eneste musikkrådet som ikke får. Midler vil kunne triple aktiviteten vår og gjøre mye godt. Vi kan drive lederopplæring, skape aktivitet i fengsler, jobbe med musikk som integrerringstiltak, og få igang en rekke tiltak i lokalmiljøene, sier hun.
I alle sjangere
Medlemmene i musikkrådet er band, kor, korps - i det hele tatt alt som har med musikk å gjøre.
- Vi har hundrevis av lag og foreninger i alle sjangere. Nordland har den høyeste andel lag og foreninger, og altså eneste fylke uten midler. Alle må klare seg selv, og selv om det det går, er det neppe den beste måten å gjøre det på, sier hun.
Frivillige viktig
De klarer seg gjennom en massiv frivillig innsats.
- Frivilligheten er viktig, både de som gjennom frivillighet drifter seg selv, men også de profesjonelle aktørene er avhengig av frivilligheten. Om det er Parkenfestivalen eller Hemnesjazz, så trengs de frivillige. Folk er nok vant med at ting ordner seg, men vi må ikke glemme den innsatsen som gjøres på frivillig basis, sier hun.
Nominert til pris
Tidligere i høst ble hun selv nominert til en pris, og ikke hvilken som helst - men den nasjonale frivillighetsprisen.
- Jeg holdt på å få sjokk. Jeg ble helt satt ut. Det er virkelig en stor ære å få en slik nominasjon, sier hun.
Helt fra hun var 14-15 år har hun vært aktiv innen frivillig arbeid.
Engasjert i mye
- I Finnmark der jeg kommer fra var jeg tidlig instruktør og dirigent i mange år og da jeg kom til Fauske ble jeg instruktør for skolekorps og aspirantkorps. Det var en liten pause da barna var små, men så ble jeg med i Fauske blandakor og Balaklava, og jeg var med i styret i Fauske/Sprint. Så ble det tilbake til korps og etter å ha lært barna å spille, så startet Saltensambandet, forteller hun.
Felles kultur
- Det var enormt mye jobb. Finneid hornmusikk slet med rekruttering og lite aktivitet, Valnesfjord det samme. Så, inspirert av noen i Rana, startet Saltensambandet opp fra scratch, bygget på tre kulturer. Det var Finneid, det var Valnesfjord og det var de nye. Vi jobbet bevisst for å skape en felles kultur og et inkluderende miljø, fortsetter Stenvold.
- Gir meg energi
Hun mener kultur er kjempeviktig i et lokalsamfunn og da må de stille opp når det trengs.
Det gjør de under slagordet ”musikk til folket”, og tenker hele tiden framover for å få yngre folk til å både bli med og å komme på konserter.
Stenvold sier hun alltid har hatt mye energi, at hun liker å å tilrettelegge.
- Jeg møter mange ulike folk i ulike samfunnslag, og synes det er viktig å kunne samle dem om noe felles. Det er noe som gir meg enda mer energi, sier hun.
- Lære av Covid-tiden
Da Covid-19 satte en stopper for aktivitetene syntes hun det var fælt.
- I ettertid tror jeg vi kan lære noe. Alle de tingene som vi kanskje tok for gitt, det å ha kontakt med folk - og jeg er en klemmer - det var i lang tid ikke lov med noen ting. Vi kunne ikke møtes, ikke spille... Jeg tror kanskje vi setter ekstra pris på ting nå. Det er kanskje blitt tyngre å få engasjert folk nå, men det tror jeg kommer seg. Jeg kommer aldri til å gi meg på det. Det betyr for mye og gir meg for mye.
- Dette gir meg overskudd til å gjøre det jeg er ansatt for å gjøre. Jeg er glad i ordet framtidhåp. Det å se fram til noe er viktig, slår Trine Stenvold fast.