RIKTIG VEI. Det er lurt å ha en huskeregel for hvilken vei du skal stille klokka, for å slippe å havne i situasjonen at en kommer to timer for seint - eller tidlig. Foto: Casudost/Wikimedia commons
RIKTIG VEI. Det er lurt å ha en huskeregel for hvilken vei du skal stille klokka, for å slippe å havne i situasjonen at en kommer to timer for seint - eller tidlig.

Til helga stiller vi klokka - husker du hvilken vei?

Natt til søndag skal klokka stilles igjen. Enda et sikkert vårtegn, men er det mest til bry? Og vet du hvordan det hele startet?

Publisert Sist oppdatert

Natt til søndag 28. mars 2021, klokka 02.00, stilles klokka en time fram til kl. 03.00 fra vintertid til sommertid.Det er sommertid i omtrent syv måneder i året. Resten av året følger vi vintertid.

I Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Klokka stilles klokka 01.00 UTC tid, dermed varierer lokaltiden fra land til land, ifølge nettstdet timeanddate.no. Norsk normaltid (også kalt vintertid) er en time foran den såkalte UTC-tid. UTC står for ”Coordinated Universal Time”, som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden.

Hvilken vei?

Tidssonen vi bruker i Norge når det sommertid, er Central European Summer Time (CEST). Når det er vintertid eller normaltid, brukes Central European Time (CET). Men hvilken vei skal den stilles, egentlig?

- Vi stiller klokka en time fram om våren, og en time tilbake om høsten. Én huskeregel for hvordan vi stiller klokka for sommertid, er at vi tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten, opplyser Time and date.

Utnytte lyset

Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt fra kl 02.00 siste søndag i mars til kl 03.00 siste søndag i oktober.

Skulle spare energi

Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

Norge hadde sommertid første gang i 1916, deretter 1940-45, 1959-1965 og så hvert år siden 1980. I dag regner man ikke med at vi sparer særlig energi på denne løsningen.

Vil ha fast tid

I mars 2019 stemte EU-parlamentet for at sommertidsdirektivet skal oppheves. Det blir opp til hvert medlemsland om de vil bruke permanent sommertid eller permanent vintertid.

- Den opprinnelige planen var at EU og samarbeidsland som Norge skulle slutte å stille klokka en time fram og tilbake fra våren eller høsten 2021. På grunn av forsinkelsesmomenter som korona så har samtalene i Rådet for Den europeiske union ikke startet ennå. Det er usikkert når de vil starte, og hvor lenge samtalene vil ta, står det videre på nettsiden.

Over 70 land

Mer enn 70 land i verden bruker sommertid. På den nordlige halvkule er sommertiden i månedene fra mars/april til oktober/november, mens på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

- I Europa er det bare Island, Russland og Hviterussland som ikke bytter mellom sommertid og vintertid. I resten av verden bruker land som ligger i nærheten av ekvator, sjeldnere sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året, ifølge timeanddate.no.

Kilder:
Timeanddate.no
Regjeringen
https://snl.no/sommertid)

Powered by Labrador CMS