Her fra 2010 da det var agurkdyrking i Sisoflor-bygget. Foto: Eva S. Winther
Her fra 2010 da det var agurkdyrking i Sisoflor-bygget.

Synspunkt:

– Dyrking og eksport av cannabis gir et potensial for mange arbeidsplasser i Sørfold

Rose og agurk-produksjon er for lengst en saga blott på gamle Sisoflor i Sørfold.

Publisert Sist oppdatert

Festeavtalen driftsselskapet hadde med Elkem er utgått, og for øyeblikket ser de største forhåpningene ut til å være at tomten ryddes.

Men hvorfor la den lange historien ta slutt der? Hvorfor ikke finne nye alternativer til produksjon, og igjen skape grønne arbeidsplasser i Sørfold?

Per i dag er det ingen norske produsenter av cannabis-medisin i Norge, men flere preparater skrives allerede ut til norske pasienter - blant annet MS- (Sativex) og kreft-pasienter (Marinol) har i dag denne muligheten. Foreløpig er pasientgruppen her til lands forsvinnende liten, og det vil derfor være mest nærliggende å produsere produkter ment for eksport.

Men mye tyder på at stadig flere pasientgrupper kan være aktuell for cannabis-baserte medikamenter, etter hvert som forskning viser hva stoffene i planten kan brukes til medisinsk. De største markedene i Europa er nå Tyskland, Italia og Nederland.

Danmark, Portugal, Spania og Hellas er blant landene som produserer medisinsk cannabis nå. Men kanskje kan Sørfold og Norge også komme på kartet.

Krav til kvalitet og stabil produksjon gjør at det selv i solrike land, ofte produseres innendørs.

Derfor åpner det seg en mulighet om Elkem Salten åpner for en ny festeavtale, med investorer som kan sette ny produksjon i liv.

Det er spillvarmen fra Elkem Salten som gjør at Sørfold er et sted der dette er mulig. Lave oppvarmingskostnader har gjort at selv grønnsaker i perioder har vært mulig å produsere til konkurransedyktige priser.

Det hadde skapt arbeidsplasser, og beveger vi oss over i medisinens verden vil det være potensiale for å skape langt flere arbeidsplasser enn det vi har sett så langt.

Cannabis-produksjon for medisinsk bruk vil sannsynligvis kreve et større antall personer for stell av planter. I tillegg må virkestoffer utvinnes, og framstilles i nye produkter med nøyaktige og konsistente mengder virkestoff.

Å komme i gang vil kreve store investeringer fordi bygningsmassen må totalrenoveres, eller rives og gjenoppbygges, etter åresvis uten strøm og aktivitet. Det vil også være nødvendig å tilføre kommunen nye hoder, som har kompetanse til å drive en slik produksjon.

Men med de rette aktørene inn, og gjerne med Elkem som investor, vil det være gode mulighter for å skape nye industriarbeidsplasser.

De kinesiske eierne til Elkem har egne myndigheter i ryggen om de velger å gå inn i en slik produksjon. For selv om Kina selv har sagt nei til medisinsk cannabis i eget land, har de åpnet for storstilt produksjon ment for eksport.

Årsaken er åpenbar. Cannabis som medisin er i rask vekst over store deler av verden, og den årlige veksten er estimert til over 20 prosent.

Sørfold trenger desperat større inntekter og tilflytting. Om en slik etablering er mulig, vil det kunne bety arbeidsplasser både innen marked, økonomi og administrasjon, farmakologi, gartnere og personell til å operere maskiner for produksjon.Området må også sikres både fysisk og med vakthold.

Medisinproduksjon krever sentrale godkjenninger, og fordi stoffet er ulovlig i Norge er det sannsynligvis her den vanskeligste jobben ligger.

I november kunngjorde tyske myndigheter at de vil kjøpe medisinsk cannabis for 22,70 kroner per gram. Det gir 22,7 millioner i inntekter per tonn.

I sin tid ble det lagt opp til produksjon av 200 tonn agurker i veksthusene i Trollbukta. Om det er mulig å produsere halvparten så mye cannabis, er det åpenbart at potensialet er formidabelt.

Da kan båtene fra Valjord til Europa fylles med nye verdier.

Powered by Labrador CMS