Saltenposten A/S

Saltenposten

Synspunkt:

Fra taus til effektiv?

Statsminister Erna Solberg. Foto: Skjermdump nrk.no

- Det er å håpe at regjeringen framover er tydeligere, og den første runden med økonomiske tiltak virker lovende, mener vår journalist Tarjei Abelsen.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Bildene av en mann i Haugesund på handletur i fullt verneutstyr har gått viralt, og det illustrerer et paradoks i regjeringens tiltak mot spredning av koronaviruset; Mens folk er bedt om å helst holde seg hjemme og alle som kommer fra utlandet (utenfor Norden) skal i karantene, er det ikke konkrete advarsler om at folk skal stimle sammen i butikkene.

Jeg vil tro veldig mange som er på handletur i disse dager, stopper opp for å prate med venner og bekjente om situasjonen.

Det er lett å vitse av dem som hamstrer mat; "Jeg håper de hamsterer kondomer, så det ikke blir flere tullinger", sa en jeg snakka med. En annen vitset om at han hadde vært tre ganger på butikken igår, for å ikke avsløre seg som hamstrer. Folk latterliggjøres for hamstring, spesielt etter at Statsministeren og andre har sagt at det er usolidarisk. Men på et nivå er det forståelig, myndighetene har hatt enorme sprik i sine prognoser for smitte og Folkehelseinstituttet har snudd flere ganger i sine råd. I morgentimene fredag ba de folk i husstander med personer i karantene om å holde seg hjemme, noen timer senere var det plutselig greit. Som om familiemedlemmer smitter hverandre i mindre grad? Det er vanskelig å forstå vinglingen.

Men at det er dasspapir som av alle ting hamstres, er unektelig litt komisk. Det kan virke som en av de største fryktdriverne i samfunnet er å gå tom for myke trelags papirer å tørke seg bak med.

Men jeg forstår usikkerhet og frykten noen kjenner på. Fra å være helt fraværende, kom regjeringen med svært inngripende tiltak mot videre spredning av viruset torsdag. Hele yrkesgrupper er ilagt forbud mot å jobbe, deriblant frisører, kulturarbeidere, tatovører og utesteder. Men så sent som onsdag slapp cruiseturister i land i Bodø, og regler mot landgang er fortsatt kun kommunalt bestemt. Det er derfor ikke rart at fok blir usikre.

Et spørsmål er om tiltakene henger på greip. Kollektivtransport fortsetter som før for å sikre at personer med samfunnskritiske jobber kommer seg på jobb. Men jeg vil tro både bil og taxi hadde vært mulige alternativer for dem. I butikkene virker det som at det kun er butikkenes egne tiltak med spritdispensere og de generelle hygienekravene som skal sørge for at dette ikke er sted for smitte.

Det er ingen restriksjoner på inn- og utreise fra de hardest rammede områdene i Norge. Jeg undrer meg over at man ikke kopierer en type Kina-modellen som ser ut til å ha stoppet spredningen på rundt 80.000 smittede; portforbud og inn- og utreiseforbud fra provinsen hvor smitten startet. Når vi nå har smitte med ukjent opphav innenlands, er det ikke bare reiser utenlands som fortjener karantene.

Det er å håpe at regjeringen framover er tydeligere, og den første runden med økonomiske tiltak virker lovende. Reiselivsnæringen er i stor grad fornøyd med å ha fått gjennomslag for viktige bidrag, som utsettelse for betaling av avgifter og nedkorting av egenbetaling ved permitteringer.

Men at helsemyndighetene har vært så lite framsynte at de har latt hele landet reise på vinterferie, og deretter la dem komme hjem til skole og jobb fra smittede områder er lite tillitvekkende. Det er derfor helt nødvendig at regjeringen retter opp inntrykket.

Om det blir et ras av konkurser vil det ramme mange enkeltpersoner og familier hardt. Om folk ikke greier å betale regningene sine lengre og i verste fall må selge huset, kan eksempelvis selvmordsstatistikken få seg et hopp. Mange er økonomisk sårbare grupper.

Lite tillitvekkende av helsemyndighetene

Nå framstår det som regjeringen vil helgardere seg med de inngripne tiltakene, og det er betryggende at de raskt er på banen med midler for næringslivet. Det er avgjørende at de treffer de små bedriftene, og ikke bare bankene.

Men når myndighetene trorsykdomsspredningen først kan toppe seg i sommer, lurer jeg på om tiltakene er inngripne nok. Bør vi kunne kjøre til Bodø, når det er smittede der? Og hva med Oslo med et relativt høyt nivå av sykdomstilfeller uten kjent smittekilde?

Jeg håper inderlig at myndighetene lykkes å stoppe smitten, men er foreløpig ikke helt overbevist.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...