Saltenposten A/S

Saltenposten

Ukas spaltist:

«Tenk om»-tanker

Linda Sandåker Foto: Monica Johansen

Bosatt i Misvær, 45 år, er heltidsmamma til Jonatan (15) og India Elen (12). Jobber i Raise-gruppen, og pusser opp familiegården i Misvær. Sitter i FAU ved Misvær skole og i kommunedelsutvalget i Misvær og Skjerstad.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2019 kl 08:49

Det startet med en «tenk om»-tanke. Du vet de tankene om noe som mange har tenkt, men ingen har gjort noe med?

Tenk om vi hadde hatt et felles utsalgssted for alle de kreative menneskene som skaper noe? Tenk om vi hadde hatt en møteplass når det nærmer seg jul? Tenk om..

31. oktober klokken 09.00 hadde nok tanken om å skape et eget Adventshus i Misvær vært tenkt mange nok ganger. 30. november åpner dørene til Adventshuset. Avstand fra tanke til handling kan være forsvinnende lang – eller inspirerende kort.  

«Advent langs Kulturveien» har vært et årelangt arrangement hvor bedriftene i Misvær og omegn sammen skaper aktiviteter. I år har vi gjort litt mer. Huseierne i det ærverdige Ysteribygget i Misvær var positive til å slippe lokale krefter inn for å på rekordtid skape et Adventshus.

Nøyaktig en måned etter tanken ble tenkt for siste gang realiserer vi nå Misværs aller første «pop up store» som det heter der ute i Bodøbyen. En butikk som bare dukker opp. For å så forsvinne. Et førtitalls lokale tilvirkere har bidratt med sine produkter, sin iver, sitt pågangsmot og sin kjærlighet for å skape noe mer enn vi allerede har. Adventshuset bugner av strikkalester, votter, halser, klær, gavepakker, skinn fra både vill og mer temmet sau, ullbukser, konfekt og kringler! Kreativiteten på bygda vil ingen ende ta!

Misvær Ysteri åpnet dørene for over 100 år siden og har alltid vært et symbol på innovasjon, fellesskap, festligheter og muligheter. Lokalene har vært både ysteri, garveri, kiosk, kro og konsertlokale. I år er grunnmuren advent, fellesskap og trivsel.   

I februar ble det ansatt egen prosjektleder som skal arbeide med utvikling i den delen av Bodø kommune som inntil 2005 inneholdt innbyggere som kalte seg «Skjerstadværinger».

Vi hadde eget kommunesenter, egen identitet, egne bygdekrangler og vår egen oppfatning av hvilken retning fremtiden skulle ta.

Ved folkeavstemmingen stemte 223 av oss mot – og 225 av oss for en sammenslåing med nabokommunen i havgapet. Vi har ikke blitt så mange flere innbyggere, og vi har i hvert fall ikke blitt mindre handlekraftig.

Adventshuset som åpner dørene
den 30. november er et eksempel på det. Et eksempel på magien som skapes når mennesker drar lasset i samme retning. Når mennesker samler seg i samme båt, gir kraft til de samme årene og ror i samme retning. Når mennesker flytter fjell de ikke så sto i veien, og samhold, fellesskap og det så skape noe sammen blir viktigere enn individet i seg selv. Det blir bokbad med Odd Eidner og Elin Hansen av slikt. Det blir orgelkonserter med elektrisk kirke-
orgel fra Sørlandet av slikt. Det blir juleverksted hver dag, hele åpningsdagen av sånt. Det blir også nissemøter og adventssti som
et resultat av «tenk om» tanker, felles iver og
innsats.

Jeg skal utforske disse ”tenk om”-
tankene mer. Det er noe inspirerende og morsomt i dem.

En av de tingene jeg elsker med å bo på bygda er ektheten og kraften i menneskers engasjement. Vi er engasjerte i å skape noe for ungene, for fellesskapet og for fremtiden.

Noen for at de tror det går til helvete, og andre for at de vil skape en flik av himmelen. Fremtiden den kommer enten vi vil eller ikke – og på landet er vi i større grad nødt til å skape den selv. Og det er her «tenk om» tanker er så avgjørende.

Med utviklingsprosjektet Kulturveien har vi muligheten til å skape mer også i samarbeid med kreative og ivrige mennesker i våre nabokommuner. I fremtiden trenger vi å lete etter sammenhenger, sette mennesker som er gode på forskjellige områder sammen og bidrar der vi kan med kunnskap, glød og begeistring. Det skaper fokus, vekst og utvikling langs hele denne veistrekningen vi er så glade i.

Ja, hjertet banker selvfølgelig litt ekstra for de nærmeste kilometerne, men vi vet at det er helheten som teller. Det er derfor spesielt hyggelig å få være med på å ønske velkommen til årets Adventshus på Misvær Ysteri. Dette er historiens første. Om det blir det siste kommer helt an på våre «tenk om»-
tanker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...