Ordfører funnet habil i laksetrapp-saken:
- Thank you lord!
Etter flere runder i både media og formannskapet ble habiliteten til ordfører André Kristoffersen (Sp) grundig debattert under ukens kommunestyremøte i Beiarn. -Thank you lord, utbrøt han høyt og tydelig da første forslag til vedtak ble presentert.
BEIARN: Den siste saken som skulle behandles da kommunestyret var samlet til møte i Beiarn kommune denne uka, omhandlet spørsmål rundt ordførerens habilitet i forbindelse med Beiarelva SA og bygging av laksetrapper i Beiarelva.
Bakgrunnen for saken er en e-post fra styreleder i Beiarelva SA, Merethe Selfors, datert 2. oktober der hun ba om en vurdering av en mulig kommunal støtte til prosjektet, blant annet gjennom et lån på 1,9 millioner kroner.
Denne saken skulle opprinnelig opp i formannskapsmøtet den 16. oktober.
Noen dager tidligere hadde Saltenposten publisert en artikkel som satte søkelyset på at verken rådmann eller ordfører hadde bedt om å få sin habilitet vurdert i forbindelse med laksetrapp-prosjektet til Beiarelva SA.
Saken endte derfor opp med en debatt rundt både ordfører og rådmannens habilitet da formannskapet var samlet til møte i oktober.
Debatten endte i at formannskapet vedtok at administrasjonen måtte forberede en sak til kommunestyret der de skulle vurdere habilitetsspørsmålet i forbindelse med finansiering av laksetrappene, både når det gjelder bevilgning av kommunale midler, behandling av fremtidige saker og hvorvidt ordføreren skal kunne fortsette å jobbe med å skaffe statlig finansiering av laksetrappene.
- Har det vært naturlig?
Det er rådmannen i Beiarn kommune, Ole Petter Nybakk, som har utredet saken. Dette til tross for at hans egen habilitet i laksetrapp-saken har vært et tema.
I saksutredningen har rådmannen vurdert det slik at habilitetsreglene er blitt fulgt i tråd med kommuneloven og forvaltningsloven.
Selv om det ikke er registrert skriftlige protokoller om habilitet i tidligere saker, har rådmannen ikke funnet noen grunn til å betvile lovligheten av de vedtakene som har vært gjort.
I sin vurdering skriver rådmannen:
- Etter det vi kan se foreligger det ingen protokollert skriftlighet om at habilitet er tatt opp. Men har det vært naturlig? Og hva er konsekvensene av at det ikke er tatt opp? Med tanke på gjeldende regler, inkludert mulighetene til å ta opp habiliteten i etterkant av vedtak enten disse har vært av politisk eller administrativ karakter, vurderer rådmannen at det er fattet lovlige vedtak i saken frem til dato.
Rådmannen konkluderte deretter med at habilitetsspørsmål skal kunne behandles av kommunestyret dersom noen reiser tvil om en representants habilitet. Videre valgte rådmannen å ikke fremme saken med en innstilling til vedtak, i tråd med formannskapets anmodning.
- Saltenposten tar feil!
Under debatten da kommunestyret var samlet til møte tidligere denne uken, sa ordfører André Kristoffersen at kommunestyret måtte tenke seg nøye om før de erklærte han inhabil til å arbeide med saker som angår laksetrappa:
- Denne debatten går langt utover bare laksetrappa, merk dere det. Vi kommer til å komme i slike situasjoner mer eller mindre hele tiden, og skal vi som organ drive med noen form for utvikling i kommunen, så må vi kunne gjøre det, sa han og la videre til:
«Jeg håper vi får et omforent forslag nå, ellers blir det vanskelig å arbeide politisk framover med det vi gjør. »
Kristoffersen var åpen om sin rolle som grunneier i Beiarelva, men hevdet at det ikke medfører riktighet at han er leder av Sørbygda grunneierlag.
- Saltenposten tar feil når de skriver dette. Jeg har trukket meg som leder for lenge siden, og det er en annen som har stemmerett for meg. Det har jeg papirer på, sa han til kommunestyret.
Han har hevdet det samme overfor Saltenposten tidligere, men offentlige registre viser at ordføreren fremdeles står oppført som leder av grunneierlaget.
Kristoffersen har blitt bedt om å framlegge dokumentasjon på at han har trukket seg, men det har han så langt ikke gjort.
- Redd jeg blir alene
Habilitetsspørsmålet skapte en viss usikkerhet blant kommunestyrets medlemmer under debatten som pågikk i over en time.
Håkon Sæther (Ap) tok opp spørsmål rundt hvorvidt et kommunestyremedlem kan anses inhabil kun dersom man er leder av et grunneierlag med tilknytning til Beiarelva SA, eller om man også kan være det om man kun er grunneier i elva.
Sæther påpekte at dersom ordføreren ble erklært inhabil fordi han er grunneier, så forventet han at alle andre medlemmer av kommunestyret som er grunneiere også tok ansvar for å få sin egen habilitet vurdert.
Deretter tok Sæther initiativ til å telle alle kommunestyremedlemmene som er grunneiere gjennom å oppfordre alle grunneiere i elva om å rekke opp handa.
Etter litt kluss med tellinga, erklærte han at ni hender hadde blitt rakt i været.
- Er det slik at alle som er grunneiere i elva blir ansett som inhabile, så er jeg redd jeg blir alene her, utbrøt Sæther.
- Gammel sedvane
Flere av kommunestyrets medlemmer mente at grunneierskapet ikke automatisk førte til inhabilitet, men påpekte behovet for klarhet i slike saker.
Marit Moldjord (Sp) inntok talerstolen og sa følgende:
- Dette er en gammel sedvane vi har lagt oss til. Ja det er feil, og vi har mye å rette opp i og gjøre annerledes i framtiden. Og det er årsaken til at vi har kommet dit vi er nå. At det ble en så stor sak nå er uheldig, men det er også bra fordi vi kan gjøre det bedre framover.
- Thank you lord
Det var også ordførerens partifelle Moldjord som etter hvert la fram første forslag til vedtak i saken.
- Kan jeg komme med et forslag til vedtak, spurte hun fra talerstolen.
Reaksjonen kom kontant fra ordføreren, som umiddelbart kastet hendene lettet i været og utbrøt:
«Thank you lord!»
Varaordfører Espen Erling Karlsen (Beiarn Bygdeliste) kom deretter også med sitt partis forslag til vedtak.
Karlsen foreslo ordføreren skulle erklæres habil, men at han for framtiden må være åpen i arbeidet opp mot statlige organer om at han selv er grunneier i elva.
I forslaget til Karlsen lå det også i punkt 2 en anmodning om at habiliteten til administrasjonen, grunneiere og styremedlemmer i Beiarelva Sa skulle tas opp ved første anledning. Og videre i punkt 3 at enhver part selv har ansvar for å få sin egen habilitet vurdert i henhold til gjeldende lovverk.
- Jeg advarer dere
Ett av disse punktene fikk imidlertid ordføreren til å reagere:
- Punkt to kan dere bare stryke. Punkt tre dekker alt. Punkt to vil jeg ikke gå med på! Jeg ser ingen grunn til det, dette punktet framstår som spekulasjon slik jeg ser det.
Ordføreren fortsatte med en advarsel til kommunestyret:
- Jeg advarer dere, punkt to er inngripende i alt vi skal gjøre. Jeg anbefaler dere å lese gjennom og tenke dere nøye om!
Ordføreren uttrykte også at han hadde problemer med ordet «anledning»:
- Hva er en anledning? Ordlyden er feil. Jeg kan ordne en anledning når som helst, det er ikke noe problem! Det må stå «sak». Husk at dette går utover alt vi gjør og jeg liker det ikke, sa Kristoffersen på den direkteoverførte streamen fra møtet.
Ble funnet habil
Varaordfører Espen Erling Karlsen trakk sitt forslag like etter, og dermed gjensto Marit Moldjords forslag som ble vedtatt med 13 mot 2 stemmer.
Ordfører André Kristoffersen (Sp) er dermed funnet habil til å jobbe videre med alle saker relatert til laksetrapp-prosjektet.
Vedtaket:
1. Kommunestyret finner ordfører habil til å arbeide med laksetrapp saken opp mot sentrale myndigheter.
2.Kommunestyret finner ordfører habil til også å arbeide med laksetrapp saken lokalt.
3. Hvert medlem av kommunestyret har selvstendig ansvar, etter loven, til å vurdere om man er habil til å behandle saker hvor man er involvert som privat part, ansatt og/eller andre forhold.
4.Administrasjonen skal også avklare eventuelle dobbelt roller, for å unngå at det blir stilt spørsmål med utredninger i den enkelte sak.